28 de desembre 2008
Gracies Josep
Gràcies per deixar-me ser amic teu, et trobarem a faltar. Una forta abraçada sentida allà on estiguis.
Jaume Massanés i Papell
26 de desembre 2008
Els vots en contra en els Plens de Valldoreix trenquen el Pacte de Govern ¡¡¡
SÓN VOSTÈS UNS IRRESPONSABLES!
21 de desembre 2008
Fart ( i jo també)
I sobretot estic fart d'haver de continuar forçosament compartint el mateix passaport amb tots ells, amb aquesta colla de xenòfobs neofranquistes, neoriverians, neoorteguians, neofelipistes, neoespanyols, neoetcs qui des del maleït 1714 ens fan abaixar els pantalons dia si dia també per tal que ells puguin continuar fardant d'imperi. Apa, i mentre l'estat no sigui l'objectiu prioritari, a esperar quina una en faran demà.
Miqui Mel
20 de desembre 2008
El sí guanyaria en una consulta pel dret a l'autodeterminació
De fet, aquests percentatges i la seva evolució són equiparables gairebé amb exactitud als que responen a favor, senzillament, que es convoqui un referèndum per l'autodeterminació. I els votants de tots els partits excepte el PP estarien d'acord que "en un futur" Catalunya convoqui un referèndum d'autodeterminació. La qual cosa demostraria que si el TC retalla l'Estatut un referèndum també tindria acceptació. També per votants, el 81% dels d'ERC votarien sí a l'autodeterminació, CiU té l'electorat dividit -d'aquí la seva ambigüitat tradicional-, com també ICV -amb un cert avantatge del sí-, el 40% dels del PSC estan a favor del sí i fins i tot a Ciutadans (32,2%) i el PP (18,6%) hi ha partidaris de l'autodeterminació.
Diari Avui
14 de desembre 2008
I escriuré els noms....
I l'escriuré, el nom d'aquestes víctimes, perquè amb monstres com Fraga no tenim el dret d'abaixar mai la guàrdia. No podem deixar-li'n passar ni una sense recordar-li que és un criminal que fa dècades que hauria de podrir-se en una presó..., per a vergonya nostra, que no ho hem aconseguit.
Per això, perquè la memòria el perseguesca, escriuré el nom de Pedro María Martínez Ocio, de vint-i-set anys; de Francisco Aznar, de disset; de Romualdo Barrosa, de dinou; de José Castillo, de trenta-dos, i de Bienvenido Pereda, de trenta. Tots van morir a Vitòria el 3 de març de 1976, assassinats a trets per la policia, que depenia de Fraga. I el nom d'Oriol Solé, mort després de la fugida de Segòvia a mans dels seus sicaris. I els noms de Ricardo Garcia Pellejero i d'Aniano Jiménez Santos, morts a Montejurra, també sota el seu mandat. I voldria escriure, però no el recorde, el nom d'un obrer assassinat a Elda per la policia aquell febrer del 1976, quan pintàvem parets per fer-ho saber. I escriuré amb lletra gruixuda el nom de Julián Grimau, mort de vint-i-set trets el 20 d'abril de 1963, a les sis del matí. Mort per una sentència del consell de ministres de Franco, en què aquest va demanar a tots els qui en formaven part que s'hi comprometeren. Dos van dubtar, però cap no era Fraga. Fraga va demanar la mort del cap del Partit Comunista.
A tots ells el meu record, respecte i homenatge. A Fraga el meu menyspreu i, de nou, la demanda d'un judici que li faça pagar els seus crims.
13 de desembre 2008
De Catalunya a Brussel-les, fent camí cap a la nostra llibertat
Deumil.cat és un projecte de caràcter transversal, atès que pretenem anar a Brussel·les com a país, sense el sotmetiment ni en representació de cap sigla política, d’entitat o grup. En canvi, sí cerquem la implicació del teixit associatiu de la nostra societat civil i ens dirigim a les plataformes sobiranistes que ens el darrers temps han protagonitzat les més grans mobilitzacions en resposta a les agressions a les nostres llibertats i reclamen el dret de decidir. Però, per damunt de tot, demanem la mobilització del ciutadà del carrer, que cansat de que no se li escolti, reclama el seu protagonisme i dignitat.
Aquesta no serà una manifestació de tantes. Les reformes estatutàries ens han dut a un cul-de-sac on la manca d’un finançament just evidencia un continu i depredador espoli fiscal. Som a punt, a més, de veure com Catalunya resta sotmesa al dictat d’una sentència del Tribunal Constitucional, on se li retallaran més competències deixant sense efecte, i com un paper mullat, la sobirania popular. Certament, l’encaix a Espanya ha esdevingut una sagnia econòmica i contrari a la democràcia dels catalans, als nostres interessos, al nostre futur.
Manifestant-nos a Brussel·les el proper 7 de març reivindiquem a Europa i al món la inclusió de l’autodeterminació de la nació catalana en la seva agenda.I també, amb la nostra acció, estarem forçant als partits polítics catalans que es posicionin fermament ha favor de la independència i es comprometin a aconseguir-la. També demanem el compromís de tothom, des de tots els àmbits de la nostra societat, a què ajudin a aconseguir el dret dels catalans a decidir per la nostra pròpia sobirania.
Deumil.cat i la marxa a Brussel·les és una iniciativa nascuda gràcies a les possibilitats de les noves tecnologies (Societat 2.0, facebook, blogs, internet), amb la participació de les xarxes socials, poden esdevenir útils en la difusió, promoció i canalització d’una iniciativa ciutadana. Necessitem de la implicació i participació de tothom en els propers mesos per a fer que la marxa a Brussel·les tingui èxit (entreu al web www.deumil.cat i enregistreu-vos). S’està creant una xarxa de col·laboradors pel territori i arreu del món que tenen la missió de promocionar la iniciativa i, sobretot, aconseguir emplenar autobusos, trens i avions. Per a fer això possible s’ha dissenyat conjuntament amb un dels més importants tour-operadors de Catalunya un paquet d’ofertes de viatge (autocar, trens i avió) i allotjaments per 1 ó 2 dies a la capital brussel·lenca (al web deumil.cat teniu tota la informació i podeu fer efectiva la reserva i compra del vostre bitllet des del 8 de gener fins el 15 de febrer).
Ha arribat l’hora de fer realitat el nostre somni i posar-nos a caminar plegats. Perquè un dia no gaire llunyà els catalans i catalanes puguem decidir lliurement un futur millor. Vens amb nosaltres a Brussel·les? Junts, farem camí cap a la nostra llibertat.
Deumil.cat
12 de desembre 2008
Espanya no fa els deures lingüístics
El govern espanyol hauria de rectificar moltes de les seves polítiques sobre la pluralitat lingüística de l'Estat. I tots aquells que periòdicament i sistemàticament qüestionen per terra, mar i aire el model català d'immersió amb els arguments més tronats, acientífics i antipluralistes, com ara els autors del famós Manifiesto, haurien de dedicar-se a una altra cosa.
Ràdio Catalunya
09 de desembre 2008
Hem suportat deu borbons, deu
Del tercer en van dir Ferran VI. Va morir boig. Acabat.
Del quart, en van dir Carles III. Va exigir als gitanos que deixaren de parlar romaní i que deixaren de vestir com tenien costum de fer. Va expulsar els jesuïtes i els va confiscar els béns. Tota una peça.
Del cinquè, també en van dir Carles, però IV. El molt cregut va envair França amb la pretensió d'aturar una revolució que havia de canviar el món per sempre i va acabar havent d'abdicar en el seu fill mentre els carrers li cridaven contra. Covards, els borbons van cedir el tron a Napoleó.
Després arribà el borbó sisè, 'el Desitjat' que deien, veges tu. Com a resposta al desig va suprimir la constitució i governà com un monarca absolut. Dissolgué totes les institucions anteriors, tret d'una: la inquisició. En això de reprimir els borbons s'han equivocat poques voltes.
Continuem la llista. De la borbó que feia set, en van dir Isabel II i la gloriosa la va engegar al carrer, tot proclamant la república. Au.
I del borbó que feia vuit, en van dir Alfons XII, un fill bord de la d'abans. Els cubans li van alçar l'estelada i li van fer pam-i-pipa.
Després vingué el borbó que fa nou, aquell Alfons XIII que va portar la dictadura de Primo de Rivera i que la república va enviar al carrer. I darrere seu, cridat pel generalot Franco, vingué el desè. Li diuen Juan Carlos I. Va legitimar la dictadura fins que va ser impossible fer-ho i quan arribà la democràcia encara va jugar amb un altre cop d'estat.
Deu són, doncs, els borbons que hem hagut d'aguantar en tres-cents anys i, de cap, no en tenim una memòria agradable. La llibertat no ha estat mai la divisa d'aquell casal i cap no ha respectat els drets del nostre poble, els que el primer dels seus va arrabassar per la força de les armes. Hi ha qui vol esperar a veure si l'onzè és millor, però per mi que no siga. Amb deu ja n'he tingut prou i massa per a entendre què volen dir quan criden 'Mori el Borbó'.
Vicent Partal
07 de desembre 2008
05 de desembre 2008
Declaració "Per una nova Constitució Catalana"
Catalunya, 5 de desembre del 2008
04 de desembre 2008
Quan parlar és més que parlar
*Quim Gibert, psicòleg i coautor d'Autoestima i Països Catalans
30 de novembre 2008
Càrrecs municipals engeguen un procés cap a la Independència
28 de novembre 2008
ICV reivindica "el dret inalienable a l'autodeterminació"
ICV es posa com "a objectiu l’Europa federal dels pobles. És en aquest horitzó que l’opció federalista d’ICV, federalisme que sempre hem definit com asimètric, comporta l’aspiració a què Catalunya disposi d’un estat propi dins un Estat espanyol federal i plurinacional, en què cal que mantinguem una relació preferent i fraternal amb els altres territoris de parla i cultura catalanes, els Països Catalans".
D'altra banda, deixen clar que "ICV no acceptarà cap retallada de l’Estatut aprovat pel poble de Catalunya. Una sentència adversa del Tribunal Constitucional comportaria una lectura restrictiva i centralista de la Constitució de 1978. En aquests cas, ICV plantejarà una resposta unitària acordada pels partits que varen aprovar el projecte d’Estatut al Parlament el 30 de setembre de 2005: aquesta reacció hauria d’atorgar la capacitat de resposta al Parlament de Catalunya i hauria d’implicar la mobilització democràtica de la ciutadania. La resposta d’ICV hauria de ser acordada pel Consell Nacional que podria utilitzar els mecanismes de consulta a la militància que preveuen les nostres normes de funcionament".
22 de novembre 2008
Per la casa reial no hi ha crisi que valgui: on és ara la 'Brunete'?
Les inversions 'extres' per a la família borbònica les aporta Patrimoni Nacional, un organisme autònom adscrit al ministeri dirigit per De la Vega. Les obres a la piscina costaran 163.000 euros, la millora del control d’accés pujarà fins als 935.000 euros i 30.500 seran destinats a redecorar el jardí.
El pitjor del cas, però, no és que la casa real rebi unes 'subvencions' milionàries any rere any (a això ja hi estem acostumats). El més greu, és veure com s'està intoxicant informativament a tot l'estat per les despeses de l'administració catalana, en una campanya plena de demagògia i endegada en ple debat del finançament, i comprovar com despeses brutalment més elevades i molt menys justificables són obviades, senzillament perquè no són una eina útil per atacar a Catalunya.
Les inversions pel rei, doncs, són un exemple més de com es malgasten els diners públics. És cert, s'han de controlar i comprovar totes les despeses públiques, és un problema que afecta a tothom, però quan 9.000 euros (no cal recordar que tot aquest atac sense sentit ve per un reposapeus) són més importants que els casos de corrupció existents arreu de l'estat, o que les eternes vacances pagades de les que gaudeix la família reial, és que alguna cosa està fallant.
Qui sap, potser l'ABC decideix actuar amb coherència per una vegada a la vida i demà, en portada, critica i es posa les mans al cap amb "el despilfarro", no de la Generalitat, sinó de la casa reial. Però és millor no creure en els miracles.
21 de novembre 2008
Sobirania nacional contra la crisi
Isabel Pallarès, Secretària General de la Intersindical - CSC
19 de novembre 2008
La mort d'Eurotribune en català
Amb tot, després d'acomiadar dos periodistes i un tècnic, Eurotribune ha sobreviscut gràcies a la voluntat dels seus responsables, al suport d'algunes regidories municipals d'afers europeus i, ves per on, gràcies també a la delegació del País Basc a Brussel·les. Sembla una paradoxa, oi? Doncs sí, aquest projecte català, gestionat per catalans, s'aguanta gràcies a l'ajut del govern basc. Del govern català, en canvi, només n'ha rebut menyspreu. Aquesta és la raó per la qual Eurotribune aporta en català força informació d'Euskal Herria relacionada amb Europa i ni una sola notícia relacionada amb Catalunya. I si a això hi afegim el fet que determinades institucions i clients potencials no hi volen contractar publicitat precisament perquè el web té una versió en llengua catalana ja està tot dit. La conseqüència de tot plegat és que Eurotribune no té capacitat econòmica per continuar mantenint aquesta versió i a partir del proper 1 de gener de 2009 la tancarà. Les altres -espanyol, anglès i francès- continuaran, però la catalana no. És a dir, que l'únic mitjà que publica diàriament en català informacions relatives a la Unió Europea i que ha dut a terme tres campanyes en favor de la presència de la llengua catalana a les institucions comunitàries es veu obligat a deixar d'utilitzar-la a causa de la desídia del govern de Catalunya. Que el lector tregui les seves conclusions.
16 de novembre 2008
No podem abdicar de la llengua en públic. Hem d'usar el català, en principi, sempre, a tot arreu i amb tothom.
“Dissabte passat. Assaig del lliurament dels Premis Nacionals de Cultura. 'Nacionals' i de 'Cultura' en la mateixa definició, ep! El qui porta el sarau, vés a saber per què, demana si cap dels premiats o dels presents no entén el català. Un, un de tots, diu que no l'entén, i des d'aquell instant l'assaig passa a la llengua del país veí. Tot d'una, emperò, la senyora Abelló, Premi Nacional, alça la mà i diu: 'Jo no entenc el castellà'.
Sorpresa evident. Estem acostumats a no protestar, a callar com si res, com si la nostra dignitat no fóra important, sinó accessòria. Sorprèn, sembla, que algú es comporte, simplement, amb dignitat, sense escarafalls, però també sense deixar-se aixecar la camisa ni assumint el paper de colonitzat sense drets. Potser per això l'assaig continua en espanyol amb la flor i nata de la cultura catalana, com si no hagueren oït la senyora Abelló. Amb un detall afegit: cap dels premiats de la cultura nacional no se suma a la protesta.
I malgrat tot, malgrat el silenci i la mala educació evident, aquella dona de cabells blancs i de mirada espurnejant, la senyora Abelló, poetessa, amb la força i la raó que li dóna haver aguantat dècades de misèria i d'opressió torna a dir amb tanta senzillesa com rotunditat: 'He dit que jo no entenia el castellà'. I, ara sí, ara aconsegueix que els organitzadors tornen a parlar com parlen tots els presents a la sala menys un.
Em lleve el barret, senyora.
Vicent Partal director de Vilaweb (29 octubre 2008)
15 de novembre 2008
Ni poder tou, ni poder dur: Nissan i The Economist
Però, fora bromes, el pla de Sebastián pot ser funest per Catalunya. Ho denunciava el diumenge en un brillant article a l'AVUI l'exvocal del Consell General del Poder Judicial, Alfons López Tena. L'advocat independentista relatava la reunió que Sebastián va tenir a París amb la cúpula del grup Renault-Nissan, en què s'haurien pactat retallades a Catalunya a canvi que a les fàbriques espanyoles s'augmentés la producció. El resultat és ven visible aquests dies als carrers de Barcelona. Els treballadors de Nissan protestant per l'expedient de regulació que pot acabar amb 1.500 treballadors catalans al carrer, mentre a les plantes de Valladolid i Palència es preparen per a noves contractacions.
Deia López Tena en l'article que d'espanyols "sempre n'hi ha uns més iguals que els altres. No falla mai: a l'hora de pagar els catalans són espanyols, però a l'hora de rebre només són catalans". D'aquí l'ofegament històric que pateix l'economia catalana per culpa de la pressió que exerceix l'Estat.
És clar que la culpa de tot plegat, no només és del ministre Sebastian. La manca de poder de Catalunya és un fet. El nostre país no té cap dels poders polítics que definia en un assaig polític que va ser best-seller el nord-americà Robert Kagan. Ni tenim el poder dur dels estats, capaços d'exercir la força o imposar-se per damunt de les seves pròpies lleis quan cal, ni tenim el poder tou, aquell que legitima un país a actuar i provoca que els altres el respectin, independentment de la mida del seu exèrcit.
I és que si una cosa demostra, per exemple, l'incendiari article de The Economist aquesta setmana és la impotència d'aquest govern. Tot i que és legítim que expressi la seva indignació amb l'articulista, que sembla haver fet un màster a El Mundo o l'ABC, la veritat és que el tripartit no ha sabut explicar-se ni a Catalunya ni al món. Espanya, i no només a través de la 'Brunete mediática', ha aconseguit imposar el seu relat, el d'un país modern, amb esportistes que triomfen, que pateix l'abús dels territoris perifèrics, només dedicats a fer la guitza amb les seves "rareses" lingüístiques, polítiques i culturals.
Tribuna.cat
14 de novembre 2008
Dret a decidir: almenys parlem-ne
Amb la meva signatura he volgut deixar palesa la meva voluntat de poder exercir aquest dret, i de poder fer-ho quan abans millor. I és que, a banda de les moltes incerteses que acompanyen la temuda sentència del Constitucional en relació a l'Estatut, proliferen actituds altament preocupants que transcendeixen l'àmbit peninsular (el darrer article de The Economist, la polèmica amb Air Berlin, ...) i enfront a les quals cal respondre, de manera intel·ligent, però a la vegada clara i ferma.
Fa ja un temps que em moc en àmbits internacionals, i concretament europeus, i constato sovint com està guanyant ràpidament terreny la visió que percep la reivindicació de les qüestions nacionals com un problema, quan, almenys tal i com jo ho veig, el problema és el no reconeixement de la diversitat nacional, lingüística i cultural com un valor en ella mateixa. I quan aquesta diversitat no es promou, i ni tan sols es respecta, llavors és més que legítim demanar que es replantegin les regles del joc, cosa que, en el cas d'una nació sense Estat com són els Països Catalans, vol dir exercir el dret a l'autodeterminació, tal i com s'està demanant també a d'altres països com Escòcia, Gal.les, Flandes, Euskadi... No és a les meves mans posar data. Sí ho és, en canvi, manifestar de manera clara la meva voluntat a que en parlem, cosa que faig.
Raül Romeva i Rueda
Eurodiputat
13 de novembre 2008
12 de novembre 2008
CAC: anem bé, la ‘brunete’ està que trina
El CAC, després d’haver rebut prop d’un centenar de sol·licituds per les concessions de les noves freqüències FM, ha tingut l’encert de fer-ho a dreta llei sense atemorir-se ni deixar-se coaccionar pel xantatge de la “brunete mediática”.
Ja era hora que una institució nacional catalana actués amb fermesa i decisió, aplicant una llei del país i defensant la ciutadania.
Si be és cert, que la concessió a RAC1 permetrà aquesta emissora tenir-ne 17 a tot el Principat i així consolidar el grup Godo de ràdio, també fora bo que aquest grup -afavorit, lògicament, per la seva audiència- entengués que el CAC no pot seguir callant davant l’incompliment que el grup Godo fa al respecte de l’ús del múltiplex de televisió que impedeix que a Catalunya la TDT ofereixi una alternativa privada en la llengua del país. L’avortament de T8 és simplement això.
Cal felicitar també el reforçament que s’ha fet de la cadena Flaix i dels periodistes Miquel Calçada i Carles Cuní que han obtingut 12 freqüències per ampliar el seu projecte que tant ha ajudat a implicar amb el país a les noves generacions. D’altra banda, per a la unitat del país també són importants les 12 concessions fetes a Justo Molinero, impulsor de la ràdio i la televisió Teletaxi, que treballa de forma compromesa per a la integració i el respecte de la immigració espanyola.
A més a més destacar la sensibilitat que s'ha tingut al cedir 7 emissores a Ràdio Estel, l’emissora de l’església catalana, que hauria de ser la barrera natural als telepredicadors de la COPE i el cardenal Rouco Varela.
El CAC ha obert un nou estil que li portarà problemes en una nació com la nostra que no té sentit d’Estat i que s’enfronta sense aparells propis a un Estat que sí els té i els utilitza al seu favor, sense importar-los el més mínim les formes d’actuar de les clavegueres de l'ABC, El Mundo i la COPE.
11 de novembre 2008
La monarquia dels Borbons
Se li atribueix l'haver salvat la democràcia el 23 F. Recordeu que fins a altes hores de la nit no va badà boca? Confiava que el moviment militar del maleït Milans del Bosch, tingués èxit? No és el mateix personatge que fa poc va dir “que el espanyol era una lengua de encuentro i que nunca se havia prohibido el uso de otras”?
FORA ELS BORBONS I VISCA LA REPÚBLICA CATALANA!!!!!
Narcis Clavell
Hèctor López Bofill demana una resposta contundent al cop d'estat dels jutges franquistes
Idoncs, què farem si el Tribunal Constitucional espanyol declara inconstitucionals i nuls títols sencers de l'Estatut d'Autonomia? Seria intolerable que la classe política i que la societat civil catalana poséssim altre cop cara de babaus davant aquest míssil contra la dignitat nacional. De fet, ja no es tracta ni tan sols de dignitat nacional, sinó de defensa de la democràcia.
Els sis magistrats conservadors del Tribunal poden col·locar la jurisdicció constitucional en la crisi més important de la seva història. Si el debat entre democràcia i jurisdicció constitucional és un clàssic des dels orígens del constitucionalisme (només cal repassar l'abundant bibliografia americana sobre el control de constitucionalitat exercit per la Cort Suprema) no diguem ja què pot passar davant una declaració d'inconstitucionalitat sobre una norma votada per dos Parlaments i ratificada en referèndum per la majoria del poble català.
Una sentència que desfiguri completament el text estatutari, a més de confirmar l'hermetisme de l'Estat a l'hora d'avançar en la construcció d'una entitat política descentralitzada i plurinacional evidenciarà la baixíssima qualitat de la democràcia espanyola. Vivim en un Estat sense imparcialitat judicial, amb partits polítics prohibits, en què determinades opcions són expulsades del debat públic, i en què es discrimina sistemàticament els membres de determinades minories nacionals dels centres de decisió (recordo que en aquests moments només hi ha un magistrat català al TC: Eugeni Gay, un dels tres catalans que hi ha hagut en tota la història d'aquest òrgan. Tampoc no és sobrer recordar que actualment no hi ha cap magistrat de procedència basca). El que està succeint al TC, d'altra banda, fa irrellevants les discussions sobre la llei de dependència o sobre el decret de la tercera hora de castellà, perquè estem parlant de recursos que cal presentar davant aquesta mateixa jurisdicció, la neutralitat de la qual es troba ara més qüestionada que mai.
DE FET, no m'amoïna gaire que Espanya torni a demostrar al món la seva incapacitat per ajustar-se als estàndards d'una democràcia occidental, ni que es posi de manifest que el disseny de la tan exalçada Constitució de 1978 està més a prop d'una mar de fons franquista de blindatge de la nació única i "indissoluble" que d'una voluntat modernitzadora de reconèixer les diferències nacionals. M'amoïna més que un cop es torni a constatar altre cop tot això, que la relació entre Catalunya i Espanya és més filla de l'opressió que de la lliure decisió, el catalanisme polític romangui impotent i sense alternatives.
Seria irresponsable per part del catalanisme no començar des d'ara mateix a dissenyar estratègies de resposta a la desfeta que suposaria la declaració d'inconstitucionalitat, a no aprofitar l'ofensiva judicial per legitimar encara més el caràcter democràtic, pacífic i plural que es troba inherent a l'aspiració de major autogovern. Em temo que el període "d'acumulació de forces" que anunciava Xavier Vendrell des d'ERC i que tal vegada anava dirigit per descriure la resta de legislatura s'haurà d'escurçar només uns mesos. Tenim uns quatre o cinc mesos per preparar una resposta contundent, és a dir, per demostrar a Espanya que un rebuig taxatiu de l'Estatut tindrà conseqüències i que estem disposats a obrir una via creïble o bé per plantejar una reforma de la Constitució amb el suport de tots els partits de tradició catalanista (CiU, PSC, ERC i ICV) o bé per posar les bases cap a un procés d'autodeterminació a través de les forces que mai no han renunciat a l'exercici d'aquest dret (CiU, ERC i ICV). Això acomboiat per la mobilització de la societat civil a través de les dues campanyes que plantegen tant Sobirania i Progrés com la Plataforma pel Dret de Decidir: el dret de petició per demanar la transferència de competències a la Generalitat de consultes populars via referèndum i, la campanya que més convulsions pot produir en l'aparell de l'Estat, la desobediència fiscal.
La sentència laminadora del Tribunal Constitucional (que no estalviarà ni la dimissió de Pérez Tremps atès el canvi de majories en favor dels conservadors que es podria produir al juny amb el relleu de la presidenta) ha de ser el catalitzador definitiu de la unió entre els agents polítics, econòmics, socials i culturals al voltant del drets dels catalans a decidir el seu futur per via democràtica. La consolidació d'un gest polític capaç de convèncer la majoria del país que Catalunya no encaixa en el marc de la Constitució i que el camí de la reforma estatutària està esgotat. Que s'entengui d'una vegada que ja no hi haurà més Estatuts i que no es pot continuar tolerant una estructura constitucional que no reconeix capacitat de decisió originària a les nostres institucions i que fomenta un transvasament colossal de recursos a una altra nació que ens nega les mínimes oportunitats d'existir com a poble.
Estic parlant, i no em tremola el pols a l'hora d'escriure-ho, si cal d'un govern de concentració nacional, en què els interessos partidistes se superin en favor de la construcció de poder col·lectiu per suportar l'envestida espanyola. Només amb tot el catalanisme unit al voltant de l'objectiu comú podrem enfortir les estructures socials, econòmiques i culturals per plantar cara a l'Estat, per propulsar un moviment transversal de desobediència civil que almenys ens doni el dret de ser escoltats i respectats. No podem acceptar una altra humiliació, ja que ens faria dignes mereixedors de la nostra extinció. Hèctor López BofillProfessor de dret i membre de Sobirania i Progrés
10 de novembre 2008
Un miler de persones apaguen la flama del Correllengua a Perpinyà i reclamen ‘esborrar’ el Tractat dels Pirineus
El que es va iniciar el passat mes de juny a Sant Miquel de Cuixà va finalitzar aquest dissabte a Perpinyà. Després d’un llarg trajecte, la flama del Correllengua va apagar-se per dotzena vegada. En una jornada festiva i reivindicativa, més de mil persones van bolcar-se al carrer entre crits, pancartes, castells i bastoners. La manifestació va acabar amb un manifest en què es va instar a defensar i preservar la llengua catalana. Posteriorment, els grups Mus-CAT, 100 grammes de tête i la Gossa Sorda, van tancar la jornada amb un concert.
La mobilització de cloenda es va fer 349 anys després de la signatura del Tractat dels Pirineus. Aquell 7 de novembre del 1659, el tractat va permetre a França l’annexió de la Catalunya Nord, formada pel Rosselló, el Conflent, el Vallespir, mitja Cerdanya i el Capcir, territoris que han estat sota el domini francès des d'aleshores com a departament dels Pirineus Orientals.
09 de novembre 2008
Hisenda no som tots
Per frau fiscal cal entendre l'estafa de milers de milions d'euros anuals que no es declaren a l'Estat. La major part d'aquest diner no declarat s'amaga al sector de la construcció, però també es concentra en el blanqueig de capitals del narcotràfic o amb l'emissió de factures falses. L'Estat espanyol és el segon Estat de la UE amb més frau d'aquest estil, i es calcula que el diner negre suposa el 23% del PIB estatal, amb la conseqüent pèrdua de recaptació de prop de 90.000 milions d’euros anuals que, fent números, suposen quatre vegades l'espoli fiscal que patim.
Directe!cat!
07 de novembre 2008
El jugador del Barça Alves vol que tothom li parli en català
A Sevilla la gent és més llançada, es talla menys. A Barcelona puc passejar amb la meva família, em reconeixen pel carrer, però respecten més el meu espai.
Està adaptat a la ciutat? Completament. En venir de Sevilla ja estic habituat als menjars, als horaris...
Crida l'atenció que sent brasiler, de Badia, no estigui vivint prop de la platja... Preferim viure prop del Camp Nou perquè jo viatjo molt i així la meva família està prop de tot, principalment del col·legi dels nens. I quant a la platja, està tan prop que en pocs minuts m´hi planrto
Ens han dit que té professor de català... Encara no, però estic en això. Amb tants viatges és impossible planificar les classes. El que sí faig és veure les notícies en català, llegir algun periòdic i demanar-li a tot el món que si és català, em parli en el seu idioma. Duc quatre mesos aquí i pràcticament ho entenc tot.
I parlar-lo? Alguna coseta. Prometo llançar-me molt prompte.
Un català més... La meva obligació és adaptar-me a la cultura del lloc on viu.
05 de novembre 2008
Me llamo Juan Carlos
Perquè estava escrita en català? No pot ser per açò, ja que moltes n’haurà descobertes pels seus passeigs inaugurals en terres catalanes. La cara de póker (segons escriu el periodista) responia a una altra constatació i així ho van fer saber les paraules reials: “Me llamo Juan Carlos”. Si m’he de creure el que em conta el director de l’edició menorquina d’Última Hora, i no em consta res en contra, la cosa va anar així. Després va venir el retgiró de les autoritats –el president Antich, la ministra Cabrera, l’alcalde Bagur, el president insular Pons...-, que es van creuar mirades de través entre la perplexitat i la recerca de culpables. Diuen (ho diu El Mundo) que la directora de l’Institut Joan Ramis va assegurar que “fue un error” (que la placa estigués escrita en català), que el text enviat estava en castellà i va garantir que se n’encarregarien d’altres per substituir-les.
Per l’amor de Déu, què és açò? Una broma borbònica d’un monarca “campetxano”, que volia imitar el “Me llamo Josep Lluís” d’en Carod-Rovira al programa de TVE “Tengo una pregunta para usted”? Perquè si el Rei va mostrar, de ver, queixa sobre la grafia del seu nom, seria força preocupant. No perquè ell es digui “Juan Carlos” en la intimitat, sinó pel que representa el que no vulgui que li diguin Joan Carles, en pla català, allò on el català és constitucionalment cooficial i estatutàriament llengua pròpia. Mirin, és ver: en general, els noms propis de persona no es tradueixen; se n’exceptuen, però, entre d’altres, els noms de sants, papes, reis, prínceps i cases reials. Per tant, aquí Joan Carles, com abans el rei En Jaume. I açò no sols perquè ho diu la norma. Per cert, pel que fa a la llengua catalana l’IEC és autoritat acadèmica reconeguda per un Reial decret signat pel mateix rei el 26 de novembre de 1976. Llavors encara era successor de Franco; amb la Constitució aprovada, Joan Carles de Borbó no esdevé un ciutadà espanyol; vull dir un “ciutadà”, ja que deu ser l’únic espanyol que, en virtut de l’art. 56.3 i a diferència d’altres caps d’Estat o del president de la República a la Constitució de 1931, no ha de respondre dels seus actes i negocis. Idò, en gaudir d’aquest gens democràtic privilegi, ha d’assumir certes obligacions. Ell va jurar entre altres coses “respectar els drets dels ciutadans i de les Comunitats Autònomes” (art. 61.1). Amb aquest jurament, la reial broma mancava de sentit i les nostres autoritats li ho havien d’haver fet avinent d’immediat. Amb tota l’amabilitat del món, però amb la mateixa energia. A Francesc Antich o a Marc Pons no els supòs –i bé que voldria equivocar-me!- el coratge de Guillem de Vinatea (o, si voleu, el del Cid a Santa Gadea de Burgos); però en exercici del seu càrrec podrien haver recordat que els nostres reis acataven els furs del país. Si ara el monarca espanyol optava per no respectar la nostra llengua, algú, repetesc, li hauria d’haver fet avinent el greuge.
Davant el Cap d’un Estat de Dret, no hi pot haver vassallatges ni subordinacions. No vulguem ser súbdits, sinó ciutadans, que exerceixen els seus drets i practiquen els seus deures. I per commemorar la vinguda de Ses Majestats en una placa, no hi ha cap llei que obligui a renunciar a la llengua del poble que els rep. Ben altrament, l’error seria traduir-la o bilingüitzar-la.
Per cert, si volen canviar la placa, podrien afinar un poquet més el text. “Don” és un aragonesisme acceptable, no així el barbarisme “donya”, que és recomable substituir per “dona”. I també a Menorca valia posar “van” en tost de “varen”. (Però açò darrer em sembla peccata minuta).
(Publicat a Diari de Balears, 28 de setembre de 2008)
04 de novembre 2008
Sant Cugat del Vallès, ciutat nacionalista....., alcalde ........?
A Sant Cugat del Vallès:
Jaume Massanés i Papell
02 de novembre 2008
Sr.Pujol, com vol passar a la història ?
li adreço aquesta en resposta al seu article: "ÉS EL MOMENT DE FER-NOS RESPECTAR " , publicat amb data 02.11.2008 a Notícies de Ràdio Catalunya.
Ens diu que aquestes “indicacions i propostes apareixen després d'un període --perllongat en el temps, i que encara dura-- en el qual la manca de respecte, la incomprensió profunda i una manera de fer molt barroera han estat en el rerafons de l'actitud mostrada des d'Espanya envers Catalunya, la seva gent i les seves iniciatives legítimes. i que: “no hi ha hagut només un desacord profund, sinó unes actituds de rebuig, d'engany i de menyspreu envers Catalunya. I amb la sensació que la confrontació actual té com a objectiu no només l'Estatut, no només el finançament, sinó fets bàsics d'identitat com la llengua i tot allò que signifiqui reconeixement com a país”. I que: ARA les coses han arribat a un punt de desconsideració i d'incompliment tan greus que hem de respondre que primer un país s'ha de saber fer respectar.../... És el moment de fer-nos respectar.
El que resulta xocant i del tot incomprensible és que tenint en compte tot això, vostè segueixi el joc espanyolista. Amb tots els respectes Sr. Pujol, em sembla que no ha trobat el Nord, o potser el seu nord no coincideix amb el d’una Catalunya realment respectada: lliure i sobirana. No se si es degut al fet d’haver governat o es que sempre ha sigut així, però resulta evident que vostè (també) se sent espanyol (“Espanya, és a dir, la resta d'Espanya”) i pot ser que això condicioni la seva catalanitat.
Sr. Pujol, que vol dir fer-nos respectar: fer cara d’enfadat i .. peix al cove?. És hora de madurar, ja ho veu on ens ha portat l’espanyolisme que suposa acceptar ser una part d’espanya, cal ser conscients de que només ens respectaran si ens han de tractar com a iguals, un país opressor mai respectarà un país sotmès. Ens hem de fer grans, ens ho hem de creure i pensar només en Catalunya, que els espanyols s’ho muntin el millor que puguin, però nosaltres tenim la feina per fer a casa nostra: exercir la nostra sobirania.
Sr. Pujol, vostè és gat vell i ho sap, en espanya no hi tenim res a fer, amb espanya, si ens posem d’acord, si. Miri dintre seu, interroguis i decideixis, encara hi és a temps de passar a la història d’aquest país amb lletres d’or. Vostè te encara molta capacitat de liderat i de convocatòria. Decideixis a encapçalar un ampli moviment per la sobirania. Ara és l’hora. Ens hem de fer respectar i no ens respectaran sinó saben qui som.
Salut i independència.
Joan Contijoch
L'alcalde de Matadepera serà jutjat per via penal per injúries a la bandera espanyola.
Comas, que en el seu moment va ser l'alcalde més jove de Catalunya, va afirmar ahir en declaracions a l'AvuiI que "tornaria a actuar de la mateixa manera malgrat que la seva actuació li ha comportat molts problemes i cap rèdit electoral". Segons Comas, que va assegurar que comptava amb el suport del partit i d'aquells que pensen com ell, "només s'haurien de penjar en llocs públics aquells símbols que comparteix tothom".
Ràdio Catalunya
01 de novembre 2008
L'Espanya cavernària i la banalització de l'Holocaust: L'estratègia per acabar amb Catalunya
I que ara, els hereus dels col·laboradors i admiradors d'aquell nazisme, utilitzin a les seves pròpies víctimes com a excusa per atiar la fòbia anticatalana més visceral, és una riota insultant, grotesca, gairebé única en la història de les baixeses humanes.
Però que ningú pensi que aquesta situació és casual. No deia el mateix Goebbels que una mentida repetida mil vegades es converteix en una realitat? Doncs que no es perdi la màxima, i si cal, la mentida serà repetida no mil, sinó deu mil vegades, fins que l'extermini de dèbil esdevingui una realitat. I que no sorprengui tampoc a ningú que la qüestió lingüística es sumi a suposades corrupteles econòmiques dels dirigents catalans. En un moment en que el Tribunal Constitucional està debatent fins a on retalla el nostre Estatut i en que el finançament de Catalunya és en el centre de les negociacions polítiques entre Catalunya i Espanya, atacar d'aquesta manera l'essència de Catalunya com és la nostra llengua, la qual és, en definitiva, allò que ens fa diferents d'Espanya, és part d'una estratègia per tal d'acabar tant amb la nostra cultura com amb el nostre teixit productiu, una altra diferència molt important entre Catalunya i Espanya, que ningú no ho dubti. I enmig d'aquesta situació és absolutament patètic que alguns mitjans i pensadors (?) catalans, es sumin a aquesta campanya orquestrada des de determinats aparells de l'Estat i de l'statu quo espanyols, que veuen a Catalunya com la darrera colònia a la que esprémer fins que acabin amb ella.
Deixem d'una vegada d'ésser un país de messells. Denunciem a aquells que darrera de campanyes basades en la mentida i la manipulació no tenen cap altra intenció que la d'acabar amb Catalunya com a nació, i denunciem també a aquells que des d'aquí, des de Catalunya, els donen credibilitat i suport. I exigim, en nom de la humanitat complerta, que no s'utilitzi ni s'insulti la memòria de 6 milions d'éssers humans assassinats, per tal d'acabar amb la nostra nació.
Estem segurs que el poble català sabrà, un cop més, estar a l'alçada de les circumstàncies històriques. Tanquem files, mantinguem-nos ferms i derrotem, un cop més, l'enemic totalitari. I demanem als pobles lliures la seva solidaritat, i la seva denúncia de l'ús ignonimiós de l'Holocaust jueu per tal d'acabar, no físicament, però si culturalment, amb un poble perseguit i explotat com és el català.
Tribuna.cat
31 d’octubre 2008
El llarg 'exili' dels domassos del Saló de Cent
Segons han indicat fonts oficials de l'Ajuntament de Barcelona a l'AVUI.cat, els domassos es van retirar fa quatre anys, durant el mandat de Joan Clos, per restaurar-los, i des d'aleshores no s'han tornat a instal·lar. Les mateixes fonts municipals admeten que la neteja va durar un any, i no aclareixen la raó per la qual els tapissos continuen exiliats quan ja fa tres anys que s'ha completat l'operació.
Aquest fet no ha passat desapercebut a diversos col·lectius independentistes, que ara preparen una campanya per demanar que es tornin al seu lloc, segons explica un dels impulsors de la reivindicació, Joan Giner, membre d'Estat Català. Dilluns, 3 de novembre, ja es podrà participar en aquesta iniciativa a internet. Els interessats podran mostrar el seu suport a través de la pàgina web:http://senyeressalodecent.wordpress.com/about