PLANA PERSONAL DE JAUME MASSANÉS I PAPELL

20 de desembre 2008

El sí guanyaria en una consulta pel dret a l'autodeterminació

Una enquesta interna de CDC del mes de novembre reflecteix que el sí guanyaria un "hipotètic referèndum per l'autodeterminació de Catalunya" -preguntat així- amb el 57,17% dels vots. Ara bé, la participació que reflecteix aquesta enquesta seria del 53%. Si la participació esperada se situés al 66,2% i les opinions "no ho sé" se sumessin a l'opció negativa per un "vot de la por", la truita es giraria i els vots afirmatius es quedarien en el 45,50% i els negatius serien el 54,49%.
Sigui com sigui, l'enquesta serveix als dirigents convergents per argumentar que hi ha una base sòlida que demostraria que el centre polític ha basculat cap al dret a decidir. I més quan el sí té una victòria sostinguda en les últimes quatre enquestes encarregades pel partit que lidera Artur Mas. Això sí, des de la punta del novembre del 2007, abans de la manifestació de l'1 de desembre d'aquell any pel dret a decidir provocada pel col·lapse de les infraestructures de l'Estat, els que responen "segurament hi votaria a favor" han baixat del 65% al 57%, cosa que demostraria que com més dolent és el tracte de l'Estat, més creix el suport sociològic a la independència, que és el que els ciutadans entenen que vol dir autodeterminació, segons les enquestes de CDC.

De fet, aquests percentatges i la seva evolució són equiparables gairebé amb exactitud als que responen a favor, senzillament, que es convoqui un referèndum per l'autodeterminació. I els votants de tots els partits excepte el PP estarien d'acord que "en un futur" Catalunya convoqui un referèndum d'autodeterminació. La qual cosa demostraria que si el TC retalla l'Estatut un referèndum també tindria acceptació. També per votants, el 81% dels d'ERC votarien sí a l'autodeterminació, CiU té l'electorat dividit -d'aquí la seva ambigüitat tradicional-, com també ICV -amb un cert avantatge del sí-, el 40% dels del PSC estan a favor del sí i fins i tot a Ciutadans (32,2%) i el PP (18,6%) hi ha partidaris de l'autodeterminació.

Diari Avui