Aquesta nova crida de Castells s'ha fet pública després que el descens del negoci immobiliari dels últims mesos hagi afectat de forma evident l'economia catalana ja que, en part, aquells aspectes d'inversions més inalterables, com poden ser els impostos que paguen els ciutadans, sempre passen per les mans del ministeri espanyol que ho aprofita per tal de quadrar els seus balanços, hipotecant moltes vegades l'economia de territoris com ara Catalunya.
28 de març 2008
Haurem regalat 25 diputats del PSC ?
Aquesta nova crida de Castells s'ha fet pública després que el descens del negoci immobiliari dels últims mesos hagi afectat de forma evident l'economia catalana ja que, en part, aquells aspectes d'inversions més inalterables, com poden ser els impostos que paguen els ciutadans, sempre passen per les mans del ministeri espanyol que ho aprofita per tal de quadrar els seus balanços, hipotecant moltes vegades l'economia de territoris com ara Catalunya.
24 de març 2008
La força del sobiranisme civil i la debilitat del sobiranisme polític
Lluís Pérez, estudiant de Sociologia
Sobirania i Progrés
21 de març 2008
Oda als anglesos
20 de març 2008
Només necessitem la meitat més un dels vots per a la independència
López Tena, no; ell assenyala la sortida, amb la llei a la mà. Sobre ell recauen dos avantatges que poca gent té: que coneix les lleis molt bé, com a professional que n’és, i que viu dins del poder estatal, com a membre del Consell General del Poder Judicial. I sap que van a escanyar Catalunya econòmicament (port, aeroport i trens a Europa). Quan l’escoltes t’adones que clamar per la justícia, exhibir les nostres nafres o desmentir les mentides oficials no serveix de res. Sí que serveix buscar la fórmula per poder fer un referèndum legal –ell l’ha trobada–. I, si aquest es guanyés a favor de la independència, rebríem una tèbia oposició europea, una histèrica oposició espanyola i el suport d’Estats Units (que volen Europa com més esmicolada millor).
Si preguntes a López Tena com podem convèncer tanta gent, havent-hi tants espanyolistes, per guanyar aquest referèndum, et diu, amb un somriure, que fa tres segles que tenim mentalitat provinciana, que no es tracta de convèncer tothom, sinó la meitat més un. López Tena, amb Hèctor Bofill, dirigeix el Cercle d’Estudis Sobiranistes. No és cap casualitat que no sigui un partit polític.
AVUI (Isabel Clara Simó )
19 de març 2008
La Catalunya optimista ?
El PSOE culpa al PSC de l'avenç del PP a Espanya
15 de març 2008
La recollida de signatures continua.....
La Plataforma pel Dret de Decidir i Sobirania i Progrés comuniquen que la jornada de recollida de signatures, del passat dia 9 de març, va ser un èxit de participació, malgrat la prohibició de les juntes electorals de Barcelona i Tarragona.
La recollida de signatures forma part de les actuacions que la PDD i SiP estan fent en el marc de la campanya Decideixo decidir!, que es va iniciar el dia de Sant Jordi de l’any passat. Aquesta campanya té per objectiu aconseguir que la Generalitat tingui la potestat de convocar referèndums, tal i com constava en l’Estatut, aprovat el 30 de setembre.
El dia 9 de març, simplement, es tractava d’aprofitar la diada electoral per continuar recollint signatures, per tant no s’entén que les juntes electorals hagin prohibit un acte, que es considera legal la resta de l’any, només pel fet que hi hagi eleccions. És més, ni la PDD ni SiP han demanat el vot per a cap formació política i, durant tota la jornada, es van complir els requisits que marca la legalitat vigent com ara, situar-se a una distància determinada dels col·legis electorals i no portar cap distintius de partits polítics.
La PDD i SiP consideren que aquesta prohibició està en la línia de les que la justícia espanyola està fent, des de fa temps, per entorpir tot el procés democràtic, encetat a Catalunya, a favor del Dret de Decidir.
Malgrat tot, hem comptabilitzat provisionalment 10.314 signatures (hi ha moltes taules que no ens han facilitat encara les seves xifres), especialment a les demarcacions de Lleida, Girona i Barcelona ja que a Tarragona les forces de l’ordre van actuar amb especial contundència, sobretot a les Terres de l’Ebre, on gairebé no es va poder posar cap taula.
Comuniquem, també, que aquesta proper cap de setmana continuarem recollint signatures, en especial, a les demarcacions on no es van poder recollir el dia 9.
També volem informar que durant la diada de Sant Jordi continuarem treballant pel nostre objectiu, properament ja comunicarem les actuacions previstes a favor del Dret de Decidir.
Encoratgem al poble de Catalunya perquè continuï donant-nos suport en les nostres actuacions com fins ara i comptem també amb l’esforç i la col·laboració dels voluntaris i voluntàries.
Us esperem a tots i a totes,
Comissió 9 de març - Plataforma pel Dret de Decidir
14 de març 2008
ERC no malbarateu el somni o prendrem mal tots
ERC, evidentment, no té l'exclusiva de l'independentisme o el sobiranisme, però ha d'ésser la punta de llança desacomplexada, i ho estava aconseguint, quan, com a partit que defensa la independència, havia tingut tant de poder aconseguit a les nostres últimes eleccions nacionals. Siguem sincers, mai no ho havien somiat. És cert que s'han comès errors, explicats detalladament als nostres articles 'No malbarateu el somni' del 2007. És cert també que de la implicació en els mal anomenats governs tripartis ERC no n'ha tret el profit partidista, i els fruits els ha recollit el PSC. Però la participació d'ERC en el govern de la Generalitat ha estat bo per la cohesió nacional de Catalunya, per aconseguir el gran "objectiu nacional", "un sol poble", i tots sabeu perquè.
Però després del 9M a ERC es produeix un terrabastall que res té a veure amb els resultats electorals, o molt poc, no ens enganyem. Té a veure amb els ciclics enfrontaments personals entre dirigents, tot i que segur que també hi ha estils, maneres de fer, i estratègies diferents. Però tothom, militants o no, ho viu com un enfrontament Carod-Puigcercós, i això fa molt mal a la funció fonamental d'ERC, a l'actualitat a ser, repetim-ho una vegada més, la punta de llança de l'independentisme. I per què ho és ERC? Ens explicarem: doncs perquè a CiU segur que hi ha sobiranistes i independentistes, però no els seus màxims dirigents, que fins i tot s'hi manifesten en contra, que continuen la política de Jordi Pujol, intentant escapçar i marginalitzar l'independentisme. També n'hi ha al PSC i a IC, són sectors reduïts, cada dia més sobiranistes, però avui per avui no exerceixen com a tals, i s'amaguen sota la intel·lèquia d'ésser federals.
Qui queda doncs defensant la independència? ERC, sectors emergents de la societat civil, moviments universitaris, juvenils i professionals, i el cada vegada més consolidat moviment popular de les CUP.
Però amb cara i ulls i com a opció de govern sols hi ha ERC, i aquest és el referent per amplis sectors que hi simpatitzen i que avui estan emprenyats, recorden l'època Barrera, Hortolà, Colom, etc., i no volen tornar al túnel del temps.
Així doncs, cal exigir a ERC i en particular a Carod-Puigcercós-Carretero i Uriel que s'entenguin d'una vegada, i manifestar que potser arrossegaran a batalles internes centeneras de militants d'ERC i JERC, però no la immensa majoria dels nous militants i els centenars de milers de simpatitzants i votants que els censuraran amb duresa si no són capaços de posar els interessos de la força referent de l'independentisme de govern per davant dels interessos de partit.
ERC no és només un partit institucional de polítics professionals i buròcrates, és encara, fins a la plena sobirania nacional, l'eina del sobiranisme per aconseguir la independència. No és la finca particular d'uns dirigents, d'un aparell o una camarilla, que es creuen propietaris irresponsablement d'una opció política que és de tots.
Diguem prou, doncs, a les reunions de base dels militants d'ERC a la societat civil sobiranista, a tota mena de lluites fratricides. El que volem és una eina i una estratègia per fer la construcció nacional.
A ERC hi cap Carod-Puigcercós-Carretero-Uriel-Benach i Barrera, i no ells sols, sinó desenes i desenes de nous dirigents avui fora dels aparells del partit, a la societat civil, al món sindical, professional i intel·lectual. ERC s'ha d'obrir i no pot ser que un, dos, o tres dirigents s'intentin autoexcloure.
Impedim que ens malbaratin el somni, perquè prendrem mal tots.
Decàleg de la Plataforma per la LLengua als polítics per normalitzar el català
1. Ple reconeixement de l’oficialitat del català per a tot l’Estat espanyol en els mateixos termes que la Constitució tracta el castellà.
En aquest moments no hi ha cap país dins la Unió Europea, ni tampoc en el context dels països desenvolupats de tradició democràtica, que tingui una llengua com el català, sense que aquesta sigui oficial de l’Estat per la Constitució. Cal redreçar i normalitzar la situació i que la carta magna espanyola s’adeqüi a la resta de democràcies occidentals. Un bon model són les societats amb diverses llengües pròpies amb milions de parlants, com són els casos de Canadà, Bèlgica, Finlàndia o Suïssa, on totes les llengües amb tants parlants com el català o que representen un percentatge similar de parlants respecte el total de l’Estat són llengües oficials d’aquest Estat, l’administració general del qual, a més, és plurilingüe en relació a aquestes llengües. Així mateix, l’oficialitat plena del català com a llengua de l’Estat permetria també el reconeixement com a llengua oficial d’Europa.
2. Ús normal del català al Congrès i al Senat.
El català, com les altres llengües pròpies de l’Estat, ha de poder-se fer servir en els mateixos termes que el castellà a les Corts espanyoles. Així mateix, quan un ciutadà o ciutadana o una institució s’adreça a les Corts espanyoles ha de poder ésser atès en la mateixa llengua que ell ha emprat.
3. Modificació de les més de 150 normatives de l’Estat que imposen únicament el castellà tant en el domini lingüístic català com arreu de l’Estat.
D’acord amb la normalització i l’assoliment de la realitat plurilingüe de l’Estat caldria modificar totes les normatives que fan un tractament discriminatori de les llengües i que obliguen, amb sancions incloses, només a utilitzar el castellà. Segons el cas, caldria o bé eliminar aquesta imposició o bé aplicar-la també en el cas del català. En destaquem com a exemple el Reial Decret 1334/1999, de 31 de juliol, que aprova la norma general d’etiquetatge, presentació i publicitat dels productes alimentaris, i en l’article 18 obliga únicament el castellà en l’etiquetatge de productes.
4. Ús del català en els documents personals públics que emet l’Estat, en les monedes i en els segells.
Cal que el català sigui plenament present i en igualtat de condicions en documents com el passaport, el document d’identitat, el permís de conduir, el llibre de família, la targeta de residència o el permís de treball. En aquests moments aquests tipus de documents personals o bé només són en castellà o bé són bilingües per a les comunitats autònomes on hi ha més d’una llengua oficial. Un ciutadà català no pot tenir el DNI només en català, mentre sí que ho pot fer un ciutadà madrileny amb el castellà. Un ciutadà català ni tan sols pot expedir el document en bilingüe fora de Catalunya.
Pel que fa al passaport, ni tan sols hi apareix el català i sí, tanmateix, les 23 llengües oficials de la Unió europea amb llengües tan poc parlades com el maltès o el gaèlic irlandès (el català té més de 20 vegades més parlants que el maltès). Actualment un ciutadà londinenc té el passaport també en gal·lès i gaèlic escocès, mentre un madrileny no el té, no ja en aranès (occità), sinó ni tan sols en català. El plurilingüisme de l’Estat també hauria d’estar present en aspectes com els segells de correus o les monedes.
5. Assoliment del caràcter plurilingüe de l’Estat en l’ús institucional.
Caldria que l’Estat assumís el plurilingüisme en tot l’ús institucional que en fa, sense primar una llengua damunt d’una altra. Per bé que quan actuï en un territori ha de primar la llengua o llengües pròpies d’aquell lloc, en totes les actuacions adreçades a tots els ciutadans o d’interès general cal que faci ús de les diverses llengües sense diferències. Aquest ús plurilingüe cal que es faci present en els noms dels ministeris, de les empreses públiques, dels organismes oficials, organismes autònoms, en l’ús lingüístic dels webs, la retolació i informació escrita, en els discursos institucionals dels caps de Govern, en el tractament i ple coneixement de les diverses llengües per part de la casa reial, en la documentació oficial, en la publicitat, etc.
6. Exigència i equiparació del català al castellà en les places públiques i el funcionariat de l’Estat. De la mateixa manera que actualment el castellà és un requisit per assolir les places públiques en el domini lingüístic català, incloses les de l’àmbit judicial, cal que aquest requisit i exigència s’equipari com a mínim per al català en aquests territoris.
7. Relació de la ciutadania amb l’Estat.
Cal que les institucions i els ciutadans i les ciutadanes puguin relacionar-se oralment i per escrit en català amb l’Administració de l’Estat sense necessitat de traducció i que aquest els correspongui en la mateixa llengua. Hi hauria d’haver, doncs, plena disponibilitat lingüística pel que fa les institucions i organismes generals de l’Estat, amb l’obligació que l’Estat no només atengui en català si així s’hi adreça el ciutadà o ciutadana, sinó també que els respongui en aquesta mateixa llengua.
8. Concessió de llicències als mitjans de comunicació.
Les llicències per als mitjans de comunicació que afecten a tot el territori espanyol han d’estar condicionades a una quota d’ús de les diverses llengües segons els dominis lingüístics. Això afectaria de manera especial, per exemple, els canals de televisió privats. La televisió pública encara hauria d’ésser més curosa en atendre la diversitat lingüística de manera equitativa o bé segons el domini lingüístic o segons els parlants on és pròpia cada llengua.
9. Reconeixement de la unitat de la llengua.
L’Estat ha d’assumir de manera institucional i en la pràctica de totes les accions la unitat de la llengua catalana, altrament també coneguda com a valenciana en alguns territoris del domini lingüístic.
10. Reconeixement de l’occità.
L’occità, en la seva variant aranesa, i el català són les úniques llengües pròpies i oficials del territori català sota administració de la Generalitat de Catalunya. El Govern espanyol ha d’assumir també aquesta realitat i aplicar escrupolosament la Carta Europea de les llengües regionals o minoritàries per a l’occità. Ha de promoure’n l’ús i la presència de manera prioritària en totes les actuacions de l’Estat a la vall d’Aran, per sobre dels usos que en aquell territori en faci d’altres llengües (com el castellà o el català).
Informa: PLATAFORMA PER LA LLENGUA
12 de març 2008
Vosaltres us feu dir catalans?
NARCÍS CLAVELL Expresident d'ERC i exvocal de l'EMD de Valldoreix
11 de març 2008
Èxit o fracàs ?
Per contra, sosté que CiU 'segueix administrant una llarga derrota, des dels darrers 8 anys, i fa un resultat discret en nombre de vots'. A més, considera que es recupera un diputat 'per la carambola basada en la baixa participació i la distribució del vot entre els partits'. La plataforma remarca que la federació 'perd més de 60.000 vots' respecte el 2004, fet que representa 'quasi un 20% dels 330.000 vots menys que hi ha en el global de Catalunya'.
Directe.cat
09 de març 2008
Llibertat, quina llibertat ?
BALANÇ DE LA JORNADA DE RECOLLIDA DE SIGNATURES DEL 9 de MARÇ
La PDD i SiP valorem com un èxit de participació democràtica la recollida de signatures pelDRET de DECIDIR malgrat els impediments i incidents provocats pels acords de les Juntes electorals provincials de Barcelona i Tarragona.
A les comarques de Girona on la Junta Electoral Provincial havia acordat permetre l’activitat, larecollida s’ha desenvolupat sense incidents. Només a Palamós, s’ha hagut de tancar una taula per la prohibició de l’Ajuntament.
A les comarques de Lleida la jornada s’ha desenvolupat amb normalitat.
A Barcelona ciutat s’han tancat algunes taules (Sarrià, Av Gaudí,...) però les restants han funcionat amb normalitat. A Barcelona comarques hi ha hagut molts problemes i s’han hagut de tancar la majoria de taules (Sant Cugat, (http://www.cugat.cat/noticies/videos/mossosplataforma.flv)Manresa, Granollers, Vilafranca, Mollet, Santa Coloma de Gramenet, etc...). A Vilanova del Vallès, després de tancar una taula, els voluntaris han continuat recollint signatures en un taller privat, i la policia local ha aixecat acta i ha incautat el material en aquesta propietat privada.
A Tarragona i comarques també s’han hagut de tancar la majoria de taules (Tarragona, Reus, Torredembarra, El Vendrell, etc.). A les Terres de l’Ebre, la Guàrdia Civil ha actuat ambespecial contundència. Han requisat tot el material de les taules, incloses butlletes que ja estavensignades, amb la qual cosa es vulnera el dret a la protecció de dades i han aixecat actesd’identificació i incautació. A Benissanet han requisat el DNI a l’alcalde del municipi, a tots els voluntaris i a les persones que es trobaven signant en aquell moment.
A les taules, on la recollida s’ha desenvolupat amb normalitat, s’han aconseguit les 200 signatures que contenia el KIT9M, l’objectiu que ens havíem fixat per a la jornada del 9 de març.
Lamentem que l’actuació arbitrària de les juntes electorals provincials de Barcelona i Tarragona, que han fet una interpretació forçada i partidista de la llei electoral, hagi impedit aconseguir plenament el nostre objectiu.
Les dues plataformes reiterem que continuarem treballant pel DRET de DECIDIR, recollint signatures perquè la Generalitat pugui tenir la competència plena per convocar referèndums.
Donem les gràcies a tots els voluntaris i voluntàries que han participat en la recollida de signatures. Sense la seva participació i el seu suport aquesta acció no hauria estat possible.
COMISSIÓ 9M
Plataforma pel Dret de Decidir i Sobirania i Progrés.
Barcelona, 9 de març de 2008, 19:30.
07 de març 2008
La Junta Electoral de Barcelona prohibeix la recollida de signatures pel Dret de Decidir, però la PDD les recollirà igualment
La PDD afirma que la Junta Electoral Provincial de Barcelona té una visió arcaica de la democràcia, ja que sol pretendre aturar iniciatives ciutadanes (aturem la guerra, abolició del deute extern...) que no tenen res a veure amb campanyes electorals i l'exercici del vot. Així mateix ha denunciat les "contradiccions" entre les Juntes de Girona i Barcelona, així com la interpretació de la Junta Electoral de Zona, fet que segons la PDD "demostra que no és una acció contrària a la legalitat vigent sinó una interpretació partidista en contra dels drets dels catalans/es". Només la Junta de Barcelona ha prohibit la recollida. Igualment la PDD afirma que "a un dia vista" dels comicis no està "en disposició de poder aturar aquesta acció" que interpreta "dins la legalitat vigent" tot i la "interpretació forçada" de la Junta de Barcelona.
La PDD ha dit que hi ha confirmades més de 400 taules i 3.000 voluntaris en 142 municipis del Principat, i els ha animat a tots ells igualment a muntar la taula ja que és "perfectament legal".
Reproduim a continuació el comunicat que han llegit avui a les 8 del vespre responsables de la PDD.
Primer de tot, la PDD i SiP, lamentem la mort de l´ex-regidor socialista a Arrasate, així com qualsevol tipus d´acció violenta.I en el marc del treball de les dues Plataformes, en relació a la Pau i al reconeixement dels Drets Humans, considerem que qualsevol conflicte polític s´ha de resoldre mitjançant el diàleg.
La PDD i SiP han volgut treure al carrer aquest 9 de març el dret de decidir, el dret que la Generalitat tingui la competència plena en la convocatòria de referèndums, sigui per decidir quines infrastructures volem (Aeroport, Rodalies, Abocadors, MAT, AVE?), quin tipus de serveis socials volem (educació, sanitat, immigració,?). En definitiva quin tipus de país i de societat volem.
Hem proposat a la ciutadania la recollida de signatures per donar suport a aquesta iniciativa des de la més escrupolosa legalitat, i en especial en matèria electoral, indicant que en cap cas es volia fer campanya electoral. Les dues Plataformes hem recomanat que les taules no es posin ni a les proximitats ni als voltants dels Col·legis Electorals, respectant d´aquesta manera el que disposa la Llei Orgànica Reguladora de les Eleccions Generals.
Malgrat això, un cop més, la Junta Electoral, a través de la Provincial de Barcelona, interpreta subjectivament les nostres intencions amb aquesta proposta de recollida de signatures pel dret de decidir. Aquesta interpretació va en contra dels drets democràtics de la ciutadania.
Una vegada més la justícia espanyola va en contra dels drets dels catalans i catalanes. La seva interpretació parcial i partidista ens nega el dret fonamental d´expressió
La PDD i SiP no estan proposant cometre cap delicte electoral, simplement estan proposant fer sortir al carrer el dret de decidir com en tantes d´altres ocasions han fet.
A hores d´ara hi ha confirmades unes 400 taules i més de 3.000 voluntaris, repartits en 142 municipis d´arreu del territori, que sortiran al carrer el 9 de març. La PDD i SiP, a un dia vista, no estem en disposició de poder aturar aquesta acció que interpretem dins de la legalitat vigent, tot i la interpretació forçada de la Junta Electoral Provincial de Barcelona.
No compartim la visió de la Junta Electoral Provincial de Barcelona, i condemnem que aquest organisme, des de l´arribada de la democràcia hagi pretès aturar les iniciatives ciutadanes (abolició deute extern, aturem la guerra....) que no tenien res a veure amb campanyes electoral i l´exercici del vot.
Per tant, demanem el suport de tota la ciutadania perquè aquest 9 de març, i en les properes dates surti al carrer pel dret de decidir.
A més, denunciem les contradiccions entre les diferents interpretacions que fan les diferents Juntes Electorals Provincials de Girona i Barcelona, així com les de Zona. La qual cosa ens demostra que no és una acció contrària a la legalitat vigent sinó una interpretació partidista en contra dels drets dels catalans/es.
A més, volem fer constar el nostre rebuig davant del fet que la resolució de la Junta Electoral Provincial de Barcelona està redactada exclusivament en espanyol, arribant a l´extrem de traduir el nom propi de les Plataformes convocant, i menystenint la llengua pròpia del país.
Plataformes Pel Dret de Decidir i Sobirania i Progrés
04 de març 2008
Recollida de signatures pel Dret de Decidir - 9 de Març
La decisió dels ciutadans i ciutadanes del nostre país de sortir al carrer dient que volem decidir el nostre futur amb llibertat s’emmarca en l’exercici de la radicalitat democràtica exigible a qualsevol govern que s’autodefineixi com a demòcrata. La democràcia ha de permetre exercir el dret a convocar referèndums, inclòs el dret de convocar un referèndum d’autodeterminació per decidir sobre la nostra sobirania nacional.
Les mobilitzacions del 18-F de 2006 i 1-D de 2007 pel dret de decidir de la nostra nació i sobre les infraestructures han estat un primer pas d'expressió col·lectiva d'aquesta voluntat.
La recollida de signatures que es farà arreu del país anirà acompanyada de la venda de mocadors vermells amb l’anagrama “Dd!” que, a més de simbolitzar la unió del poble davant l’impediment actual que no ens deixa exercir els nostres drets, servirà per autofinançar la campanya.
Aquesta acció es planteja de manera autoorganitzada i lliure des de la societat civil, al marge de l’acció electoral i dels partits polítics; es tracta de refermar un cop més que SOM UNA NACIÓ I TENIM EL DRET DE DECIDIR.
El Nucli de Sant Cugat de la Plataforma pel Dret de Decidir encoratja i demana a tothom que passi a signar per les taules que hi haurà instal·lades en diferents punts cèntrics de Sant Cugat i Valldoreix, per avançar en democràcia i poder participar en les decisions que ens concerneixen com a poble.
Gràcies a tots per la vostra col·laboració!
Nucli local de la PDD de Sant Cugat del Vallès
02 de març 2008
Per què calla la societat civil?
Si en algun moment cal presentar propostes, denunciar el dèficit d'infraestructures o reivindicar la publicació de les balances fiscals és ara. Sobretot de cara a treure els colors als dos principals candidats espanyols, José Luis Rodríguez Zapatero i Mariano Rajoy. I és que la nostra societat civil no es pot quedar muda després de dues legislatures molt dures per Catalunya. Caldria que els líders empresarials llegissin el memorial de greuges que des de la majoria absoluta del PP pateix Catalunya. Perquè tot i que les xifres dels pressupostos per a 2008 ho han maquillat, en termes d'inversió de l'Estat a Catalunya els últims vuit anys han estat els pitjors des de la Transició. A manca de les dades oficials per fer les balances fiscals, cal destacar que en un context de més despesa que l'Estat, Catalunya ha rebut proporcionalment molt menys que en els anys posteriors als Jocs Olímpics de Barcelona. I tot plegat amanit amb una campanya anticatalana a Espanya abonada pel PP i no prou combatuda pel PSOE. Però res d'això sembla pertorbar als nostres empresaris si es torna a vendre cava a Espanya.
Un cop més, doncs, ens trobem amb una manca de patriotisme quan el moment de la veritat s'acosta. Cap opinió sobre què han fet els dos personatges que aspiren a la Moncloa per Catalunya i cap opinió sobre el què proposen. I tampoc cap suport als candidats catalanistes. I llavors es queixen de les campanyes electorals nord-americanes. Almenys allà els empresaris paguen i es mullen i tothom sap si el Lara o el Fainé són republicans o demòcrates. A qui, però, tothom s'estima més la llei del silenci.
01 de març 2008
A nation
Sobta, oi?, que ambaixadors britànics celebrin la diada nacional escocesa com a pròpia? Doncs potser el govern britànic encara us sorprendrà més si recordem allò que l'any 2004 el ministre d'Afers Europeus, Denis MacShane, va dir a la Universitat d'Oxford que Escòcia i [no s'ho perdin] Catalunya són nacions dins d'Estats (discurs).
Impacta veure com allò que costa tant d'assumir per alguns és plenament acceptat, de manera natural, per d'altres. I és que el Regne Unit és un Estat que treu les seves pròpies conclusions. I no s'equivoquin, saben de què parlen. Catalunya no els és un país estrany. Això ho demostren els dossiers sobre Catalunya que el govern va fer públics el 2006, els estudis realitzats pels ministeris de Salut, Indústria i Interior que analitzaven iniciatives catalanes, o els gairebé 300 resultats de la cerca del mot Catalonia a la pàgina web del Parlament de Westminster.
L'Estat britànic ha estudiat Catalunya de dalt a baix. Des de l'autogovern fins a iniciatives sanitàries, des de l'economia fins a les mesures d'estalvi energètic del RACC. El Regne Unit és un Estat que ens mira sense prejudicis i no és pas l'únic. És per això que Catalunya ha de continuar mirant cap enfora, perquè és allí on es juga una part cabdal del nostre futur.
Xavier Solano, politòleg i assesor de l'Scottish National Party