PLANA PERSONAL DE JAUME MASSANÉS I PAPELL

31 de maig 2008

861 càrrecs municipals pel dret a decidir

El manifest que va promoure a finals de l’any passat un grup d’alcaldes i regidors per treballar des dels ajuntaments a favor del dret de decidir suma ja 861 adherits, entre els quals hi ha càrrecs de CiU, ERC, ICV-EuiA i també del PSC. Els promotors tenen previst reunir-se al juliol per consensuar un document que fixi les actuacions que han de dur a terme a partir d’ara, amb l’objectiu de constituir-se en assemblea a la tardor.
Atesa l’agitació que marca el panorama polític actual, un dels trets més significatius de la iniciativa és que es tracta d’una acció unitària, en què hi ha fins i tot set càrrecs socialistes, quatre dels quals alcaldes. El manifest es pot consultar a http://www.decidim.cat/ i també té el suport de càrrecs de l’Ajuntament de Barcelona. Xavier Trias, Jordi Portabella, Joaquim Forn, Jaume Ciurana i Ricard Gomà són alguns dels dirigents que ja han firmat. El document defensa el dret dels catalans a decidir el seu futur, i els portaveus són Jordi Fàbrega, Laura Vilagrà i Manel Vila.
Preveuen constituir-se en assemblea
Els promotors han decidit esperar que passin els congressos d’ERC i CDC per fixar les pròximes línies d’actuació i el rumb que ha de prendre el grup. En principi no compten a incidir més enllà del món municipal, però no es descarta que hi hagi alguna mena d’emplaçament al Parlament o altres administracions catalanes. El grup es va donar a conèixer poc després de la macromanifestació de l’1 de desembre, que també reclamava el dret a decidir i a la qual van donar suport CiU, ERC i ICV.
Avui.cat

28 de maig 2008

Delicte electoral ? Fins quan callarem ?

La PDD-Camp de Tarragona lamenta que dos voluntaris de La Riba (Alt Camp) hagin estat citats a declarar com a imputats per delicte electoral als jutjats de Valls
Aquest dimecres i dijous (28 i 29 de maig) els nostres companys hauran de defensar-se del suposat delicte del que se'ls acusa. El seu delicte consisteix a recollir signatures per la campanya Decideixo Decidir el dia 9 de març a la Riba.

Així, des de la PDD-Camp volem encoratjar i donar tot el nostre suport als dos joves de la Riba que el 9 de març van dedicar el seu temps a donar l'oportunitat d'incorporar la signatura, d'aquells que ho van desitjar, a la butlleta dirigida als Parlaments dels Països Catalans instant que els nostres parlamentaris reclamin el dret de convocar referèndums per propia iniciativa sense haver de sotmetre's al vist i plau del Parlament espanyol.

Esperem, en darrer lloc, no haver de lamentar noves citacions judicials als voluntaris pel Dret a Decidir.

Seguirem informant!

Plataforma pel Dret a Decidir
Camp de Tarragona

Ibarretxe tira endavant l'autodeterminació pel 2010

El lehendakari Juan José Ibarretxe, després d'una reunió excepcional del Govern basc, ha anunciat la convocatòria d'un referèndum d'autodeterminació del País Basc per al 2010. Ibarretxe ha evitat utilitzar aquesta paraula i ha preferit parlar de "dret a decidir", però no hi ha cap dubte sobre el seu significat.

El procés començaria el proper 25 d'octubre al Parlament basc i el 2010 es votaria una consulta popular amb dues preguntes: "Està vostè d'acord en donar suport a un procés de final dialogat de la violència si prèviament ETA manifesta de forma inequívoca la voluntat de posar fi a la violència d'una vegada i per sempre?" i "està vostè d'acord en què els partits polítics bascos, sense exclusió, iniciÍn un procés de negociació sobre el dret a deicidir del poble basc?".

Ibarretxe ha justificat la seva decisió perquè "l'Estatut de Guernica porta 30 anys incomplert" i perquè en el referèndum sigui "la societat basca, i només la societat basca, i no ETA, qui doni la paraula a la societat basca". El lehendakari ha demanat el sí a tots els partits del Parlament basc, inclòs socialistes i populars, al seu pla perquè "estem convençuts que no hi haurà cap parlamentari que es negui a donar un sí majoritari".

Juan José Ibarrexe ha insistit també que "conèixer l'opinió del poble no divideix el poble" i que "volem exercir el dret a decidir per a viure millor". En el torn de preguntes ha defensat "la plena validesa jurídica i democràtica". "La democràcia no és impedir que una societat es pronunciï" i ha reiterat que "és un procés legítim i perfectament democràtic".

Les al·lusions a ETA han estat constants i, en el fons, amaguen el fet que el PNB i l'esquerra abertzale es disputen l'espai central del nacionalisme basc quan desaparegui el terrorisme. "No acceptem que tot s'acabi després de la ruptura de la treva d'ETA, ha afirmat. En opinió del lehendakari, "no pot ser que ETA quan podem prendre la iniciativa", ha refermat.

Ibarretxe també ha justificat la iniciativa pel rebuig de José Luis Rodríguez Zapatero: "la mà que li vaig oferir al president del Govern espanyol ha estat permanentment rebutjada". "L'única resposta ha estat el no, sempre el no", ha afegit alhora que s'ha queixat que és "un mur que bloqueja la situació política d'aquest país".

e-noticies

21 de maig 2008

La independència guanyaria a Catalunya pels pèls

Entre un 52% i un 62% dels catalans votarien "sí" en un referèndum sobre la independència, segons l'estudi Llengua i identitat a Catalunya. 2008 de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), realitzat a més 1.108 residents en aquesta comunitat majors de 15 anys. L'informe, amb un marge d'error del 3%, mostra que només en el cas que tots els indecisos votessin contra la independència el referèndum no es tindria en compte en la Unió Europea (UE), segons els criteris que va fixar per a la mateixa consulta sobre Montenegro: una participació del 50% del cens. Suposant que els indecisos s'abstinguessin, votessin en ambdós sentits -afirmatiu o negatiu a la independència- o que només la meitat votés en contra, el referèndum, que tindria una participació del 59%, tindria un resultat avalat per la UE favorable a la independència.
Segons un dels autors i professor d'estudis de llengües i cultures de la UOC, Miquel Strubell, seria "impensable" que tots els indecisos votessin en contra, el que va considerar també una opció "extrema i poc probable". A més, va ressaltar que, amb la resta de resultats, "cap partit ha aconseguit mai" a Catalunya tant suport com el qual mostra el seu informe sobre el referèndum, "ni tan sols en un sondeig d'opinió".
e-noticies

19 de maig 2008

Ja era hora ¡¡

ERC ha presentat al Congrés dels Diputats una proposició no de Llei (PNL) que proposa reconvertir la seu de la comandància superior del Cos Nacional de la Policia espanyola de Barcelona, situada a la Via Laietana 43, en un museu-centre memorial, documental i arxivístic de repressió franquista a Catalunya. El centre, segons la proposta, acolliria una exposició permanent de la repressió, causes, protagonistes i conseqüències durant tota la dictadura de Franco, i reproduiria el funcionament de la comandància 'durant els anys en què la tortura i la repressió a les seves dependències constituïen la seva principal activitat'.
Per fer realitat el projecte els republicans reclamen la transferència a la Generalitat de la gestió del museu-centre memorial, i afegeixen a la proposició no de llei dos punts més que insten l'executiu espanyol a transferir al Govern en un termini no superior a sis mesos tan l'arxiu històric de la comandància corresponent a la VI Brigada Regional d'Informació Social que encara estigui a Catalunya, com còpies de la documentació efectuada per aquesta mateixa comandància entre 1939 i 1977.

En l'exposició de motius de la iniciativa, ERC recorda que la Sexta Brigada, coneguda com la Brigada d'Informació Social o Brigada Politico Social, va ser creada pel règim franquista com a organisme policial encarregat de la repressió contra els qui defensaven idees democràtiques, i que diversos grups especialitzats hi actuaven contra l'exercici de les llibertats polítiques i nacionals i contra els drets civils d'expressió, associació i manifestació.

Aquesta Brigada, recorda la proposició no de llei, va exercir les seves activitats des de la comandància superior de Policia de Barcelona des de pocs dies després de l'ocupació de les tropes colpistes de Barcelona, el 26 de gener de 1939, fins l'arribada de la democràcia i les llisbertats. En aquests anys 'la tortura com a mètode habitual va ser practicada a centenars de persones' per part de personatges com Eduardo Quintela, Pedro Polo o els germans Antonio Juan i Vicente Creix, i ha quedat recollida en els testimonis de persones com Jordi Carbonell, Tomasa Cuevas, Gregorio López Raimundo, Miguel Núñez, Ángel Rozas o Jordi Pujol.

Segons ERC, a més de tenir un paper més que destacat en la repressió del món sindical, polític, estudiantil, cultural i artístic, la Brigada Social va enviar a presó i al patíbul ciutadans innocents i va fabricar les proves que van conduir a l'execució persones com Salvador Puig Antich o Juan Paredes 'Txiki'.

Per aquests motius, segons ERC, la comandància superior de policia de Barcelona 'és un dels majors símbols de la repressió física de les llibertats i els lluitadors per la llibertat' i caldria reconvertir-la en un centre memorial 'en què es puguin visitar els calabossos i despatxos on era practicada la tortura' i on 'es puguin veure reproduïts els noms de milers de persones detingudes i dels policies que practicaven aquella repressió'.

directe.cat

17 de maig 2008

"El compte enrere per la independència ha començat"

Oferim aquí als nostres lectors l'entrevista a l'Alfons López Tena, vocal del CGPJ i membre del Cercle d'Estudis Sobiranistes, publicada al diari Crònica:
Amb la victòria del PSC i la desfeta dels partits nacionalistes, creus que els lligams de Catalunya amb Espanya s’han reforçat? No, crec que no. El problema és que els partits catalans encara no han fet l’evolució necessària per oferir un nou projecte de redreçament i de defensa dels interessos de Catalunya. En segon lloc, aquestes eleccions es plantejaven en termes de si governava el PP o si governava el PSOE. I al davant d’això, el PSOE aquí s’ha mantingut igual, en vots. No s’ha emportat els vots de CiU, que són els pitjors resultats de la seva història, ni els procedents de l’esfondrament d’Esquerra Republicana ni de la pèrdua de vots d’Iniciativa. Gran part dels vots perduts han anat a parar a l’abstenció. És com dir que en les eleccions franceses de fa cinc anys la població va votar de forma massiva per Chirac; però no va ser així, el van votar perquè l’alternativa era Le Pen. Doncs aquí ha passat el mateix: la gent a votat a efecte que no sortís el PP.
Llavors, creus que hi ha una part de l’electorat sobiranista que se sent orfe, que no troba un partit que el representi? ¿Què explica que part d’aquest electorat s’hagi quedat a casa? Jo crec que s’han quedat a casa perquè cap de les dues propostes, o de les tres, - perquè jo també aquí hi inclouria Iniciativa - ni CiU, ni Esquerra ni Iniciativa, encara no han estat capaces d’oferir als catalans un projecte de futur, d’esperança i d’il·lusió i de redreçar la situació. Al davant d’això, gran part del seu electorat s’ha quedat a casa.
Perquè en les zones metropolitanes, on s’ha viscut els caos més important d’infraestructures, és precisament on el Partit Socialista s’ha mantingut? Perquè l’alternativa de Zapatero era Rajoy. Això vol dir: Aznar, Acebes, Zaplana, etcètera. És el que he dit abans, tot i la primera presidència desastrosa de Chirac a França, - on hi va haver greus casos de corrupció – això no li va passar factura. Però va tenir aquest gran percentatge de vots, perquè el seu contrincant es deia Le Pen. És a dir, era escollir entre el dolent i el pitjor. I quan a la gent se li dóna escollir entre el dolent i el pitjor, normalment escull el dolent.
Però si d’aquí quatre anys el PSOE fa una campanya novament bipartidista que faci escollir “entre el dolent i el pitjor”, no tornarem a tenir el mateix resultat? No hem de pensar en d’aquí a 4 anys. Les eleccions que ens importen als catalans són les eleccions al Parlament de Catalunya. Al Congrés dels Diputats, Catalunya elegeix 47 diputats dels 350, i els partits amb consciència nacional, en el millor dels casos arriben a un resultat de 20 o 20 i pocs. Per tant, estem parlant que tenen un 5 % dels escons del Congrés dels Diputats. Ara bé, els partits catalans cal que es posin les piles perquè aquests resultats no es tornin a repetir.
Llavors estaríem constatant que els partits sobiranistes no saben articular un missatge que faci relacionar les deficiències infraestructurals amb la nostra dependència política de l’Estat espanyol? Ho estan començant a fer. I han evolucionat molt les postures d’Esquerra, Convergència i Iniciativa respecte a fa un any i mig, quan l’únic horitzó era desplegar un Estatut que pensaven que estava ja aprovat. Sense tenir en compte que l’Estatut no s’aplicaria, i que a més, el PP i el PSOE, sota la capa de Tribunal Constitucional, s’encarregarien de frenar-lo. El problema aquí és que tot el projecte català del segle XX i del XIX era de democràcia, europeïtzació, transformació de l’Estat, i autogovern per a Catalunya. I això ha arribat a una via morta. I quan s’ha arribat a una via morta, es tracta, o bé d’esfondrar-se davant del fracàs, o bé d’optar per un pas endavant i fer un projecte oberta i clarament independentista. I aquests partits estan evolucionant en aquesta línia.
Inclous Iniciativa en aquest sac sobiranista. Creus que el partit ecosocialista optaria pel SÍ en un hipotètic referèndum d’autodeterminació? En les enquestes que cada any l’Institut de Ciències Polítiques i Socials fa la UAB, entre d'altres qüestions, es pregunta a la ciutadania sobre el sentit del seu vot en un referèndum. A més, ens oblidem d’un tema: cap partit no ha proposat ni proposa, la independència com a projecte. Com a horitzó i com a ideal sí, però com a projecte, com a Escòcia, com a Flandes, com al Quebec, o com a Kosovo, o com a Estònia, o com a Noruega en el seu dia... Cap partit no ho fa encara. En unes circumstàncies com aquestes, et surt que en aquestes enquestes, que l’electorat d’Esquerra que diu sí a la independència és el 80 %, el de Convergència el 60 %, el d’Iniciativa prop del 50 %, els socialistes al voltant del 30 %, i els del PP prop d’un 10%.
En aquest estudi que cites, el percentatge favorable a la independència és més elevat que els resultats del Centre d’Estudis d’Opinió de la Generalitat. En l’estudi del ICPS es pregunta pel Sí o pel No. En canvi les preguntes que fan els del CEO són realment tramposes, barrejant coses que no tenen res a veure. I, és clar, si dones cinc opcions de resposta, més matisos específics hi haurà en cada una d’aquestes respostes. En aquest sentit, en l’Estudi del CEO gran part dels enquestats escull com a opció l’Estat Federal, per sobre de l’opció independentista. El problema de l’Estat Federal és que per a federar-te necessites federar-te amb algú. I Catalunya per ser un Estat dins d’un Estat espanyol federal, necessitaria federar-se amb una altra part, i l’altra part no vol això. L’altra part no vol això. L’altra part vol tenir el control total i absolut de l’Estat. Una federació és com un matrimoni, no et pots casar amb tu mateix, i si l’altre no vol casar-se sinó tenir el domini total, no es va enlloc. I ja a efectes reals, i no de discursos, per a poder establir un Estat Federal a l’Estat Espanyol cal reformar la Constitució Espanyola. I això necessita 234 diputats, quan ni tan sols per fer un Estatut de Catalunya n’hi ha hagut 176 que estiguessin disposats aprovar-lo. Ara bé, els diversos sectors socials no evolucionen d’un dia per un altre, sinó que evolucionen. Hi ha una frase de Churchill que m’agrada molt que diu que “els pobles en democràcia només trien la solució correcta un cop han intentat i fracassat fent possibles totes les incorrectes”.
Llavors ets optimista, creus que s’aconseguirà la independència? Sí. Si no fos optimista, si no cregués que és possible, no m’hi dedicaria.
I què li manca al sobiranisme català per esdevenir un veritable projecte de masses que ens dugui a la creació d’un nou Estat? Li manca una constant tasca contínua de assumir que l’Estat espanyol actua d’una manera deliberada i contrària (tots els seus sectors, els polítics, els empresarials, els funcionarials, els PSOE i el PP) a tot allò que sigui català i a tot allò que sigui pels interessos dels catalans. I per tant, l’única forma que ens queda per tirar endavant com una societat viable es fer un projecte propi, que vol dir crear un Estat propi dins de la UE. Però la possibilitat real que això sigui així no ens oblidem que ens la dóna l’obertura comercial, l’entrada a la Unió Europea, la globalització i l’euro. I això és molt recent, i per tant, és a poc a poc com s’està produint aquesta evolució. Si no, no tindria sentit que els carrers de Barcelona s’omplissin amb centenars de milers de persones fent una manifestació per una qüestió de Rodalies. Aquesta és justament, la gent que s’ha quedat a casa perquè els partits catalans no han estat capaços d’oferir-los cap altra opció que parar al PP. I ara mateix ja hi ha gent que no vol parar al PP, sinó anar a l’arrel de la qüestió. És una mica el que diu Rubert de Ventós: “no volem més formatge, volem sortir de la ratera”.
La manifestació de l’1 de desembre es va nodrir de nacionalistes catalans. Però gran part dels afectats per Rodalies, gent que se sent nacionalment espanyola, no hi van ser. ¿Com podem arrossegar-los cap a un projecte independentista? Jo tinc vincles emocionals amb la cultura i la nació espanyola. Entre altres coses, perquè el meu pare era andalús. I per tant, per a mi el castellà és una llengua pròpia, com ho és el català. Aleshores no és una qüestió d’orígens ètnics, sinó de projecte. I per tant, es tracta que vegin tant els catalans d’origen com els catalans nouvinguts, que per als seus interessos i per a la seva dignitat la única sortida és la independència.
Llavors creus que s’hauria de fer independentisme en castellà? Sí. Jo en faig, d’independentisme en castellà. Entre altres coses, perquè és una qüestió de drets democràtics. I en el moment en el qual hi ha una part important de la població de Catalunya que tenen el castellà com a llengua primordial, igual que d’aquí uns anys hi haurà una part important de la població catalana integrada que té com a pròpia una d’altres llengües. És com els Estats Units, o com el Canadà, o com és Anglaterra, o com és Escòcia. En conseqüència, això s’ha de reconèixer, i se li ha de donar tots els drets democràtics que li correspon.
A la Catalunya independent el castellà hauria de ser oficial? Al meu entendre això s’hauria de fer. Però perquè els propis catalans així ho decideixin, no perquè sigui una imposició feta des d’Espanya, sinó perquè els propis catalans tinguin la maduresa de reconèixer que el projecte de Catalunya no és un projecte lligat a una ètnia sinó que és un projecte lligat a la democràcia, a la llibertat i a una major prosperitat.
Es podria celebrar un referèndum d’autodeterminació l’any 2014, encara que la legislació espanyola no ho permeti? La legislació espanyola sí que ho permet. L’Estatut de Catalunya és una llei espanyola, no és una llei catalana. I l’Estatut dóna a la Generalitat competència exclusiva en aquesta matèria: els articles 29 i 122. L’única limitació que existeix és que cada referèndum que es faci ha de ser autoritzat pel govern d’Espanya. Això es pot salvar de dues maneres: o bé perquè es fa la transferència d’aquesta competència, que és la campanya que està fent la Plataforma pel Dret de Decidir; o bé perquè uns determinats partits es presenten a les eleccions amb una proposta clara i oberta d’independència. I guanyen les eleccions amb aquesta proposta, i per tant formen govern per a dur a Catalunya a la independència. Llavors, un govern amb aquestes característiques promou un referèndum d’independència, fa la pregunta de la manera que la Generalitat té competències per fer-ho (segons la Constitució espanyola). En aquest sentit, la independència s’ha fer dins de la legalitat i que no se’ns pugui acusar de fer una proposta il·legal o inconstitucional. D’altra banda, quan l’article 29 de l’Estatut preveu iniciatives populars, si una proposta amb una pregunta d’aquesta mena, que és plenament constitucional és ratificada per una majoria dels ciutadans, llavors això és absolutament imparable. És impossible que un govern espanyol pugui aturar-ho, entre altres coses perquè llavors, si hi ha una visualització que una àmplia majoria ho vol, no cal ni fer el referèndum. L’única manera d’aturar-ho són les armes, i Espanya ara ja no té la capacitat d’actuar militarment com si fos Birmània o com si fos la Xina. El resultat seria que les inversions espanyoles a l’exterior – no oblidem que cotitzen les grans empreses bancàries i els antics monopolis privatitzats a la borsa de Nova York – això suposaria el seu esfondrament borsari, suposaria la retirada de dipòsits, suposaria les protestes internacionals fent mal directament a aquestes empreses (com ha passat amb la Xina). La opció d’Espanya de ser la Birmània d’Europa, - que això va ser als anys 30; d’aquí, els anys 40, 50 i 60 d’aïllament i d’autarquia, la opció per la pobresa, per la violència i per la dictadura - ja no la poden prendre. Jo crec que ja no la volen, sempre hi ha frikis, però no la volen. Però en qualsevol cas, no tenen la capacitat de poder-ho fer.
Així doncs, creus que estem més a prop o més lluny de fer un referèndum d’autodeterminació? Estem més a prop. El compte enrere ja ha començat. Ara bé, no cal obsessionar-nos en una data concreta: arribarà quan hagi d’arribar. I la primera condició per fer-ho possible és haver guanyat les eleccions amb una proposta clara d’independència. Els escocesos, per exemple, han posat data, han dit “voti’ns vostè perquè nosaltres l’any 2010 farem un referèndum per la independència d’Escòcia”. Això, quan passi a Catalunya, quan hi hagi partits que vagin a les eleccions amb aquesta proposta, i tot el seu programa vagi en funció i al servei d’aquesta proposta, llavors és quan es podrà fer un referèndum.
Sobirania i Progrés

14 de maig 2008

El pas endavant de Montilla

El president de la Generalitat, José Montilla, ha decidit plantar cara al PSOE i a José Luis Rodríguez Zapatero a costa del finançament autonòmic. El cap de l’executiu català sap que en el debat sobre la reforma del sistema de repartiment dels impostos entre l’Estat i les autonomies s’hi juga el seu futur polític. La Generalitat necessita amb urgència més capacitat financera per desenvolupar la seva agenda social, que prometia un salt endavant en temes com l’atenció a les persones dependents, la sanitat o l’educació. D’altra banda, Esquerra, el seu principal soci de govern, no està en condicions d’acceptar cap sistema que no suposi una rebaixa significativa del dèficit fiscal.

L’actual sistema, pactat per CiU i el PP el 2001, ha quedat del tot obsolet i és cada cop més perjudicial per Catalunya tal i com demostren les dades que en les darreres setmanes ha posat, de nou, damunt la taula el departament d’Economia i Finances que comanda el també socialista Antoni Castells.

El pas endavant de Montilla difícilment té marxa enrera si és que el president català vol mantenir la seva credibilitat davant la ciutadania i disputar-li l’espai central de la política catalana a CiU gràcies a un assumpte que genera un amplíssim consens social i entre els agents econòmics. No s’entendria, i el PSC ho sap i ho tem, una actitud conformista o submissa de Montilla davant un mal acord només per no incomodar a Zapatero i el PSOE, que no han fet res de l’altre món per combatre les actituds catalanòfobes que també han tingut eco dins el socialisme espanyol.

Montilla haurà de lluitar en diversos fronts i mostrar capacitat política mentre duri la negociació. D’una banda haurà de persuadir Zapatero i el PSOE de la necessitat de complir amb Catalunya i ajustar-se a la lletra i l’esperit de l’Estatut. Ho haurà de fer, a més, sense comptar amb la pressió que podrien exercir els 25 diputats del PSC a la carrera San Jerónimo que, si no hi ha sorpreses, seguiran desapareguts en combat, si més no de portes enfora. Montilla també haurà de mantenir l’estabilitat al tripartit per evitar que la precipitació d’alguns dels seus membres, especialment els d’Esquerra, pugui transmetre una imatge de debilitat del president que, segons el seu entorn, no ajudaria gens de cara a Madrid. El darrer front que haurà de cobrir el president és el de CiU. La federació no és, encara, al consens i el PSC vol comptar-hi però sense cedir-los el protagonisme polític. Ara per ara és difícil que Artur Mas doni suport en aquest assumpte malgrat el caràcter estratègic i que ell és, amb Zapatero, coautor de les bases del model que van quedar plasmades a l’Estatut de la Moncloa. Els darrers actes del pinyol de Mas amb temes com la negociació pels càrrecs de la CCMA protagonitzada per David Madí tampoc no permeten massa optimisme.

Montilla ha fet el pas i ha volgut marcar territori davant el socialisme espanyol. Ho ha fet, a més, a través del grup Prisa, que fins ara s’havia alineat (des d’una postura pretesament esquerrana dividint territoris entre rics i pobres) amb les comunitats autònomes receptores governades pel PSOE.
Tribuna Catalana

11 de maig 2008

ICV demana la supressió del delicte d'ultratge a la bandera que considera "obsolet"

El portaveu d'ICV al Congrés dels Diputats, Joan Herrera, ha demanat aquest divendres la supressió del delicte d'ultratge a la bandera del Codi Penal per considerar-lo 'una qüestió obsoleta' en aquesta legislació. Herrera ha comparat aquest delicte, tipificat en el Codi Penal, amb el d'injúries a la corona del qual ICV ja en va demanar la supressió també al Congrés amb una iniciativa parlamentària. El diputat entrarà la setmana vinent aquesta proposta de modificació del Codi Penal a registres.'Es un anacronisme el fet que es mantingui aquest delicte en un estat laic com diu Zapatero. Aquí no hi pot haver símbols que estiguin per sobre dels drets de les persones', ha afegit Herrera.

directe!cat

10 de maig 2008

"Ladran, luego cabalgamos"

La gran batalla és la del finançament. Deixem-nos de tonteries. L'Estatut és a l'escorxador del Tribunal Constitucional, un tribunal del qual no te'n pots fiar, segons denuncia el mateix Pujol. I amb l'Estatut a l'escorxador, amb un calendari que és com una loteria —la sentència serà al juny? serà abans d'acabar l'any? serà quan els socialistes el controlin, el tribunal?— l'angoixa és permanent, la sensació de madridependència és brutal. Per acabar-ho d'arrodonir, la solució de l'aigua imposada pel govern amic de Zapatero ha contribuït a enfortir la imatge que els problemes —els problemes de debò tipus aigua, llum, trens d'alta i baixa velocitat, ara el debat de la immigració amb el discurs del ministre Corbacho...— tenen la solució a 600 quilòmetres de distància, al quilòmetre zero de la Puerta del Sol. Seguim pendents de la retallada —la segona allà— de l'Estatut i a l'espera de la publicació de les balances fiscals promeses per l'avi Solbes. Seguim pendents de l'humor de Zapatero a l'arrencada d'aquesta segona legislatura (Quina por les segones legislatures dels presidents suposadament dialogants en la primera!). Ens hem consolat amb el traspàs de l'N-II al Maresme, en plena campanya d'imatge d'Álvarez, àlies Maleni [Nadal-Álvarez, una foto que el Maresme s'ha de saber cobrar]. I seguim molt atents als moviments de Zapatero, ara que sí que podem dir la paraula "crisi", així com també podem dir la paraula "transvasament". L'alliberament del llenguatge ha anat acompanyat del pagament d'algun rescat, segur. Podem dir "crisi econòmica" quan abans ens imposaven allò tan pervers de "desacceleració" o, pitjor encara, "alentiment del creixement econòmic". I podem tornar a dir "transvasament" en lloc de "captació puntual" o "aprofitament dels excedents". Per què? Perquè l'acceptació col·lectiva —mediàtica, vull dir— d'aquestes dues realitats arriba just quan convé. És a dir, quan les mesures econòmiques i hidràuliques estan en marxa i ja han passat —ai las!— les eleccions espanyoles. Semàfor verd. Però quan el semàfor era vermell o ambar, noi, aquí no hi havia Déu que digués "crisi" o, més recentment, "transvasament". I llavors ens queixem, els periodistes, que proliferin les "declaracions institucionals" en què no es pot preguntar sinó anar al dictat. Potser anem un pèl tard.
Ja em perdonareu l'extensió i les anades i vingudes argumentals, però això del "ladran, luego cabalgamos" era per un altre tema. Era pel tema de la negociació que el conseller Castells està bastint pel nou finançament de Catalunya. L'estratègia de trencar el front d'autonomies del PSOE versus autonomies del PP en la foto del Consejo de Política Fiscal y Financera, que és la gran sala on Solbes serveix el cafè per a tothom, ha estat hàbil. Arriscada, però hàbil. Però és que Catalunya arrisca —i més que ho hauria de fer, fins aconseguir el concert econòmic, com els bascos— o no se'n sortirà mai. La foto de Castells amb el seu homòleg del País Valencià és novedosa, interessant i sorprenent. Ui, ha pactat amb una comunitat governada pel PP, s'exclamen a Ferraz. Castells ha irritat el PSOE de tal manera que fa pensar el millor. Només cal veure què ha dit Chaves, que és el senyor andalús —no señorito— que en el pols amb el PSC per mantenir Maleni a Foment n'ha sortit victoriós. Però amb el finançament sembla que estiguem tocant os. És allò del "ladran, luego cabalgamos", la qual cosa no ha de voler dir ni que Castells sigui un Quixot qualsevol —l'últim catalanista del PSC?— ni que haguem de veure gegants allà on només hi ha molins de vent. No avancem al·lucinacions quixotesques abans d'hora, i confiem en una certa unitat de les forces catalanes a l'hora de plantar cara en la que es preveu dura i difícil negociació al bar del cafè per a tothom. Perquè ja ni se n'amaguen, i addueixen les pitjors excuses. Com que amb els diners no s'hi juga, més val tancar files i fer costat a Castells. Hem d'aprendre dels errors, i la divisió interna no pot ser l'autèntica aliada dels cambrers de la cafeteria ZP.

Saül Gordillo, periodista i director de l'Agència Catalana de Notícies

07 de maig 2008

Prou solidaritat ¡¡

El president d'Extremadura adverteix que "es veuran les cares" amb Catalunya si canvia el model de finançament


El president de la Junta d'Extremadura, Guillermo Fernández Vara, ha dit avui que si els catalans volen canviar el model de finançament, "llavors ens veurem les cares", ja que "si toquen els nostres interessos, ens trobaran".

Vara ha fet aquestes declaracions en resposta a una pregunta sobre les reivindicacions dels nacionalistes catalans en aquesta matèria, formulada per un alumne de l'Institut Enrique Díaz Canedo de Puebla de la Calzada (Badajoz) en el transcurs d'una recepció pública a 60 estudiants d'aquest centre que participen en un seminari sobre política.

El president extremeny s'ha mostrat contrari a qualsevol mena de nacionalisme, inclòs el nacionalisme espanyol, per considerar-los "excloents dels altres", i ha reconegut que Espanya, per la seva història, "és un país complicat de fer funcionar".

AVUI.cat

06 de maig 2008

El Govern proposa que entre 150.000 i 200.000 persones puguin demanar un referèndum

El Departament de Governació i Administracions es planteja que els ciutadans puguin demanar un referèndum a través d'una Iniciativa Legislativa Popular (ILP) amb entre 150.000 i 200.000 signatures, en aplicació de la nova llei de consultes populars. Aquesta no és una xifra tancada a hores d'ara, quan la llei està encara en fase embrionària, però és la dada que ha plantejat com a opció el conseller Jordi Ausàs. Un cop aprovada la memòria de l'avantprojecte de llei, la Generalitat ha decidit encarregar l'articulat que s'haurà d'aprovar al Govern a un grup de professors constitucionalistes de la Universitat de Barcelona (UB). Ausàs espera poder tenir el text articulat abans de l'estiu.

Ausàs ha explicat que la llei regularà 'referèndums', ja que les consultes locals 'ja estan definides'. Preguntat sobre si es podrà fer un referèndum d'autodeterminació, el conseller ha remarcat que 'es podrà plantejar qualsevol qüestió que sigui competència de la Generalitat'. Ausàs ha recordat que hi ha un mandat estatutari i parlamentari, a través de la resolució de l'últim Debat de Política General, per a impulsar de la llei, mentre que també està inclòs en el si del pla de Govern.
De moment, el Departament de Governació i Administracions Públiques ha presentat al Consell de Govern la memòria de l'avantprojecte, que és de caràcter genèric, marcant els objectius genèrics de la norma. Ara, el següent pas és fer l'articulat. Governació ha decidit encarregar-ho a professors constitucionalistes de la Universitat de Barcelona (UB), amb l'objectiu que s'inscrigui dins del marc constitucional. En aquest sentit, la Generalitat té assumit que cada referèndum que es vulgui fer haurà de tenir l'autorització de l'Estat.

A banda del Govern i del Parlament, també està previst que es pugui demanar la celebració d'un referèndum a través de la presentació d'una Iniciativa Legislativa Popular (ILP). En aquest sentit, i tot i que l'articulat encara està per definir, Ausàs ha apuntat que el nombre de signatures necessàries es podria situar entre 150.000 i 200.000, fet que estaria entre el 3% i el 5% de la població, els llindars que es marquen als partits polítics per poder accedir al Parlament i als ajuntaments, respectivament. 'Aquesta és una proposta que pot sorgir, però serà l'articulat qui ho haurà de preveure', ha dit el conseller, tot recordant que s'encarregarà a experts universitaris.

A més, el conseller ha remarcat que el projecte de llei haurà d'anar al Parlament i que 'seran els diferents grups parlamentaris els qui faran les seves aportacions per enriquir l'avantprojecte'.

Cercle d'Estudis Sobiranistes

Ausàs ha fet aquestes declaracions després de reunir-se amb els dirigents del Cercle d'Estudis Sobiranistes (CES) Alfons López Tena, Hèctor López Bofill i Roger Albinyana. Tots tres han lliurat al conseller la proposta que el CES ha realitzat en relació a la llei de consultes populars per via de referèndum, mentre el conseller els ha explicat els detalls de la memòria de l'avantprojecte, que dóna llum verda a la tramitació dins del Govern.

El conseller ha remarcat la necessitat de 'fomentar la participació política' i creu que aquesta llei 'impulsa i promou el dret a decidir, que cohesiona el país'.

directe!cat

05 de maig 2008

Observatori del Col-lapse de la Via Estatutària




Ens plau presentar-vos l’Observatori del Col·lapse de la Via Estatutària, realitzat per l’entitat Araitaca, sòcia de la Plataforma pel Dret de Decidir des dels seus inicis.

Fent un recorregut temporal per la via estatutària, ens adonem de que ha acabat amb una total manca d’implantació, fins i tot després d’haver sofert fortes retallades. És per analitzar aquesta via que hem creat l’Observatori del Col·lapse de la Via Estatutària, que té com a objectiu analitzar l’Estatut. I el que volem demostrar, sobretot a la societat contrària o indiferent a qüestions sobiranistes, i per altra banda, a la que està esgotada políticament, és que la via estatutària no és vàlida per garantir una societat catalana pròspera.

L’Observatori es una eina d’anàlisi de l’Estatut que es vol utilitzar com a eina sobiranista, posant sobre la taula el contrast entre els objectius establerts abans de demanar un nou estatut i l’aconseguit al cap de quasi quatre anys.
L’Observatori pondera quatre estatus de l’Estatut:

· Objectius pels quals es va plantejar.

· Estatut demanat pel Parlament de Catalunya. (30 setembre 2005).

· Estatut aprovat després de passar pel filtre de l’estat espanyol (29 juliol 2006).

· Estat actual d’implantació.

L’anàlisi de l’Estatut està fet a partir de deu matèries que són les que s’analitzen i ponderen per donar el resultat d’implantació.

El resultat és clar: l’estat d’implantació no arriba al 6,56% dels objectius plantejats i, en qualsevol dels casos, l’Estatut que hi ha sobre la taula cobreix només el 29% dels objectius. A més a més, hi segueix havent els mateixos defectes en la seva aplicació: dependència de negociacions, alentiment, poca claredat en el sistema de finançament i un llarg etc.

L’Observatori vol ser una eina per fer arribar aquesta anàlisi als sectors no sobiranistes o no implicadament sobiranistes per tal de fer-los veure les implicacions que això té en l’evolució de la societat catalana i en les seves vides. No es tracta tant de què volen ser ells sinó d’on volen que visquin els seus fills.

Us animem doncs a visitar l’Observatori del Col·lapse de la Via Estatutària a

www.araitaca.cat_ <http://www.araitaca.cat>

04 de maig 2008

El català, la llengua més emprada en els blocs després de l'anglès

We use statistical techniques to identify blog language. That means that our algorithm decides what language a blog is in by looking at the text content, and not at any language attributes in the markup. Weblogs with fewer than 500 bytes of text content are not included in this list. How reliable is our algorithm?
We're currently doing statistical sampling to find out, and will post results in this table when they are ready.

English 1958443
Catalan 123320
French 83950
Spanish 80509
Portuguese 71561
German 35870
Italian 26659
Chinese-big5 25123
Farsi 19730
Chinese-gb2312 19324
Japanese 18576
Dutch 13133
Danish 9870
Indonesian 8831
Malay 6658
Japanese-euc_jp 5413 S
wedish 5267
Czech 5089
Icelandic 3776
Tagalog 3608
Finnish 3326
Turkish 2817
Esperanto 2803
Slovak-ascii 2592

http://www.rafamartin.info/

Comença un pla maquiavèl·lic

L'exalcalde de Mataró i diputat al Congrés, Manel Mas, ha demanat 'el cap' de la periodista i presentadora de La nit al dia, Mònica Terribas. Mas ha fet referència a una entrevista de Terribas al president de la Generalitat, José Montilla. El diputat ha denunciat al seu bloc que mentre el president parlava apareixia de fons la imatge del president espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, 'com si fos i fes un fantasmagòric control de les seves paraules'. De nou,Manel Mas ha insistit en la privatizació dels mitjans públicas catalans.
Així s'expressava Manel Mas al seu bloc: 'Si la Terribas i el seu equip pensaven que qui té la clau de les respostes a aquestes preguntes és el president del govern espanyol -que està en el seu dret pensar-ho- podia fer-ho directament sense fer aquestes subreptícies insinuacions', manifesta. Per contra, el diputat ha dit que en temps de Jordi Pujol això 'hagués estat impensable i probablement impossible'.

En aquest sentit, diu que això és 'inadmissible' en una 'televisió pública que pretén la màxima objectivitat'. Manel Mas insisteix amb la privatització de TV3 al ressaltar, 'no amb els meus diners'. 'Per cert, Bolaño, tornaràs a portar mai al President al programa de la Terribas? O, en demanarem el cap? Crec que en tenim tot el dret', conclou Mas al seu bloc.