PLANA PERSONAL DE JAUME MASSANÉS I PAPELL

28 de maig 2008

Ibarretxe tira endavant l'autodeterminació pel 2010

El lehendakari Juan José Ibarretxe, després d'una reunió excepcional del Govern basc, ha anunciat la convocatòria d'un referèndum d'autodeterminació del País Basc per al 2010. Ibarretxe ha evitat utilitzar aquesta paraula i ha preferit parlar de "dret a decidir", però no hi ha cap dubte sobre el seu significat.

El procés començaria el proper 25 d'octubre al Parlament basc i el 2010 es votaria una consulta popular amb dues preguntes: "Està vostè d'acord en donar suport a un procés de final dialogat de la violència si prèviament ETA manifesta de forma inequívoca la voluntat de posar fi a la violència d'una vegada i per sempre?" i "està vostè d'acord en què els partits polítics bascos, sense exclusió, iniciÍn un procés de negociació sobre el dret a deicidir del poble basc?".

Ibarretxe ha justificat la seva decisió perquè "l'Estatut de Guernica porta 30 anys incomplert" i perquè en el referèndum sigui "la societat basca, i només la societat basca, i no ETA, qui doni la paraula a la societat basca". El lehendakari ha demanat el sí a tots els partits del Parlament basc, inclòs socialistes i populars, al seu pla perquè "estem convençuts que no hi haurà cap parlamentari que es negui a donar un sí majoritari".

Juan José Ibarrexe ha insistit també que "conèixer l'opinió del poble no divideix el poble" i que "volem exercir el dret a decidir per a viure millor". En el torn de preguntes ha defensat "la plena validesa jurídica i democràtica". "La democràcia no és impedir que una societat es pronunciï" i ha reiterat que "és un procés legítim i perfectament democràtic".

Les al·lusions a ETA han estat constants i, en el fons, amaguen el fet que el PNB i l'esquerra abertzale es disputen l'espai central del nacionalisme basc quan desaparegui el terrorisme. "No acceptem que tot s'acabi després de la ruptura de la treva d'ETA, ha afirmat. En opinió del lehendakari, "no pot ser que ETA quan podem prendre la iniciativa", ha refermat.

Ibarretxe també ha justificat la iniciativa pel rebuig de José Luis Rodríguez Zapatero: "la mà que li vaig oferir al president del Govern espanyol ha estat permanentment rebutjada". "L'única resposta ha estat el no, sempre el no", ha afegit alhora que s'ha queixat que és "un mur que bloqueja la situació política d'aquest país".

e-noticies