PLANA PERSONAL DE JAUME MASSANÉS I PAPELL

05 de maig 2008

Observatori del Col-lapse de la Via Estatutària




Ens plau presentar-vos l’Observatori del Col·lapse de la Via Estatutària, realitzat per l’entitat Araitaca, sòcia de la Plataforma pel Dret de Decidir des dels seus inicis.

Fent un recorregut temporal per la via estatutària, ens adonem de que ha acabat amb una total manca d’implantació, fins i tot després d’haver sofert fortes retallades. És per analitzar aquesta via que hem creat l’Observatori del Col·lapse de la Via Estatutària, que té com a objectiu analitzar l’Estatut. I el que volem demostrar, sobretot a la societat contrària o indiferent a qüestions sobiranistes, i per altra banda, a la que està esgotada políticament, és que la via estatutària no és vàlida per garantir una societat catalana pròspera.

L’Observatori es una eina d’anàlisi de l’Estatut que es vol utilitzar com a eina sobiranista, posant sobre la taula el contrast entre els objectius establerts abans de demanar un nou estatut i l’aconseguit al cap de quasi quatre anys.
L’Observatori pondera quatre estatus de l’Estatut:

· Objectius pels quals es va plantejar.

· Estatut demanat pel Parlament de Catalunya. (30 setembre 2005).

· Estatut aprovat després de passar pel filtre de l’estat espanyol (29 juliol 2006).

· Estat actual d’implantació.

L’anàlisi de l’Estatut està fet a partir de deu matèries que són les que s’analitzen i ponderen per donar el resultat d’implantació.

El resultat és clar: l’estat d’implantació no arriba al 6,56% dels objectius plantejats i, en qualsevol dels casos, l’Estatut que hi ha sobre la taula cobreix només el 29% dels objectius. A més a més, hi segueix havent els mateixos defectes en la seva aplicació: dependència de negociacions, alentiment, poca claredat en el sistema de finançament i un llarg etc.

L’Observatori vol ser una eina per fer arribar aquesta anàlisi als sectors no sobiranistes o no implicadament sobiranistes per tal de fer-los veure les implicacions que això té en l’evolució de la societat catalana i en les seves vides. No es tracta tant de què volen ser ells sinó d’on volen que visquin els seus fills.

Us animem doncs a visitar l’Observatori del Col·lapse de la Via Estatutària a

www.araitaca.cat_ <http://www.araitaca.cat>