PLANA PERSONAL DE JAUME MASSANÉS I PAPELL

06 de maig 2008

El Govern proposa que entre 150.000 i 200.000 persones puguin demanar un referèndum

El Departament de Governació i Administracions es planteja que els ciutadans puguin demanar un referèndum a través d'una Iniciativa Legislativa Popular (ILP) amb entre 150.000 i 200.000 signatures, en aplicació de la nova llei de consultes populars. Aquesta no és una xifra tancada a hores d'ara, quan la llei està encara en fase embrionària, però és la dada que ha plantejat com a opció el conseller Jordi Ausàs. Un cop aprovada la memòria de l'avantprojecte de llei, la Generalitat ha decidit encarregar l'articulat que s'haurà d'aprovar al Govern a un grup de professors constitucionalistes de la Universitat de Barcelona (UB). Ausàs espera poder tenir el text articulat abans de l'estiu.

Ausàs ha explicat que la llei regularà 'referèndums', ja que les consultes locals 'ja estan definides'. Preguntat sobre si es podrà fer un referèndum d'autodeterminació, el conseller ha remarcat que 'es podrà plantejar qualsevol qüestió que sigui competència de la Generalitat'. Ausàs ha recordat que hi ha un mandat estatutari i parlamentari, a través de la resolució de l'últim Debat de Política General, per a impulsar de la llei, mentre que també està inclòs en el si del pla de Govern.
De moment, el Departament de Governació i Administracions Públiques ha presentat al Consell de Govern la memòria de l'avantprojecte, que és de caràcter genèric, marcant els objectius genèrics de la norma. Ara, el següent pas és fer l'articulat. Governació ha decidit encarregar-ho a professors constitucionalistes de la Universitat de Barcelona (UB), amb l'objectiu que s'inscrigui dins del marc constitucional. En aquest sentit, la Generalitat té assumit que cada referèndum que es vulgui fer haurà de tenir l'autorització de l'Estat.

A banda del Govern i del Parlament, també està previst que es pugui demanar la celebració d'un referèndum a través de la presentació d'una Iniciativa Legislativa Popular (ILP). En aquest sentit, i tot i que l'articulat encara està per definir, Ausàs ha apuntat que el nombre de signatures necessàries es podria situar entre 150.000 i 200.000, fet que estaria entre el 3% i el 5% de la població, els llindars que es marquen als partits polítics per poder accedir al Parlament i als ajuntaments, respectivament. 'Aquesta és una proposta que pot sorgir, però serà l'articulat qui ho haurà de preveure', ha dit el conseller, tot recordant que s'encarregarà a experts universitaris.

A més, el conseller ha remarcat que el projecte de llei haurà d'anar al Parlament i que 'seran els diferents grups parlamentaris els qui faran les seves aportacions per enriquir l'avantprojecte'.

Cercle d'Estudis Sobiranistes

Ausàs ha fet aquestes declaracions després de reunir-se amb els dirigents del Cercle d'Estudis Sobiranistes (CES) Alfons López Tena, Hèctor López Bofill i Roger Albinyana. Tots tres han lliurat al conseller la proposta que el CES ha realitzat en relació a la llei de consultes populars per via de referèndum, mentre el conseller els ha explicat els detalls de la memòria de l'avantprojecte, que dóna llum verda a la tramitació dins del Govern.

El conseller ha remarcat la necessitat de 'fomentar la participació política' i creu que aquesta llei 'impulsa i promou el dret a decidir, que cohesiona el país'.

directe!cat