Ràdio Catalunya
31 d’agost 2008
Espanya no ha sol.licitat mai el retorn dels territoris donats a França
Ràdio Catalunya
Disseny sense seny
Quan vaig tornar tornar a casa em va envair la sensació de que Sant Cugat havia perdut aquell caliu de poble que molts recordem per convertir-se ara en una ciutat freda.
Es evident que Sant Cugat ha sofert un gran creixement, però això hauria de fer-se amb un “dis(seny)” que combines tres paràmetres: la utilitat, el sentiment del bell i satisfer les necessitats de les persones.
Afegiríem un quart paràmetre molt important en els moments actuals, un cost raonable, ajustat i controlat.
Tinc la sensació que davant de qualsevol nou projecte d’urbanització sempre prima la idea de que Sant Cugat ha de ser “el mes .....IN” per continuar alimentant un model de ciutat que ens portarà a un grau de inpersonalització difícilment reversible.
Uns petits exemples:
Plaça de l’estació de Mira-sol: En menys de dos metres quadrats tenim tres fonts d’aigua de dubtosa estètica i nul·la utilitat ja que l’aigua surt amb tanta pressió que es converteix en un renta -peus.
A més, en el lloc on estan ubicades passa molt poca gent. Quantes fonts ens trobem si anem caminant des de l’estació de Sant Cugat a la plaça del Monestir ?
Ja fa quatre anys es va substituir el monument de Rafael Casanovas per tres planxes de metall rovellat amb un dubtós, jo diria inexistent, gust artístic i que ara serveixen per fer practiques de grafits.
Independentment de l’insult cap a Catalunya, voldria saber de qui va ser la decisió i el seu cost final.
A la Plaça del Rei, al costat del Monestir tenim una zona difícil de definir. Consta d’uns jocs infantils molt “IN” però impersonals i avorrits, un solàrium gratuït i unes petites escultures inexplicables.
La nova Rambla del Celler (com enyorem l’antiga) i nova plaça davant de l’Ajuntament són dos exemples més de fredor.
Els nous bancs (inicialment sols de metall) s’estan recondicionant (per les queixes rebudes) amb tires de fusta tractada per evitar la fredor a l’hivern i l’escalfor a l’estiu. Tothom refusa el seu disseny i la gent gran reclama recolzabraços.
Seguint en temes de disseny avantguardista la darrera moda és posar les plantes dins de gàbies.
Podem afegir el enorme cost i temps que han representat les obres de remodelació i les pèrdues i molèsties que han sofert els comerciants de la zona.
En definitiva, jo demanaria que en qualsevol projecte nou s’apliquessin els següents significats:
DISSENY: Projecte d’un objecte que s’ha de fabricar, en què es combina la utilitat i l’estètica
UTILITAT: Qualitat d’útil o poder de satisfer necessitats humanes
ESTÈTICA: Relatiu al sentiment del bell, especialment en l’art.
ASSENYAT: Que té seny, que obra amb seny
ECONÒMIC: Que redueix o permet reduir les despeses i que sap estalviar
Font: Diccionari de la Llengua Catalana de l’Institut d’Estudis Catalans
Jaume Massanés i Papell
30 d’agost 2008
El temps i la raó
28 d’agost 2008
La Casa Gran del Catalanisme ?
27 d’agost 2008
Proximitats genètiques
Evidentment, els treballs científics sempre són susceptibles de successives esmenes, però -sigui com sigui- les dades que planteja són força suggeridores. D'entrada, els autors recorden que els europeus tenen el seu origen en tres grans onades migratòries: l'arribada dels humans moderns procedents de l'Àfrica 45.000 anys enrere; la recolonització d'Europa a partir del sud del continent a mesura que la glaciació va començar a retirar-se fa uns 20.000 anys; i l'expansió del Neolític des del Pròxim Orient iniciada uns 10.000 anys abans del present. Des d'aleshores, el mapa genètic ha anat variant en funció de migracions i conflictes majoritàriament interns.
Actualment, la distància genètica és molt superior de nord a sud que d'est a oest. És a dir, hi ha moltes més diferències entre un irlandès i un portuguès o entre un polonès i un grec, que no pas entre un irlandès i un polonès o entre un portuguès i un grec. D'altra banda, hi ha tres Estats (només tres!), on ha estat impossible agrupar tota la població en un únic grup genètic. A Itàlia; a Alemanya, tot resseguint aproximadament la vella frontera lingüística entre l'alemany marítim i el continental; i, a l'Estat espanyol, entre espanyols i catalans.
En concret, els catalans tenen més proximitat genètica amb els francesos que amb els espanyols; més amb els italians que amb els portuguesos; i una mica amb els suïssos. Mentre que els espanyols presenten més proximitat amb els portuguesos que amb els catalans i molt poca amb els francesos. Curiós...
Notícia publicada al diari AVUI, pàgina 2. Dimecres, 27 d'agost del 2008
23 d’agost 2008
La Plataforma pel Dret de Decidir: D’on venim a on anem
Carme Forcadell Lluís
Comissió Comunicació
Plataforma pel Dret de Decidir
21 d’agost 2008
"Espanyolisme amb aval catalanista"
VICTORALEXANDRE.CAT
Ni vergonya ni dignitat
20 d’agost 2008
Manifestació: Som una nació i volem un Estat propi
Estem contents que des de la societat civil se' ns convoqui novament al carrer. Res de "conxorxes" amb els de la menjadora de la Diputació General, és a dir,els polítics. El país se'ns marfon a les mans. Un dia més amb Espanya un dia menys de vida.
Sense carrer no hi ha res a fer.
15 d’agost 2008
Per la Diada, bandera estelada (menys a Sant Cugat del Vallès)
Us recomano llegir les seves manifestacions fetes a Radio Sant Cugat:
amb un ventall d’excuses inacceptables com “desconeixia aquesta campanya”, "es tracta d’una bandera de partit i no de país” i de tics dictatorials com “òbviament Sant Cugat no s’hi afegirà”.
Jaume Massanés i Papell
Wilson havia donat a conèixer els seus famosos "catorze punts" per assentar les bases d'una pau justa i duradora i propugnava, entre altres coses, la renúncia dels estats a les seves pretensions colonials i la creació -aquest era el catorzè punt- d'una Societat de Nacions que, com sabem, va ser l'embrió de les Nacions Unides. Malauradament, els aliats europeus, especialment França, es van oposar a alguns d'aquests punts i Wilson, per bé que va aconseguir fer realitat el darrer, no va tenir més remei que renunciar al conjunt del seu programa. Catalunya, per tant, va veure frustrades les seves aspiracions d'independència -després vindria un nou i fallit intent comandat per Francesc Macià amb els fets de Prats de Molló-, però la bandera es va mantenir. El seu disseny fusionava els quatre pals tradicionals amb el triangle blau i l'estel blanc i evoca la simbologia cromàtica dels ideals de la revolució francesa i també els de la bandera de Cuba, antiga colònia espanyola fins a la seva independència el 1898. El triangle blau, que representa el cel, és una al·legoria de la humanitat i l'estel blanc encarna la llibertat.
Entre els adherits a la campanya 100 anys d'estelada -de moment en són quinze, però la xifra creixerà força després de les vacances d'agost quan els consistoris celebrin el ple de setembre- hi ha quatre capitals de comarca -Vilafranca del Penedès, Les Borges Blanques, Figueres i Ripoll- i els municipis d'Arenys de Munt, Bellprat, Calldetenes, Cardedeu, Llançà, Manlleu, Sant Llorenç Savall, Sant Quirze de Besora, Santa Eugènia de Berga, Tona i Vilassar de Mar. En aquest darrer, fins i tot el PSC hi ha donat suport. Evidentment es tracta d'una acció de caràcter simbòlic que no altera en absolut la política municipal, però precisament per això, perquè no va contra ningú i només commemora uns fets històrics molt significatius del nostre país, cap ajuntament governat per una força catalanista hauria de cometre l'error de passar a la història per haver-s'hi oposat.
http://www.victoralexandre.cat/
14 d’agost 2008
S'està rient dels catalans, el PSC té un greu problema
"Crec i defenso l'Estatut que diu que hi ha d'haver un acord en matèria de finançament, un matís que és molt important", ha sentenciat.
AVUI.cat
11 d’agost 2008
Diguem no ...... nosaltres no som d'eixe món !!
Som davant d'un moment històric per a Catalunya, ara és necessari que tots anem junts.
Diguem no........... nosaltres no som d'eixe món ¡¡
Amics del PSC, no afluixeu, Catalunya no us ho perdonaria mai.
Jaume Massanés i Papell
El polític del PSC ha subrallat que qui resisteix no és el Govern català sino "els que no volen canviar el model, els que no volen canviar el finançament. Aquests estan resistint contra el curs de les coses, de les necessitats, no només nostres sino de tota Espanya i adoptant una actitud de resistència numantina. Nosaltres estem en una actitud d'avançar. De resistir pressions? Sempre hi ha pressions. Però en aquest cas no deixa de ser sorprenent que els que rebem pressions som els que estem defensant que es facin les coses d'acord amb el que s'ha pactat".
e-notícies
07 d’agost 2008
La casa real gasta 25 milions d'euros a l'any
06 d’agost 2008
Per ZP, primer “un Botin” que el President de la Generalitat
05 d’agost 2008
L' Espanyolisme de TV3 és insuportable
Avui els telenotícies de TV3 s'han convertit en subsidiaris de les televisions espanyoles: ens podem assabentar del que passa a Burgos, però no del que passa a Solsona, per exemple, i encara menys del que passa al món. TV3 està en caiguda lliure, en una decadència penosa, i això provoca tristesa pel que representa per al país; emprenyament, perquè en la teva llengua no tens cap altre mitjà de comunicació televisiu que t'informi del que passa al món; i indignació, pels responsables polítics que han permès això i ho continuen permetent.
Algú haurà de reaccionar; si no a nivell de televisió centenars de milers de catalans ens sentirem orfes, i a nivell polític, algun partit ho pagarà o ja ho està pagant, amb milers de vots perduts, i aquest és un dels motius, que no busquin fantasmes on no n'hi ha, que facin autocrítica, si encara hi són a temps. Ho repeteixo: senzillament, pobra TV3! Quina mediocritat! Quina espanyolització! Quin desastre!
04 d’agost 2008
Els empresaris es planten
A diferència del que va passar en el procés de redacció i negociació de l'Estatut, aquest cop sí, els empresaris estan demostrant que donen suport al govern i que no estan disposats a cedir faciment. Malgrat l'opa de Gas Natural a Unión Fenosa hagi tirat endavant -després de dos intents fallits amb Iberdrola i Endesa-, la societat civil catalana segueix molt decebuda amb el govern Zapatero. Han aguantat quatre anys les promeses del president espanyol que no ha complert la seva paraula amb cap operació decisiva. No va saber arreglar l'opa sobre Endesa, va retallar l'Estatut en qüestions fonamentals i ha complicat encara més la crisi d'infraestructures de Catalunya, mantenint la baixa inversió en ferrocarril i afavorint l'aeroport de Barajas en contra dels interessos del de Barcelona.
Amb aquest panorama empresarial, doncs, el vent bufa a favor del govern, que ho hauria d'aprofitar per posar Zapatero contra les cordes. Els compromisos estan per complir-se i no val tornar a fer una excepció amb Zapatero. És fonamental, doncs, que el PSC sigui capaç de traduir les amenaces verbals amb fets concrets. I és que si Montilla no demostra que és capaç de fer que els diputats catalans votin en contra dels pressupostos del PSOE el finançament molt probablement està perdut. El PSC és ara qui té la clau -aquella que va exhibir Carod- i ha de triar entre Catalunya o Zapatero. Alea jacta est. Facin apostes.
Tribuna Catalana
01 d’agost 2008
De què serveixen la Generalitat i el Parlament?
Quan Macià després d’haver proclamat la República catalana va haver d’acceptar la república espanyola i la consegüent Generalitat va dir que aquell dia va ser el més trist de la seva vida (els esdeveniments posteriors confirmarien els seus temors).
Quan el Parlament va aprovar quasi unànimement l’Estatut del 30 de setembre, el que semblava un gran moment per a Catalunya es va convertir en un malson que va començar amb la humiliant súplica dels representants de la nació perquè se’ls tingués en compte al Congrés dels Diputats. A partir d’aquell moment, les concessions i «traga-les» han estat constants i no s’han acabat encara.
Quan jo mateix amb la meva esposa i la meva filla vàrem rebre a la plaça de Sant Jaume a Josep Tarradellas president de la Generalitat recobrada i quan vaig acollir com a alcalde de la ciutat de Figueres l’esperat president, en un dia inoblidable, sabia que ho feia al «primer dels catalans» en una situació provisional i precària, és ben cert, però es va procurar donar a l’acte un fort sentit institucional i litúrgic que li corresponia com a reconeixement de la personalitat nacional catalana. Més endavant, encara com a alcalde, el poble de Catalunya va aprovar l’Estatut amb tot el que crèiem que podia representar. Sempre vaig pensar que era el camí lògic cap a la recuperació de la sobirania i dignitat nacionals.
Més endavant va semblar en la primera època del president Pujol que les coses es podien encarrilar raonablement bé però passada una legislatura pujoliana ja es va veure que els esdeveniments anaven de mal borràs. Avui sabem que tant el Parlament com la Generalitat són mites obsolets que no han estat ni seran eines d’emancipació nacional, més aviat són un llast letal perquè són irrellevants i irresponsables davant el poble català.
La claudicació és sistemàtica i el centre ens manté lligats curt, i si ens singularitzem en alguna cosa és en la major aportació econòmica a les arques espanyoles sense aconseguir ni un bri de sobirania i veiem com les devaluades institucions serveixen per prendre el número a les bones persones que encara donen suport als partits nacionalistes.
Amb l’asimetria negativa del «cafè per a tothom» de Tarradellas consagràvem l’estructura de l’Estat centralista avui vigent en què l’actual president de la Generalitat fa de marmessor del poder central perquè és un espanyol fidel servidor de l’Estat.
Però dir que la culpa és del president Montilla i del PSC és un pur simplisme és el no-reconeixement dels fracassos, incompetències i covardies dels dirigents nacionalistes, tant els de la dreta com els de l’esquerra, que s’han entregat cada dia, per la por cerval i ancestral de l’Estat i la por de perdre posició política perquè ells volen solament i únicament el poder tal com Azaña deia: «A mi del poder lo que más me gusta es mandar».
Diu el centralisme més ranci que Catalunya no és res més que un mer sentiment per reduir-la a una pura entelèquia en mans dels «pobrets» sentimentals catalanets però el país és quelcom més complex i és mereixedor d’una situació política més favorable en espera d’una circumstància o d’un lideratge alliberador.
Gerry Adams entrevistat per l’Avui quan se li demana a qui té per referent polític cita a Nelson Mandela. «Pel seu lideratge, humanitat, visió i la seva duresa –és un home molt dur–»,diu el líder del Sinn Féin. El valor, és clar, se li suposa a un home que va patir la presó durant 27 anys.
Líder sense visió Aquí ens ha faltat un personatge d’aquestes característiques perquè Pujol va fer de líder però sense visió, encert i sense la duresa imprescindible. És decebedor comprovar com a aquestes altures s’adoni que s’està marginalitzant Catalunya sistemàticament. Cal constatar que en aquest país ningú s’ha immolat per la nació i que les nostres raons respecte del nacionalisme espanyol no han valgut per a res i sempre hem picat com gòmbits sense capacitat de reacció ni respostes adients.
Mentrestant, els polítics nacionalistes es barallen, tenen congressos assemblearis o endogàmics i s’odien a matar, tant com els nostres cuiners, que es diu que són els millors del món i no volen ser menys. Aquesta gent ens han fet molt de mal. Per això sap molt de greu veure com la multitud de nacionalistes de bona fe han votat, estant votant i potser encara votaran a un personal que no defensa els interessos del país.
No ens podem conformar amb una situació com l’actual. La dependència del nostre país només genera inseguretat política, econòmica i social. Quan acceptes i t’acostumes a una situació «autonòmica colonial» com l’actual és difícil sortir-ne sense lluitar i la Generalitat i el Parlament no tenen prestigi ni credibilitat per fer-ho.
per MIQUEL ESTEBA CAIRETA ex-alcalde de Figueres