PLANA PERSONAL DE JAUME MASSANÉS I PAPELL

07 d’agost 2008

La casa real gasta 25 milions d'euros a l'any

El dirigent d'IU Antonio Romero, en nom de la Xarxa de Municipis per la III República, composta per quinze ajuntaments, ha proposat a la taula del Congrés dels Diputats una reducció del pressupost anual destinat a la casa real de tres milions d'euros, perquè també els que "més guanyen i més tenen paguin la crisi". Ha dit que la partida dels pressupostos generals corresponent a 2008 assignada a la corona és de 8,6 milions d'euros, als quals cal sumar altres 5,9 milions en concepte de "suport a la gestió administrativa de la jefatura de l'Estat", més les despeses de desplaçament, el que suma un total de 25 milions d'euros.

Els comptes de la casa real espanyola són "opaques", i "opac és corrupte", ha afegit Romero, qui ha assenyalat que la reducció salarial proposta no va a suposar que la monarquia deixi de ser una "anomalia democràtica".

Així mateix, ha demanat igualment la publicació a internet dels salaris de tots els membres de la família real perquè els contribuents espanyols "sàpiguen a quins es destina els seus diners", una qüestió que "no només és democràtica, sinó de justícia".

"Quan els de baix ho passen malament, la casa real continua malbaratadora i opaca", ha afirmat Romero, qui ha subratllant que l'actual crisi afecta a Espanya a 2,5 milions d'aturats i ha provocat que unes 90.000 famílies espanyoles hagin rebut ordres d'embargament per no poder pagar les seves hipoteques.

A més, al seu judici, el Rei, com cap d'Estat, hauria de tenir "un salari anual fix i públic establert en 150.000 euros", com fixos i públics són el del president del Govern -89.300 euros-; de la presidenta del Tribunal Constitucional -142.000 euros-, i dels ministres -78.800 euros-.

e-noticies