PLANA PERSONAL DE JAUME MASSANÉS I PAPELL

04 d’agost 2008

Els empresaris es planten

L'empresariat català redobla la pressió per obtenir un bon finançament i garantir el compliment de les inversions previstes a l'Estatut. Conscients que el 9 d'agost no hi haurà acord, ni tan sols cap proposta en ferm del govern espanyol damunt la taula, els empresaris van llançar ahir una nova ofensiva contra el govern central. D'una sola tacada, la Cambra de Comerç va presentar tres informes que posen en dubte la gestió del govern del PSOE des del punt de vista del finançament, de les mesures que cal prendre per sortir de la crisi i de la manca d'inversió en la xarxa de Rodalies. El que ahir van publicar els tècnics de Cambra va ser la constatació que en quatre anys de govern del PSOE no s'ha avançat gens ni mica en el desenvolupament autonòmic de Catalunya i que tampoc el govern d'aquí ha fet massa per aconseguir noves competències.

A diferència del que va passar en el procés de redacció i negociació de l'Estatut, aquest cop sí, els empresaris estan demostrant que donen suport al govern i que no estan disposats a cedir faciment. Malgrat l'opa de Gas Natural a Unión Fenosa hagi tirat endavant -després de dos intents fallits amb Iberdrola i Endesa-, la societat civil catalana segueix molt decebuda amb el govern Zapatero. Han aguantat quatre anys les promeses del president espanyol que no ha complert la seva paraula amb cap operació decisiva. No va saber arreglar l'opa sobre Endesa, va retallar l'Estatut en qüestions fonamentals i ha complicat encara més la crisi d'infraestructures de Catalunya, mantenint la baixa inversió en ferrocarril i afavorint l'aeroport de Barajas en contra dels interessos del de Barcelona.

Amb aquest panorama empresarial, doncs, el vent bufa a favor del govern, que ho hauria d'aprofitar per posar Zapatero contra les cordes. Els compromisos estan per complir-se i no val tornar a fer una excepció amb Zapatero. És fonamental, doncs, que el PSC sigui capaç de traduir les amenaces verbals amb fets concrets. I és que si Montilla no demostra que és capaç de fer que els diputats catalans votin en contra dels pressupostos del PSOE el finançament molt probablement està perdut. El PSC és ara qui té la clau -aquella que va exhibir Carod- i ha de triar entre Catalunya o Zapatero. Alea jacta est. Facin apostes.

Tribuna Catalana