PLANA PERSONAL DE JAUME MASSANÉS I PAPELL

22 de març 2010

El 77,73% dels bascos d'Iparralde (País Basc Francès) han votat a favor de tenir institucions pròpies

El 77,73% dels bascos d'Iparralde (País Basc Francès) que han votat aquest diumenge en la consulta sobre la col·lectivitat territorial pròpia, ho han fet a favor de tenir institucions pròpies. En la consulta organitzada per la plataforma Batera hi ha participat prop del 30% del cens, 10 punts més que en les consultes de diumenge passat. Les consultes s'han fet en els vuit municipis on la setmana passada se n'hi feia una altra de simbòlica sobre el tren d'alta velocitat. Segons Kazeta.info, en total, en les consultes de diumenge passat i d'aquest, hi han votat 34.610 persones de les quals 27.072 han dit 'sí' a la creació d'una col·lectivitat territorial per Lapurdi, Nafarroa Beherea i Zuberoa.

Entre les dues onades de consultes organitzades per la plataforma Batera, coincidint amb les eleccions regionals franceses, la participació mitjana ha estat del 18%. En total hi ha pres part 124 dels 158 municipis del País Basc francès. Les consultes d'Iparralde, territori ara integrat al departament dels Pirineus Atlàntics, a la regió d'Aquitània, ha comptat amb el suport de 89 alcaldes.

Aquestes consultes s'han inspirat en els referèndums simbòlics sobre la independència que es venen fent a Catalunya des de la consulta a Arenys de Munt el 13 de setembre de 2009. A Iparralde els ha organitzat la plataforma Batera, promoguda per la societat civil. El sobiranisme basc considera que la col·lectivitat territorial pròpia d'Iparralde seria un primer pas per a la reunificació nacional.

directe.cat