PLANA PERSONAL DE JAUME MASSANÉS I PAPELL

16 d’agost 2009

Més de nou lleis catalanes estan encallades al TC


La carpeta catalana del Tribunal Constitucional espanyol (TC) conté, a banda dels set recursos presentats contra l'Estatut de Catalunya, altres recursos pendents de resoldre interposats per l'Estat espanyol contra lleis catalanes i pel Parlament de Catalunya contra lleis espanyoles.
Alguns d'aquests recursos porten fins a una dècada esperant una sentència per part de l'alt tribunal; concretament, el recurs que porta més temps al TC -10 anys- és el que l'aleshores president del govern espanyol, José María Aznar, va interposar, l'any 1999, contra la Llei de suport a les seleccions catalanes. A banda dels recursos relacionats amb l'Estatut, hi ha pendents de resoldre nou recursos contra lleis catalanes, tretze presentats pel Parlament català contra lleis espanyoles, un conflicte en defensa de l'autonomia local i cinc qüestions d'inconstitucionalitat, segons dades facilitades per la cambra catalana.

Altres lleis de l'Estat recorregudes al TC pel Parlament que estan pendents són la general d'estabilitat pressupostària, la Llei de la vinya i el vi, la del sector ferroviari o la llei general de subvencions.Pel que fa a l'Estatut de Catalunya, el TC té sobre la taula set recursos en contra d'aquest presentats entre el juny i el novembre del 2006. El més conegut és el que va presentar el PP, però el Defensor del Poble i cinc comunitats autònomes -Múrcia, La Rioja, Aragó, Illes Balears i País Valencià- també han recorregut l'articulat català.
Racó Català