PLANA PERSONAL DE JAUME MASSANÉS I PAPELL

30 de gener 2009

ICV demana a CIU que es dediqui a gestionar els problemes de la ciutadania i deixi d’instal•lar-se en la cultura del no a Valldoreix

El partit ecosocialista demana a CIU que deixi de fer una oposició “indecent” a Valldoreix després de les declaracions de CIU-A criticant a l’equip de govern de Valldoreix per la gestió de la crisi del temporal de vent.

El Secretari d’Organització, Joan Calderon, ha demanat a l’oposició a Valldoreix lleialtat institucional i que es deixi de buscar qualsevol excusa per fer oposició arribant a extrems políticament reprovables i èticament lamentables.

ICV suggereix que el que li cal a CiU és aprendre de l’oposició responsable i institucionalment lleial que hi ha Sant Cugat, Segons Calderon, “el no saber fer oposició es deu a massa temps al govern a Sant Cugat, potser necessiten passar per l’oposició al proper mandat per aprendre que vol dir fer oposició”. D’altra banda lamenten que l'alcalde Recoder es “fés la foto”, en les seves declaracions a TV3 sobre la ventada, davant del CEIP Ferran i Clua quan la gestió d'aquest centre és competència de l'EMD. Pels ecosocialistes aquest fet suposa de manca de respecte a l'altra administració del nostre municipi.

Finalment, el regidor ha volgut expressat el suport incondicional a l’equip de govern de l’EMD de Valldoreix i a la seva Presidenta, Montse Turu, recolzant les mesures que s’han pres després de les terribles ventades del passat cap de setmana, i agraint a totes les persones que amb el seu esforç han ajudat a millorar les condicions en les que va quedar Valldoreix després de la ventada de dissabte, des del personal de l'EMD, l'ADF fins els veïns i veïnes organitzats en brigades que han actuat durant tantes hores seguides.
Iniciativa per Catalunya Verds - Sant Cugat del Vallès
Gabinet de Premsa

28 de gener 2009

Preparatius per a la sentència del TC sobre l'estatut: Pas endavant del grup Acte de Sobirania amb una manifestació a la plaça de Sant Jaume

En aquest primer document resumim les intencions del Grup Acte de Sobirania:

Benvolguts compatriotes:

Un grup de gent, convençuts que la sentència del Tribunal Constitucional representarà, de forma clara, la culminació del procés de la nova regionalització espanyola, rebatejada ara com a conjunt de comunitats autònomes, i la fi de qualsevol projecte de construcció nacional, ens plantarem en un acte de sobirania, davant les nostres institucions per exigir a tots els nostres polítics responsabilitat pel desastre de la reforma estatutària, conduïda i defensada per tots ells. A més, exigirem obrir debats clars sobre la situació política actual, així com demanarem rebre propostes per crear el marc de sobirania que garanteixi el present i el futur del poble català i li permeti exercir el dret de decidir, per tal d’obrir noves vies de construcció nacional.

És per això que us demanem la vostra complicitat i el vostre compromís amb la primera d’aquestes accions, que es durà a terme immediatament després de fer-se pública la sentència del Tribunal Constitucional. A partir d’aquí, plantejarem un seguit d’accions destinades a generar debats oberts i clars, a emplaçar els nostres representants polítics a aclarir els seus posicionaments i projectes de futur, i a donar respostes a les següents qüestions: què significa acceptar el marc estatutari imposat i controlat per la Constitució Espanyola; l’acceptem o no; i què hem de fer a partir d’aquest punt, sense debats d’opereta ni falses expectatives sense cap futur possible.

Comença a ser l’hora de creure’ns capaços, com a col·lectiu i com a poble, d’urgir els nostres representants perquè tirin endavant un veritable projecte nacional, projecte que haurà d’entendre’s, a partir d’ara, com a compartit o no entre els uns i els altres.

Vist això, caldrà exigir als nostres polítics un acte de sobirania i democràcia, que permeti, a més de governar amb encert uns moments crítics, reconduir un projecte de construcció nacional. Esperem el vostre suport, indispensable per fer de les individualitats un conjunt i assolir els objectius fixats en aquest escrit.
Mes informació: http://www.radiocatalunya.ca/noticia/12293/

Grup Acte de Sobirania

20 de gener 2009

PDD i Sobirania i Progrés presenten 70.000 firmes per reclamar la capacitat de fer referèndums sense permís estatal

La Plataforma pel Dret de Decidir (PDD) i la Plataforma Sobirania i Progrés han reclamat aquest dimarts al govern que "agilitzi" la presentació de la llei de consultes perquè el Parlament l'aprovi. Representants de les dues plataformes han fet el lliurament oficial i han registrat les més de 70.000 signatures perquè el Parlament presenti a la mesa del Congrés espanyol una proposició de llei per la qual s'estableixi el traspàs a la Generalitat de la competència de convocatòria de consultes populars per via referèndum. Elisenda Paluzie, de Sobirania i Progrés, ha fet èmfasi en la reclamació que a Catalunya no s'hagi de demanar permís a l'Estat per convocar referèndums.

Després de reunir-se amb el president del Parlament, Ernest Benach, Elisenda Romeu, de la Plataforma pel Dret de Decidir, ha explicat que en total s'han recollit en la campanya Decideixo decidir més de 71.000 signatures, que s'han guardat en 36 caixes.

"Ara sempre s'ha de demanar permís a l'Estat, i volem que no s'hagi de fer per convocar qualsevol consulta o referèndum, fins i tot per exercir el dret a l'autodeterminació", ha declarat. En aquest sentit, ha manifestat que van més enllà amb la seva proposta que la normativa que s'està preparant des del departament de Governació. De fet, la normativa que elabora aquesta conselleria inclourà que es necessària l'autorització de l'Estat espanyol per convocar una consulta.

Paluzie ha mostrat la seva satisfacció per com s'ha desenvolupat la campanya de recollida de firmes. "Pensem que és una mostra de la voluntat del poble català per avançar en la via del dret a decidir", ha apuntat. En aquest sentit, ha destacat que "hi ha sobre taula temes delicats com el finançament o la sentència del Tribunal Constitucional a l'Estatut i que la manera d'avançar pel progrés de la ciutadania de Catalunya és consultar el poble". "Necessitem tenir tots els instruments legals per fer-ho", ha afegit.

La representant de Sobirania i Progrés ha indicat que la seva proposta i la llei de consultes populars no són incompatibles. No obstant això, ha lamentat que "sempre es requerirà l'autorització de l'Estat per fer un referèndum". En aquest context, ha insistit en la seva petició que "no hi hagi la necessitat de l'autorització de l'Estat per convocar consultes populars a Catalunya". Per això, la seva reclamació se centra en el traspàs de la competència exclusiva mitjançant l'article 150.2 de la Constitució.

Avui.cat

17 de gener 2009

Tots a Brusel.les ¡¡

PROPOSTES DE VIATGE:
El mateix dia que constato que el Cercle d'Estudis Sobiranistes reclama que Espanya compleixi la llei que va signar, i que no obstaculitzi el català a la Unió Europea, cosa que també fa el govern català, trobo al meu arxiu un article de Joaquim Ventalló, escrit el maig del 1939 (sic) a París i publicat per la revista Catalunya (núm. 103) de Buenos Aires, en què repassa l'actitud d'Espanya davant de les aspiracions de Catalunya en tres períodes: la monarquia (un rebuig total), la República en època de pau (una hostilitat no gens dissimulada) i la República en temps de guerra (una ocupació del territori "deixant-la pelada com si hagués passat al damunt un núvol de llagosta", mentre els desgraciats escrivien cartes desesperades des dels camps de Sant Cebrià, Barcarès, Argelers i tants d'altres).
Acaba el periodista dient els molts errors que ha comès Catalunya, i que l'únic camí és la independència. Els arguments que empra (i la llista d'errors catalans) podrien ser perfectament d'un article publicat enguany. A veure si aprenem de la història. Doncs encara més casualitat: alhora rebo informació sobre la trobada dels 10.000 a Brussel·les. Es tracta d'una convocatòria que està desbordant els mateixos convocants, originada per l'article d'Enric Canela Perplex, jo?, el Facebook i la web Deumil.cat: és de caràcter transversal i de la societat civil. Serà el 7 de març i l'eslògan és: "Volem l'Estat propi". N'ignoro el lloc, però potser serà la famosa Grand Place, on la Inquisició va cremar els primers protestants i on es recorda, amb una inscripció en termes no gens afectuosos, l'actuació d'Espanya en aquell aleshores domini seu. Apa, doncs, tothom a Brussel·les.

Isabel Clara-Simó

16 de gener 2009

Es trenca el procés de reunificació entre els dos sectors de la PDD

La Plataforma pel Dret de Decidir lamenta, profundament, que el sector, encapçalat pel Jaume López, hagi decidit trencar la mediació que s’estava duent a terme a través del Departament de Justícia de la Generalitat de Catalunya. Creiem que amb aquesta actitud demostren molt poc interès per arribar a acords positius i necessaris per a la nostra Entitat i per al nostre País.

Arran de l’assemblea del passat mes de juny es va produir un trencament a la nostra entitat i un sector de persones, encapçalat pel Jaume López, van intentar crear una nova junta. Junta totalment il•legal i que, per aquest motiu, no ha estat reconeguda pel Departament de Justícia de la Generalitat. Arran d’aquesta maniobra, i sempre sota la supervisió i suport del Departament de Justícia, es va iniciar un procés de mediació.

Aquest procés ha estat trencat unilateralment, sense arribar a acords que permetin arribar a una junta de consens que era l’objectiu de la junta legal de la Plataforma pel Dret de Decidir.

Recordem, també, que aquestes persones tenen un procés judicial obert, precisament, per intentar registrar una junta de la PDD quan aquesta entitat ja en té una de legal que funciona des de la seva creació el febrer del 2007.

Esperem i demanen que els seny de les persones integrades en aquest sector prevalgui sobre els interessos personals i, un cop més, lamentem que els interessos personals de la portaveu de la PDD, Mònica Sabata i d’altres persones, es posin per sobre dels interessos de Catalunya.

Encoratgem a les persones que pensin que la unitat de la PDD és l’únic camí que cal seguir perquè ho manifestin a l’assemblea que aquest sector farà el proper dissabte. La Junta legal de la PDD continuarà treballant, sense personalismes, per arribar a una reunificació amb l’objectiu que Catalunya pugui exercir el Dret de Decidir.

Junta legal de la Plataforma pel Dret de Decidir
Registrada amb el número 34373 a la Generalitat de Catalunya
Seu social: Carrer Rocafort, 242
Barcelona, 15 de gener de 2009

12 de gener 2009

Agraïment

Des d'aquestes línies agraeixo de tot cor el suport rebut per tants i tans amics que ens ajuden a passar aquests moments tant difícils i incomprensibles. El Josep ha estat una GRAN persona que de ben segur a deixat empremta a tohom qui l'ha conegut. El Josep nasqué per fer feliç a tothom qui l'envolta. Sempre estarà en mi.

La seva dona, Núria Stenger

11 de gener 2009

Senyor Joly, de passar full, res de res ¡¡

En el darrer ple de l'Ajuntament de Sant Cugat del Vallès, en què es van aprovar els pressupostos, i com a resposta a un regidor de la oposició (que parlava dels escàndols econòmics municipals: el deute amb TMA, els impostos deixats de cobrar per Impulsis i altres) el Sr. Joly, responsable de l’àrea d’economia, va manifestar que no es pot estar sempre parlant del passat. En definitiva volia passar full, sense assumir-ne les responsabilitats.

Ara que som en temps de crisi ha calgut fer mans i mànigues perquè les retallades pressupostàries no afectessin massa partides absolutament necessàries, tot i que es tractava d’uns imports que ni de lluny es poden comparar amb els de l’exorbitant pèrdua per la mala gestió feta, les conseqüències de la qual suposen una càrrega pressupostària que pot arribar a la xifra d’un milió d’euros anuals, durant molts anys.

Com i perquè es va produir tot això?, Qui són els responsables? S’han pres les mesures correctives pertinents? (recordem que l’any 2004 ja es parlava de casos similars) Algú es pot imaginar aquesta situació en una empresa privada? Certament que no, com a mínim els responsables ja estarien acomiadats i sense atur. Doncs en un ajuntament encara és molt més greu perquè es gestionen diners públics, dels contribuents, i en el nostre cas, de tots els santcugatencs.

Si hi hagués el mínim sentit democràtic, no s’aturaria (valent-se de la majoria absoluta) una moció de l’oposició per aclarir que havia passat i quins n’eren els responsables. La transparència és un requisit imprescindible per la democràcia, i absolutament necessària perquè els ciutadans estem informats de què fa l’equip de govern amb els nostres diners. No s'hi val a demanar la confiança dels santcugatencs per governar l’Ajuntament i que a l’hora de respondre de la gestió no ho vulguin fer.

Senyor Joly, els santcugatencs VOLEM SABER!!!

Jaume Massanés i Papell

07 de gener 2009

Catalans reivindiquen l'orgull de ser espanyols


Qui perd les arrels perd la identitat..... i la dignitat
Diferents personalitats catalanes han participat en un reportatge de la revista Elle, en el qual es reivindica "la marca Espanya" i "l'orgull pel nostre país". Els protagonistes del reportatge apareixen en diferents fotografias abillats amb collarets o polseres amb els colors de la bandera espanyola i subratllant les virtuts que, consideren, comporta ser espanyol.
D'aquesta manera, el pilot de Moto GP, Dani Pedrosa, destaca que "la perseverancia és un valor molt espanyol" i apunta que "l'orgull espanyol ho vivim amb menys intensitat que en d'altres països, encara que quan veus vibrar a l'afició és impossible no sentir-ho". També el dramaturg Albert Boadella - a qui la revista defineix com "un català de bandera"- remarca que "Espanya és el que més m'agrada del món i això a Catalunya em converteix en un traidor a la tribu".
Per la seva banda, el jugador de bàsquet Pau Gasol considera que "a Espanya hi ha una nova generació amb mentalitat guanyadora, i això no s'ensenya, simplement està aquí... És una responsabilitat molt gran saber que hi ha un país sencer esperant que guanyis". "El triomf de molts esportistes ha posat a aquest país en el mapa del món... La meva pàtria és Espanya, el meu barri, el meu col·legi, la meva infància", afegeix.
El publicista Lluís Bassat, per la seva banda, explica que "Espanya és una bona marca, però podria ser extraordinària. Els nostres esportistes ens fan sentir orgullosos del nostre país, una nació que ha permés que aquests joves poguessin dedicar-se al que més els agradava fins a arribar a destacar com números 1 del món". Tambien participen en el reportatge els membres del Tricicle.
L'exmodel i presentadora de televisió Judit Mascó manifesta que "jo sóc catalana, els meus pares van ser mestres de català des de la clandestinitat. De vegades hi ha certa vergonya per la nostra bandera que només l'esport ha netejat amb un sentiment d'orgull en tots". L'empresària Rosa Tous afegeix que "l'ànima espanyola té molt que aportar a la societat... ¡i encara pot sorprendre'ns!"
També participa Jordi Labanda per a afirmar que "l'art i l'esport són mitjans neutrales per a abordar l'orgull de ser espanyol, perquè apel·len al millor que portem dintre. Com a dissenyador crec que el vermell i el groc junts donen calor, i la calor és acció". Gemma Mengual, per la seva banda, creu que "el millor dels esportistes espanyols és el companyerisme a l'hora de competir. Els èxits de l'esport ens han fet vibrar perquè sents que també són teus. Sempre t'agradaria estar allí... ¡És realment increïble!".
Finalment, la soprano Montserrat Caballé recorda com "he presumit sempre de ser espanyola allà per on he anat i he interpretat sarsueles sempre que he pogut. Cantar en castellà quan estic lluny de casa és una cosa que m'omple d'una gran emoció". Finalment, la campiona de kitesurf, Gisela Pulido, es felicita perquè "als meus 14 anys he sentit la calor dels meus companys i la seva generositat al compartir els meus cinc triomfs mundials. Els esportistes estrangers volen estar a prop nostre, ¡ som, sense dubte els més divertits".
e-noticies

05 de gener 2009

Guia ràpida per entendre el decàleg del nou finançament.

Si encara no ha aconseguit entendre les claus de la reforma del finançament, aquí n'hi exposem deu.
1. A MI M'AFECTA? La reforma del model pot influir, i molt, en el dia a dia dels catalans. Dels recursos de què disposa la Generalitat per sufragar els costos de les seves competències, en depèn bona part de la prestació dels serveis bàsics, com ara l'educació i la sanitat. A conseqüència de l'augment de població dels darrers anys, alguns experts alerten que, si el model no millora, Catalunya podria arribar al col·lapse. I les més afectades serien les classes baixes, que no es poden permetre pagar una mútua o portar els fills a escoles privades.

2. EL RÈGIM COMÚ. Catalunya és una de les peces fonamentals del sistema de finançament de règim comú. S'hi inscriuen pràcticament tots els territoris de l'Estat amb les notables excepcions d'Euskadi i Navarra, que es beneficien del concert econòmic. El finançament dels territoris de règim comú –amb especificitats per a les Canàries– depèn de dos elements bàsics. L'un és la recaptació dels impostos que tenen cedits totalment o parcialment. I l'altre és l'anomenat fons de suficiència; recursos que l'Estat atorga a les comunitats que no poden sufragar els serveis que presten amb els impostos de què disposen. El total que cada territori necessita –anomenat necessitats de despesa– es calcula sobre la base de la població i altres variables. El model actual es basa en les dades de 1999, del tot desfasades. Però té altres problemes estructurals greus. Per exemple, penalitza els territoris que fan un esforç fiscal més gran, com ara Catalunya, i els més pobres depenen, en canvi, en bona mesura del fons de suficiència, com ara Extremadura.

3. EL DÈFICIT FISCAL. Les insuficiències del model actual expliquen en part –perquè també depèn de les inversions estatals– l'elevat dèficit fiscal de Catalunya. És a dir, el volum d'ingressos que els catalans aporten a l'Estat i que no tornen. Al juliol, per primera vegada, el govern espanyol va admetre l'alt dèficit fiscal que llastra Catalunya, que va ascendir als 14.800 milions el 2005. El dels catalans és el segon territori de l'Estat que contribueix amb més recursos en proporció a la seva riquesa, rere les Illes Balears. Un bon pacte de finançament, per tant, hauria de reduir el dèficit.

4. PER QUÈ ES REFORMA? El finançament s'ha d'actualitzar perquè així ho estableix l'Estatut. El text fixava el 9 d'agost passat com el termini legal màxim perquè els governs català i espanyol pactessin el nou sistema.

5. FORA DE TERMINI. Des del 9 d'agost, doncs, s'incompleix el termini legal per reformar-lo, endarrerit per la dilatació de les negociacions i les diferències que mantenen els dos executius. El govern espanyol, però, ha fixat dos límits més que tampoc no ha respectat. El darrer va ser el del 31 de desembre. José Luis Rodríguez Zapatero va prometre a José Montilla que tancarien un pacte abans que s'acabés el 2008. Ara diu que hi haurà acord aquest gener.

6. MULTILATERAL O BILATERAL. L'Estatut fixa que els governs català i espanyol han de negociar la reforma cara a cara, en la comissió mixta d'afers econòmics i fiscals. Però l'Estat no vol exhibir un acord bilateral amb Catalunya que podria erosionar-lo davant de la resta de territoris de l'Estat i sobretot del PP. Per això ha estès la reforma a totes les comunitats de règim comú i s'esforça per mantenir la multilateralitat en la negociació, expressada en primer terme en el Consell de Política Fiscal i Financera. Per acontentar-los a tots, però, el govern espanyol ha de quadrar un sudoku molt complicat que alguns partits veuen incompatible amb el compliment íntegre de l'Estatut, i que difícilment podria satisfer els territoris amb interessos contraposats als de Catalunya.

7. SOLIDARITAT «JUSTA». Un dels aspectes clau que inclou el text estatutari i que el govern defensa és l'anomenat anivellament parcial. Es tracta que la contribució de Catalunya a la solidaritat –perquè el sistema estatal pugui assegurar el finançament necessari als altres territoris– es limiti que els governs autònoms mantinguin prestacions «semblants» en educació, sanitat i altres serveis socials essencials. Ara bé, sempre que, diu l'Estatut, «portin a terme un esforç fiscal també similar». La darrera proposta de finançament presentada pel govern espanyol no ho garanteix. Concretament, basa l'anivellament en la creació de tres fons.

8. CISTELLA D'IMPOSTOS. L'Estatut fa augmentar el percentatge dels impostos cedits de què disposa la Generalitat fins al 50% de l'IVA i de l'IRPF i al 58% dels impostos especials. I n'amplia la capacitat legislativa. El govern estatal ha generalitzat aquesta cistella a tots els territoris, tant si figura en l'estatut respectiu com si no, amb l'argument d'augmentar la coresponsabilitat fiscal.

9. ORDINALITAT. Atenent-se a l'Estatut, el govern pretén que Catalunya no perdi posicions en el rànquing de recursos per capita després de contribuir a l'anivellament. Ara, passa de ser la tercera a la desena. L'executiu espanyol, però, interpreta diferentment el principi d'ordinalitat i posa èmfasi en la renda per capita (PIB per habitant).

10. POBLACIÓ. Les necessitats de despesa dels territoris es calculen sobre la base de la població, rectificada amb altres variables. L'Estatut inclou els costos diferencials, la immigració i la densitat. La proposta estatal no els recull.

EL PUNT

03 de gener 2009

Confiances equivocades

Des del punt de vista polític, el malestar a Catalunya s'explica per la persistència en el catalanisme de dos errors estratègics dels quals encara no ens hem pogut o no ens hem sabut desempallegar. El primer és el de seguir confiant -contra tota evidència- en la possibilitat, ni que sigui en un futur remot, d'un acord satisfactori amb Espanya que respecti la dignitat nacional dels catalans i el nostre futur com a poble. El segon error és no refiar-se del propi país per emprendre un veritable procés d'emancipació nacional. Ambdós errors són la cara i la creu d'una mateixa moneda, de manera que l'un acaba justificant l'altre: recorrem a Espanya perquè no ens fiem de nosaltres mateixos, i no comptem amb el país perquè té menys risc anar a buscar quatre engrunes a Espanya ni que després ens en queixem.
PARLO DE DOS ERRORS ESTRATÈGICS en el sentit que són els que han estat dibuixant l'horitzó de la nostra impotència política, si més no, des de la recuperació recent de les nostres institucions polítiques. Vull dir que tot i que retòricament s'hagi pogut escriure que amb el fracàs de l'actual Estatut ens havíem quedat sense horitzó polític, en sentit estricte sempre n'hi ha hagut un, d'horitzó -poc o molt confessable-, que s'ha mantingut inamovible i del qual el mateix procés de reforma estatutària va ser víctima: el de creure que la solució a les aspiracions nacionals dels catalans es podia trobar en un bon encaix a Espanya, vist que no ens podíem refiar de nosaltres mateixos per aconseguir res millor.
QUE ELS PARTITS EL MODEL DELS QUALS és obertament espanyol i espanyolitzador, o els que es conformen amb un regionalisme poc o molt reivindicatiu (segons si són al govern o a l'oposició), hagin buscat l'encaixonament de Catalunya a Espanya, no ens hauria d'escandalitzar. En tot cas, vista l'experiència històrica, les seves propostes haurien d'estar absolutament desacreditades. En canvi, és més dramàtic que aquests errors també hagin estat comesos per l'independentisme, i particularment en el moment de la seva màxima expansió electoral. L'independentisme interruptus practicat per ERC des de finals del 2003 ha estat demolidor per a les expectatives d'emancipació nacional de sectors amplis de la societat catalana, que electoralment s'han acabat quedant a casa.
EL CATALANISME JA FA TEMPS QUE hauria d'haver explicat que a Espanya només s'hi pot estar de pas, provisionalment. En primer lloc, per coherència amb el propi projecte d'emancipació nacional, que no admet mitges tintes -no es pot ser una mica independent, tal com no es pot estar una mica embarassat-. I en segon lloc, perquè no tan sols no ens hi volen com a nació, sinó que fan tot el possible -i amb tota la intel·ligència de què són capaços- per reduir-nos a una particularitat simplement suportable. Així, per parlar de l'espectacle d'aquests dies, és absurd esperar un finançament just per a Catalunya, perquè això és consubstancialment incompatible amb la concepció espanyola d'Espanya. En la demanda d'un impossible hi va incorporat el fracàs. El PSC, amb coherència, només hi va a buscar -i ja és molt- el compliment de la llei i a regatejar tan bé com pot entre quinze comunitats més. Però ni CiU ni ERC poden seguir-nos fent creure que hi ha realment alternativa al que proposa el PSC mentre siguem a Espanya. En el terreny de joc tal com ara està dibuixat, el PSC sempre tocarà més de peus a terra i sempre serà més creïble, sigui quin sigui el resultat final.
TINC LA CERTESA QUE AQUESTA LIMITACIÓ mental que ens porta sistemàticament a exigir l'impossible a Espanya -amb dosis de frustració i de desafecte que acabem dirigint contra nosaltres mateixos- és conseqüència directa del segon error: la manca de confiança en el propi país. El president Jordi Pujol és l'exemple més diàfan d'aquesta ambició estreta: mai ha amagat les limitacions de les seves aspiracions nacionals i sempre les ha justificat en l'existència d'un país que suposadament no vol anar més lluny. I, com hem vist fa poc, segueix sostenint aquest punt de vista. El cas és que Pujol mai no es va acabar de refiar dels catalans. Mai no sabrem del cert què hauria passat si Pujol hagués pres el risc de liderar un projecte sobiranista, encara que tinc la convicció que en els seus vint-i-tres anys de govern es va perdre més d'una oportunitat per fer-ho amb moltes probabilitats d'èxit. En canvi, es pot dir que l'expresident encarna bé aquest esperit nacionalment tímid del català mitjà que, amb la boca petita i mirant a banda i banda, diu que ja li agradaria la independència, però que no és possible.
EN DEFINITIVA: EL FUTUR NACIONAL -n'hi ha d'altres, de futurs, esclar, però que no són nacionalment complets- passa primer per reconèixer definitivament que l'Espanya plurinacional és una quimera i, després, per posar una confiança en el propi país que fins ara ningú no ha sabut encarnar de manera convincent per liderar-la. És a dir, cal canviar el lloc on posem la confiança bàsica. Només des d'aquestes bases podrem seguir parlant de projecte nacional, i és per això que el necessari procés d'emancipació mental que exigeix ha de ser un objectiu preferent per a aquest any que comencem. D'arguments no ens en faltaran.


Salvador Cardús i Ros

01 de gener 2009

Qui estima la llengua, la fa servir

El psiquiatre Boris Cyrulnik diu que atribuïm sentit a les coses perquè el nostre és un món viu, que es mou a cavall de la memòria i els somnis. A fi i efecte d'exemplificar-ho, Cyrulnik ens relata una historieta d'un pare feinejant en el jardí mentre la mainada guaita la televisió en el menjador. Quan el pare entra un moment a casa el sorprèn veure la cara de terror que la pel·lícula desvetlla en els seus fills. En la pantalla, un home és a punt de prendre's una tassa de te. Una estona abans, algú ha ficat cianur en el te, però el pare, com que era al jardí, no pot lligar caps i troba exagerada la reacció dels fills. I és que la canalla dedueix que el risc que corre l'home és mortal. Simultàniament una mateixa escena esfereeix aquells que han seguit fil per randa el film i deixa indiferent a qui contempla una imatge aïllada. Per la mainada, la tassa de te representa més que una tassa de te, atès que tenen ben enregistrada la seqüència anterior, la del cianur. I, en conseqüència, el possible desenllaç fatal que es pot desencadenar en una seqüència posterior. És a dir, el present que observen els vailets ha quedat impregnat per un passat recent, fet que provoca angoixa tan sols de pensar en un futur immediat. Només qui va seguint la pel·lícula disposa d'una panoràmica del que s'esdevé. Això explica el contrast emocional que es produeix entre la canalla i el pare.
Aquest relat és extrapolable a l'àmbit dels usos lingüístics. I és que quan els catalanoparlants ens passem sistemàticament al castellà és probablement perquè ens estem massa hores en el jardí, que vindria a representar un espai d'evasió. Veure el film sencer des del menjador, que vindria a representar un espai proper a la nostra realitat sociolingüística, és un patiment gens exagerat. Bàsicament perquè la realitat sociolingüística del català va de mal borràs, salvant les excepcions que vulgueu. Aquest dolor de llengua, que diria el magnífic escriptor Enric Larreula, no és entès per qui tot d'una entra des del jardí. Senzillament perquè el fragment televisiu que pugui contemplar en aquell incís no li transmet cap dada significativa. Arran de la fragilitat en què es mou el català, sobretot a l'hora de fer-lo servir, parlar castellà representa molt més que parlar castellà: representa arraconar progressivament els usos lingüístics interpersonals del català, amb la qual cosa la llengua corre el risc d'extingir-se.
I ens agradi o no, en som còmplices. Sentir el forner parlant en castellà a un client mentre esperem el torn, no implica que el forner no sigui competent en català (o que ens pugui entendre). Ser capaços d'encetar converses en català sovint depèn de nosaltres. És una qüestió de voler-ho. Tant com persistir malgrat que ens responguin en castellà, perquè en més d'un cas l'interlocutor s'acaba passant al català. En aquest sentit, Cathy Sweeny, una filòloga irlandesa que des de 1969 viu a Mallorca, diu «tenc per norma avançar-me a saludar jo primera i adreçar-me a l'interlocutor en català per així establir la llengua de comunicació».
De fet, parlar en català representa molt més que parlar en català: representa revitalitzar, en hores baixes, la nostra principal senya d'identitat. Per Francesc Ferrer i Gironès, polític i escriptor, amb una sola actuació en tindríem prou: «Seria que els catalans mai no abandonéssim la llengua, en cap cas (...) Si tots sempre parléssim en català, sense renunciar-hi mai, ja seria suficient. Cal saber que jurídicament no tenim cap obligació de parlar en cap més altra llengua que la nostra». I és que la màxima de Ferrer Gironès era: «Qui estima la llengua, la fa servir».

*Quim Gibert, psicòleg i coautor d'Autoestima i Països Catalans