PLANA PERSONAL DE JAUME MASSANÉS I PAPELL

08 de juny 2008

El Tribunal Costitucional vol escapçar el català de l'Estatut

No tenen cura. Als espanyols els preocupa sobretot el català. Davant encara la supervivència del català els problemes d' atemptats, económics,socials i de tota mena no els importen gaire. Només viuen pendents d' acabar amb el català. És cert que la Constitució ens dóna alguns drets, però de seguida procuren retallar-los tan bon punt és al seu abast. I és que amb Espanya no és possible el pacte, perquè no és una relació entre iguals sinó entre amos i esclaus.
Jordi Porta, president d' Òmnium Cultural, diu en un article que publiquem que s' ha trencat el pacte entre Catalunya i Espanya. Santa innocència! Com és possible que hi hagi gent que a aquestes alçades que encara cregui aquestes ximpleries? Mai no hi ha hagut pactes, no n´hi ha, ni n´hi pot haver entre la metròpoli i la colònia.En tot cas hi hauria d' haver el de la separació amistosa.I cadascú a casa seva i Déu a la de cap.
Per si encara hi ha algú que en dubta només cal esperar la sentència del Tribunal Constitucional sobre l' Estatut. Aquest tribunal no té cap prestigi per culpa del potineig polític i a més és a mans de gent no catalana.Com pot dictar sentència sobre nosaltres una gent forastera?
Com se sap hi ha empat entre els magistrats dits conservadors i progressistes. Això volia dir que Maria Emilia Casas, la presidenta , podia decidir la constitucionalitat de l' Estatut amb el seu vot de qualitat. Però vet aquí que hi renuncia i no vol decidir una sentència a favor de l' Estatut. Per això seran uns nous magistrats en un nou mandat els qui tindran el veredicte final. Tot plegat no ve pas d' un mes o d' un any.
Amb tot, ja se sap que s' havia arribat a alguns acords. EL TC hauria deixat passar el terme "nació" perquè és al preàmbul i no té cap valor jurídic. En canvi tallaria les relacions de bilateralitat ,sobretot econòmiques, entre Catalunya i Espanya. On no ni ha hagut cap dubte és en escapçar els drets de la llengua catalana. Segons que publica "La Vanguardia", "los magistrados procedentes de la carrera judicial son reacios a ceder en este terreno porque temen que el castellano desaparezca de la justicia, que el mapa de posibles destinos se estreche y que el monolingüismo en catalán domine la vida pública e institucional de Catalunya". Com es pot veure, es tracta d' una gran perla. Tot uns senyors magistrats preocupats pel "cuerpo" abans que pels drets de les persones i dels pobles.Ells són espanyols i n' exerceixen. No hi ha res més sota la capa del sol.
També és tot una joia això del "monolingüismo del catalán" en la vida pública. Quantes bestieses en tan poques paraules! Per cert, ja vam advertit en el seu dia que el fet que Iniciativa fes constar en l' Estatut tantes coses sobre la llengua a l' Administració era perjudicial. Justa la fusta! Anar amb un lliri a la mà és una constant catalana que sempre hem pagat car i segur que en el futur encara ho pagarem més.
Tot amb tot, ens arriben les declaracions del director alemany d' Air Berlín sobre el català. Unes declaracions simplement nazis, com ha dit el diputat Joan Puig. La companyia estudia portar-lo als tribunals,no al seu director sinó a Puig. A veure si és veritat, perquè ens interessa rebombori, sidral, batibull , xafarnat i la internacionalització del conflicte.O sigui que tractar de nazi un genocida pot ser un delicte, però si som llestos podem aprofitar la propaganda mediàtica.
Em penso que la polèmica arriba al punt de la confitura. S' ha internacionalitzat el cas i fins ara són moltes les forces vives que s' han mobilitzat, inclosos els governs de Catalunya i de Balears, De manera especial vull destacar el paper de Joves per la Llengua de Mallorca que han anat a protestar a la seu de la companyia a Palma . Sense carrer no hi ha res a fer. En canvi no he vist, si més no fins ara, cap protesta per part de CiU i D' ERC. Els pobrets tenen tanta feina a mirar-se el melic i a aferrar-se a les cadires que no veuen un ruc a quatre passes.En canvi molta gent sí que veu el ruc.
El panorama lingüístic, doncs, comença a engrescarse. Entre un Tribunal Constitucional, que només veu la seva constitució, un director aeri alemany que insulta el català, els humoristes de "El Mundo", "La Razón" i la "Cope" passarem un estiu ben refrescant. La veritat és que la salut de la llengua prou que ho necessita. Alguna cosa es mou,oi?.

Radio Catalunya