PLANA PERSONAL DE JAUME MASSANÉS I PAPELL

25 d’abril 2008

Espanya treu foc pels queixals ¡¡

La resolució del TAS, la màxima autoritat mundial en legislació esportiva, suposa un gran pas a l'hora d'accedir a 47 federacions internacionals més que tenen una legislació favorable, entre les quals hi ha l'atletisme, l'handbol o la natació. El semàfor doncs, encara que els molesti, és del tot verd pel reconeixement de moltes altres federacions esportives catalanes importants. Les reaccions a la sentència del cas de les bitlles i que explicita per primer cop que la llei espanyola no té valor internacional, no s'han fet esperar. Anna Pruna, Secretària General de l'Esport remarca que ''és un pas sòlid que crea precedent històric'', Rafel Niubò, Secretari General de Vicepresidència explica que ''si la sentència Bosman va canviar unes normes de joc en l'esport europeu, aquesta també, Miquel Roca, advocat que ha portat el cas en la seva fase final destaca que ''la sentència no té res de valoració política, s'ha fet només des de l'estricta aplicació del dret''. Per part de la Plataforma Proseleccions Esportives Catalanes, el seu president Xavier Vinyals recalca que ''és un fet de gran transcendència. Per primer cop un organisme independent i autoritzat per les federacions internacionals i el COI sentència que som legals''. Enhorabona i a seguir així! Junts, i més aviat del que es pensen, l'acabarem portant!

LA SENTÈNCIA DEL TAS

La sentència dictada el dia de Sant Jordi pel Tribunal Arbitral de l'Esport (TAS) ocupa 19 pàgines i l'ha elaborat un panel presidit pel jutge belga Bernard Hanotiau, amb l'advocat suís i exdirector general del COI François Carrard i el professor de dret internacional de la Universitat de Roma Massimo Coccia com a àrbitres, i com a secretari l'advocat suís Luc Pittet. A continuació us en oferim un extracte.

Punt 30 - La vista El Tribunal ha informat les parts de l'objectiu de tractar prèviament i ràpidament la qüestió de l'aplicació al cas de les normes del dret espanyol en matèria d'esport. [...] La FEB ha renunciat a fer comparèixer l'expert [constitucionalista] que havia anunciat.

Punt 32 - La vista La FIQ ha fet notar que la decisió de l'assemblea general no podia formar part de la causa. A canvi, ha ofert a la FEB que la qüestió de la qualitat de membre de la FCBB entrés en l'ordre del dia de la pròxima assemblea general [prevista per al 2009] i que la FEB hi pogués fer valer el seu punt de vista davant tots els membres de la Federació Internacional [...]. Aquesta oferta ha sigut refusada.

Punt 38 - El dret Convé afegir que totes les parts han reconegut expressament i han acceptat la competència del TAS en els seus escrits, així com amb la signatura de l'ordenança de procediment.

Punt 48 - El fons El Tribunal és clarament del parer que el dret espanyol no pot ser considerat com a part integrant de les regles de dret que presentin els lligams més estrets amb el cas.

Punt 49 - El fons [...] les qüestions relatives a l'adhesió a una associació [...] han d'estar manifestament lligades a les regles que regeixen l'existència, l'estructura i l'organització d'aquesta associació, i no a les regles de dret nacional dels membres d'aquesta associació.

Punt 50 - El fons [...] Seria inconcebible imposar a una federació internacional que apliqués o tingués en compte tots els drets nacionals dels seus membres. En tant que seria susceptible de crear desigualtats de tractament entre els diferents membres, una solució com aquesta seria difícil de posar en pràctica.

Punt 51 - El fons [...] clarament s'ha de prioritzar el dret de l'Estat en el qual està domiciliada la federació [internacional] que ha pres la decisió recorreguda. Si la jurisprudència del TAS s'aparta de vegades d'aquest dret, no és pas per preferir el dret nacional dels membres afectats per la decisió, sinó per aplicar els principis generals de la Lex Sportiva.

Punt 54 - El fons El Tribunal considera que els criteris evocats [objectiu internacional universalment tingut per legítim per la comunitat d'Estats] no són complerts per les regles del dret espanyol que imposarien tenir només una federació representant el territori d'Espanya a les federacions esportives internacionals. És evident que una regla com aquesta no persegueix un objectiu internacionalment o universalment tingut per legítim per la comunitat d'Estats. Hi ha territoris que no podem dir que siguin allunyats o de cultura molt diferent d'Espanya, com ara el Regne Unit, on està admès que les federacions que representen diferents territoris puguin tenir representació a nivell internacional i els seus equips competir internacionalment com a equips independents.

Punt 56 - El fons En conclusió, el Tribunal no tindrà en compte les disposicions legals espanyoles en matèria de dret esportiu en el present litigi. En conseqüència, no és necessari discutir un eventual conflicte entre les disposicions del dret català i les del dret espanyol en matèria esportiva, així com la constitucionalitat de les primeres.

ESPANYA TREU FOC PELS QUEIXALS

"No tiene sentido enfrentar a España contra España" El president de la Federació Espanyola de Bolos (FEB), José Luis Boto, ha dit a infoesports.com que "no tiene sentido que España se enfrente contra España", en relació a l'admissió de la Federació Catalana (FCBB) en el sí de la Federació Internacional (FIQ). Boto ha afirmat que la seva federació "recurrirá ante el Tribunal Federal de Suïssa y otras instancias la decisión del Tribunal de Arbitraje (TAS). Tenemos 30 días para hacerlo y vamos a recurrir". Boto ha dit que la inclusió de la FCBB en el congrés de Monterrey es va fer amb "premeditación y alevosía. Es una auténtica traición por parte de una territorial española que sin encomendarse ni a Dios ni al diablo se presentó el día antes a la junta directiva y de ahí a la asamblea".

Boto ha assegurat que la seva federació demanarà al Tribunal Federal "la suspensión cautelar" de l'oficialitat de la FCBB i que mentre duri el procés Espanya no disputarà cap torneig on hi pugui participar Catalanya. "No tiene sentido que España se enfrente contra España", ha afegit Boto.

Per la seva banda, el Consejo Superior de Deportes (CSD), a través del seu cap de premsa Luis Lucio, ha dit a infoesports.com que "la FEB tiene todo nuestro apoyo en este caso" i ha afegit que són les federacions espanyoles les que tenen atorgades la representació internacional d'Espanya en els esdeveniments esportius.

Ràdio Catalunya