PLANA PERSONAL DE JAUME MASSANÉS I PAPELL

15 de febrer 2008

Doble moral

El president rus, Vladimir Putin, va acusar ahir la UE de tenir una «doble moral» respecte als moviments separatistes en reconèixer la independència de Kosova i no la d'altres països. Concretament, Putin va fer referència a l'Estat espanyol, Grècia i Xipre. Mentrestant, el govern serbi va anul·lar ahir de manera anticipada la independència unilateral que Kosova proclamarà diumenge o dilluns. El Consell de Seguretat de l'ONU va convocar ahir al vespre una reunió d'urgència per tractar el cas.

«A Espanya la gent no vol viure en un sol estat, llavors, doneu-los suport allà», va dir Putin immediatament després d'esmentar en el mateix context la part nord de Xipre «independent de facto però no reconeguda per ningú». «No us fa vergonya, als europeus, aquesta doble moral?», va preguntar Putin, que també va recordar els règims separatistes d'Abkhàzia i Ossètia del Nord. El president rus va recordar que a Kosova hi va haver un conflicte ètnic en què «totes dues parts van cometre atrocitats». «Ens diuen que Kosova és un cas especial. Tot és mentida, no és cap cas especial i tots ho entenen perfectament. Proposem als nostres socis (internacionals) elaborar unes regles de comportament úniques per no fomentar els separatismes», va dir. Segons Putin, «el dret internacional no protegeix els interessos dels països petits», i va prometre plantejar sens falta el tema de Kosova al Consell de Seguretat: «L'estatut de Kosova està avalat en la resolució 1.244 del Consell de Seguretat de l'ONU i tots els països membres de les Nacions Unides han d'acatar aquestes mesures.» De fet, el Consell de Seguretat tenia previst celebrar aquesta matinada una reunió extraordinària sobre el cas a petició de Rússia i Sèrbia.

El govern serbi va anul·lar de manera anticipada la independència unilateral de Kosova, decisió que haurà de ser confirmada pel Parlament serbi la setmana que ve. El govern serbi considera l'anunciada proclamació d'independència com una violació del dret internacional, i creu que Kosova continua sent part inalienable del seu país. Paral·lelament, l'executiu serbi va advertir que la missió policial i judicial que la UE pretén enviar a Kosova per substituir l'administració de l'ONU no pot fer-ho sense el vistiplau del Consell de Seguretat. «El govern declara nul·les totes les decisions de la UE sobre l'enviament de la missió a Kosova», destaca en un document. La UE posarà en marxa demà a la matinada la missió civil a Kosova amb 3.000 policies, jutges i fiscals.
El Punt - Vilaweb