PLANA PERSONAL DE JAUME MASSANÉS I PAPELL

04 de gener 2008

PP i PSOE insisteixen en un acord per frenar els nacionalistes

A mesura que s'acosta el tret de sortida de la pròxima campanya electoral, es multipliquen les veus des del PP, però també des del PSOE, que propugnen un pacte entre els dos grans partits estatals per frenar els partits nacionalistes.
Dimecres va ser el Defensor del Poble, Enrique Múgica, qui va reclamar un "terreny molt ferm" de consens entre PP i PSOE que permeti "fer front" al creixement de les reivindicacions nacionalistes. A parer de l'històric dirigent socialista, cal evitar que aquestes formacions puguin "imposar el seu criteri", ja que la situació es pot tornar "complexa, difícil i poc amable".
Des del PP, expressava ahir la preocupació en aquest sentit el secretari de l'executiva popular Ignacio Astarloa, que va acusar el govern del PSOE d'evitar abordar aquest debat i de provocar una "gran cerimònia de l'engany i l'encobriment". "El senyor Zapatero vol que els ciutadans oblidin l'Estatut de Catalunya, que ha existit una negociació amb ETA i que al president [Zapatero] li van preguntar un dia què pensava de la nació espanyola i va dir que el concepte era una cosa discutida i discutible", va reblar.

Llei electoral
No és una proposta nova. Fa setmanes que s'especula a Madrid sobre la possibilitat d'un gran acord entre els dos principals partits de l'Estat. Fins i tot s'atribueix l'aposta pública de Zapatero per pactar amb CiU i PNB després del 9-M a un intent d'aturar una bola de neu que amenaçava de créixer en excés. Però la idea va agafant forma. El president del PP de Catalunya, Daniel Sirera, va assegurar ahir que en cas que el PP aconsegueixi una victòria a les generals, oferirà al PSOE un gran pacte que inclourà la reforma de la llei electoral.
En una entrevista a la cadena Comunicàlia, el líder dels populars catalans va explicar que l'objectiu és aconseguir que la representació política dels partits sigui "més equilibrada" ja que, a parer seu, "no és possible que un grup polític que representa només una part del territori pugui condicionar tota la política nacional".