PLANA PERSONAL DE JAUME MASSANÉS I PAPELL

02 de gener 2008

Ibarretxe ho pot dir més alt, però no més clar: el 25 d’octubre consulta popular a Euskadi

El lehendakari basc Juan José Ibarretxe ha aprofitat el tradicional discurs de cap d'any per recordar que res aturarà la consulta popular a la ciutadania basca del 25 d'octubre de 2008. El líder nacionalista, que ha condemnat les accions d'ETA, ha anunciat també que seguirà parlant amb tots ja que "la violència es combat més eficaçment amb més diàleg i més democràcia i no al revés". Ibarretxe també ha centrat el seu discurs en exposar que les seves tasques com a governant estaran basades en tres pilars: pau, diàleg i decisió.

http://www.deia.com/es/impresa/2008/01/02/bizkaia/politika/430271.php?despiece=1
Juan José Ibarretxe s'ha mostrat esperançador i ple de desitjos de cara al nou any. El lehendakari, que ha reafirmat la seva postura en favor de la pau al País Basc, també ha mostrat contundència i claredat a l'hora d'assegurar que el 25 d'octubre serà una data històrica ja que la consulta popular servirà "per obrir un procés que ens porti la pau i la normalització política" i acabar, d'una vegada, amb el conflicte polític basc.
La voluntat del polític basc de preguntar a la societat basca per decidir el futur d'Euskadi ha tingut el suport del tripartit basc i també d'Aralar. Especialment important ha estat el suport exprés del líder de l'executiva del PNB, Ignacio Urkullu al discurs d'Ibarretxe ja que ha donat a entendre un recolzament permanent a la proposta de consulta i a la política del lehendakari que fa callar moltes veus que des de Madrid intentaven fer creure que Ibarretxe estava sol dins el PNB en la seva estratègia.

Respecte a les accions d'ETA i a la política antiterrorista del govern espanyol, Ibarretxe també ha estat d'allò més explícit. Després de mostrar el seu rebuig a l'organització armada, el lehendakari ha afirmat que la solució no passa per les illegalitzacions, ni en la retallada de drets civils i polítics, ni en l'exclusió d'una part de la societat, sinó en el "diàleg sense exclusions". I és que segons Ibarretxe, si es "criminalitza i es persegueix la política del diàleg mai podrem construir un futur de pau i normalització política"

Tribuna Catalana