La manca d’una classe dirigent o el seu esgotament ha fet que a Catalunya la classe política hagi assolit tota la responsabilitat de la reconstrucció nacional. I davant de l’esgotament després del fracàs de l’Estatut i del desengany col·lectiu vers una sortida plural en el marc de l’Estat, sembla que la societat civil retorna als seus orígens de responsabilitat, no deixant tot el protagonisme a la classe política, que en bona part ha decebut. El desprestigi evident de la política i els entrebancs del nostre país en el seu desenvolupament polític, social, cultural, econòmic i d’infraestructures ha començat a generar unes noves generacions desacomplexades i no marcades per l’autoodi vers el nacionalisme català que avui comencen a emergir.
Una de les organitzacions que avui comencen a deixar la seva empremta a la societat catalana és la Fundació FemCat (Fundació d’Empresaris de Catalunya), que el maig del 2004 començava les seves activitats. Aquí reproduïm una part del seu manifest:“A Catalunya sempre s’havia cregut que el desenvolupament nacional només s’assoliria en un entorn democràtic i amb la integració a Europa. Passats 25 des que la Constitució i l’Estatut van ser aprovats i 18 des de la integració a la UE, ja es veu que per avançar és necessari donar un nou impuls a les aspiracions econòmiques i socials dels catalans. Aquest nou impuls ha de tenir com a protagonistes l’àmbit polític, però també, i sobretot, l’àmbit econòmic i social. En una democràcia, la política i els partits polítics són essencials, però també és imprescindible el compromís de la societat civil, que aquesta recuperi la iniciativa que li correspon”.
Aquest col·lectiu d’empresaris de les noves generacions ha trencat tots els acomplexaments del passat i, sense oblidar la seva mirada a l’Estat, s’ha obert des del seu país al món. Després de tres anys d’activitat més aviat discreta, el proper 26 de març reunirà a Barcelona, sota el lema ‘Sortim al món’, a destacades personalitats de la política i el món empresarial, entre ells Colin L. Powel, exscretari d’Estat dels EUA, Steve Forbes, president del Grup Forbes, i Erkki Liikanen, governador del Banc de Finlàndia. L’objectiu d’aquest fòrum serà internacionalitzar les empreses catalanes. En aquesta trobada es parlarà també del model finlandès, amb Nokia com a empresa d’èxit i la seva possible translació a Catalunya.
Aquesta, però, és una de les moltes activitats que vol desenvolupar FemCat. Ells mateixos es defineixen com un grup d’empresaris i alts directius totalment independents i amb una manera catalanista de fer país. Volen mantenir-se al marge dels grups polítics, per poder criticar o recolzar qualsevol iniciativa que presentin. Són gent, aquests empresaris, d’una franja d’edat d’entre els 35 i els 50 anys. El seu objectiu és convertir el Principat en un dels països més avançats del món. A partir de les seves pròpies aportacions porten endavant diversos projectes escollits segons quatre eixos estratègics: innovació, competitivitat, cohesió social i projecció de Catalunya al món.
FemCat, l’Associació Catalana de Professionals i altres iniciatives de més o menys eficàcia han sorgit aquests últims anys, obren el camí a unes generacions normalitzades, desacomplexades vers el seu propi país i que no pateixen l’autoodi que tan mal ha fet, no sols al sector intel·lectual, sinó també a tota la nostra societat. Aquestes són les iniciatives a les quals l’Associació Tribuna Catalana donarà suport, per creure que ens poden fer albirar un futur menys complex que l’actual.
TRIBUNA CATALANA
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada