PLANA PERSONAL DE JAUME MASSANÉS I PAPELL

03 de febrer 2011

L'IEC crida el poble de Catalunya a reclamar els seus drets d'autodeterminació

L'Institut d'Estudis Catalans (IEC) ha fet públic aquest dijous un comunicat en què recorda a la ciutadania de Catalunya quins són els seus drets com a poble i recorda “que li assisteixen principis universals de justícia si vol reclamar els drets d'autodeterminació i autogovern en un marc democràtic”.
La declaració contempla que “la comunitat de llengua i cultura catalanes constitueix, amb tota evidència, una nació que mereix un reconeixement igualitari en el marc dels estats respectius en què s'inscriu, i també en el marc de la Unió Europea i de les Nacions Unides”.
En aquest sentit, insisteix en què “cadascun dels territoris en què es troba actualment fragmentada aquesta nació té el dret legítim i inalienable de decidir de quin estat vol formar part, tant si és l'Estat en què ara s'inscriu com si aspira a la construcció d'un estat específic diferent”.
Alhora que afirma que “cap acció democràtica legítima no pot contradir i menys encara criminalitzar aquest dret dels ciutadans catalans”.
“Ningú, en un marc polític democràtic, no pot decidir quina ha de ser la nació dels altres”, continua el document.
El president de l'IEC, Salvador Giner, alerta d'un “procés d'homogeneïtzació lingüística i cultural contrària a la diversitat de la Península Ibèrica', i fa referència a les sentències del Tribunal Constitucional i el Suprem “que fan sospitar un cert perill d'involució dels drets d'autogovern de Catalunya”.

AVUI.CAT