PLANA PERSONAL DE JAUME MASSANÉS I PAPELL

25 de gener 2011

'Una de les maneres de desfer un país és desfer el seu sistema financer

La presidenta d'Òmnium Cultural i economista considera que la reforma del govern espanyol és un atac gravíssim
A Espanya alguns diuen que el govern espanyol nacionalitzarà les caixes amb aquest nou pla de reforma del sistema financer. Però per nosaltres el que fa és desnacionalitzar-les o privatitzar-les: desnacionalitzar les unes perquè passen a tenir seu a Madrid i intervingudes pel Banc d'Espanya; i privatitzar les altres perquè les obliga a convertir-se en bancs. I tot això, a més, reduint al mínim l'obra social.
El que fa el Banc d'Espanya és aprofitar la situació de crisi i els pecats d'algunes caixes per obligar totes les caixes a convertir-se en bancs. També ho aprofita per a recentralitzar el model, eliminant tota capacitat de decisió financera dels territoris i desarrelant les caixes.

Una de les maneres de desfer un país és desfer el seu sistema financer. I per tant, el que vol fer el govern espanyol amb les caixes és gravíssim. Els mateixos que ataquen la llengua són els mateixos que ataquen les caixes, perquè del que es tracta és d'atacar allò que vertebra el nostre país. I la llengua i les caixes són dues de les coses que millor vertebren el nostre país.

La funció de les caixes és recollir estalvi i canalitzar-lo en inversió. Si això no ho manem amb intenció pròpia ens escanyem i ens ofeguem. No ens n'adonem, però el que fan és declarar-nos la guerra.

Muriel Casals, presidenta d'Òmnium Cultural i economista
Publicat a Vilaweb