PLANA PERSONAL DE JAUME MASSANÉS I PAPELL

28 de juny 2010

Per què ens fan recollir tantes signatures ?

Per què els parlamentaris, que van fer possible que el Parlament acceptés la IP, no van presentar-la ells mateixos? Des que fa dues setmanes es va anunciar la presentació, al Parlament de Catalunya, de la iniciativa popular per a la celebració d'un referèndum sobre la independència, moltes persones s'han començat a mobilitzar per organitzar la recollida de signatures. Aquesta recollida implicarà milers de voluntaris i voluntàries que hauran de treballar força i de pressa per aconseguir les 220.000 signatures necessàries en el termini marcat per la llei de consultes. Ha estat precisament aquesta llei de consultes, aprovada recentment al Parlament de Catalunya, la que ha permès que aquesta iniciativa tirés endavant, la qual cosa permet o permetrà afirmar que aquesta llei seria positiva si no fos que en darrer terme, com tothom sap, haurà de ser el govern de Madrid el que doni el vistiplau a la celebració del referèndum sobre la independència de Catalunya, i sabem que Madrid dirà que no.

És cert, com diuen alguns, o pot ser-ho, que aquesta IP posarà en conflicte el govern espanyol i el govern català, això si abans el govern català, que serà un altre, no el que hi ha ara, perquè les signatures no es podran presentar fins després de les properes eleccions, decideix acceptar les signatures i demanar al govern espanyol que li deixi convocar el referèndum. El que sobta de tot plegat és que segons la llei de consultes (que depèn de l'Estatut i esperem que aquest article no sigui uns dels retallats) qualsevol iniciativa de consulta popular, i també la del referèndum sobre la independència, pot ser presentada per diverses vies, i una és la petició formal per part del 3% de la població de Catalunya, que és la via que es farà servir en aquest cas; per això fan falta les 220.000 signatures. Però hi ha una altra via que és presentar la IP a través dels grups parlamentaris.

Em pregunto com és que aquest grup de parlamentaris, que van fer possible amb el seu vot que el Parlament acceptés la IP, no van presentar-la ells mateixos, i així haurien estalviat aquesta feina tan feixuga de recollir signatures als milers de voluntaris i voluntàries.

És possible que hi hagi algun impediment legal que desconec i que no els ho permeti fer; si és així, ho haurien d'explicar, perquè si no costa d'entendre. D'altra banda, havent-se manifestat ja pel dret d'autodeterminació 600.000 persones, com s'explica que els nostres parlamentaris no s'hagin implicat directament en aquest procés, recollint el sentiment d'una part important de la població que s'ha mostrat clarament partidària de la celebració del referèndum?
 
Carme Forcadell
Radio Catalunya