PLANA PERSONAL DE JAUME MASSANÉS I PAPELL

26 de juny 2010

L'Estatut entra al corredor de la mort

Dilluns començarà la retallada per blocs • Els partits catalans rebutgen aquesta opció i temen els efectes que pot tenir una sentència abans de les eleccions

'Votació i resolució de la norma'. Aquest és un dels punts de l'ordre del dia que consta a la convocatòria del ple que la presidenta del Tribunal Constitucional espanyol (TC), María Emilia Casas, ha enviat als magistrats per citar-los aquest dilluns. Un cop rebutjats els recursos de súplica de la Generalitat i el Parlament contra la seva decisió de no declarar-se incompetents i mantenir apartat Pérez Tremps, Casas sondejarà els suports que obté la seva ponència i els magistrats iniciaran, probablement el mateix dilluns, la votació bloc a bloc, article per article i precepte per precepte que posarà punt i final a dos anys i mig de deliberacions.

El ple convocat formalment només per dilluns pot tenir continuïtat en els dies següents però l'objectiu és emetre definitivament una sentència sobre l'Estatut. El Tribunal Constitucional espanyol arriba a aquesta recta final amb el text de María Emilia Casas sobre la taula. Una ponència que proposa declarar inconstitucionals 13 articles i interpretar-ne 24 més que no ha convençut, de moment, el sector conservador ni el magistrat progressista Manuel Aragón, que s'inclina per deixar sense efecte aspectes clau de la norma catalana.

Aragón ha estat en tot aquest procés la clau per a l'èxit o el fracàs del sector progressista. Nomenat pel govern espanyol, va votar en contra del text de la primera ponent, la progressista Elisa Pérez Vera, que va caure per sis vots a quatre a l'abril. Posteriorment es va aliar amb el segon ponent, el conservador Guillermo Jiménez, amb qui formava l'anomenat 'trio de la Maestranza' juntament amb Ramón Rodríguez Arribas. El text de Jiménez tampoc va tenir èxit ni a l'ala dreta ni a l'esquerra del TC espanyol.

Els magistrats es reuneixen amb el text de Casas sobre la taula. La presidenta, que els el va lliurar ja fa dues setmanes, podria sotmetre la ponència a una votació o a una prospecció de vot, un terme utilitzat al TC per evitar fer una votació formal i on cada magistrat expressa si dóna o no suport a la ponència. Fonts del TC apunten que és poc probable que s'acabi votant el seu text perquè amb tota seguretat seria rebutjat, i Casas evitarà fer la votació per blocs sobre una ponència que ha caigut.

La presidenta ja ha comunicat als seus companys la formula que farà servir per a la votació per parts. Es farà sobre la seva ponència, i no sobre l'Estatut o sobre el text del PP, i un cop comenci només s'aturarà 'per forces de causa major' tal com estableix la Llei Orgànica del Poder Judicial. La votació podria ser ràpida en aquelles qüestions on ja hi ha consens, com els 13 articles que la presidenta considera que estan fora de la Constitució, però es pot alentir en altres punts que es podrien votar article per article o fins i tot precepte per precepte.

A més, quan una majoria dels magistrats estiguin d'acord en considerar inconstitucional un punt que no consta com a tal a la ponència de Casas, caldrà redactar l'argumentació que ho justifiqui, i podria ser que no tots els magistrats que voten en contra d'un punt ho facin pels mateixos motius legal.