PLANA PERSONAL DE JAUME MASSANÉS I PAPELL

17 de febrer 2010

La Fiscalia acusa Unió de finançament il·legal milionari


La Fiscalia de Barcelona ha destapat un presumpte finançament il·legal d’Unió Democràtica de Catalunya (UDC). Segons informa El Periódico, Unió hauria rebut donacions encobertes per valor de milions d’euro, a través del grup empresarial IMS. Segons l'investigació, sis companyies del grup empresarial IMS elaboraven des del 2003 factures falses que giraven a altres societats que el hòlding controlava a través de testaferros.

En la investigació de la fiscalia figuren com a implicats en la xarxa diversos responsables del partit, exalts càrrecs de l’últim Govern de CiU, una constructora i un gran banc espanyol. Amb aquelles factures falses, les companyies aconseguien que els bancs els aprovessin importants avanços en efectiu mitjançant línies de descompte. Per fer front a aquell primer deute, les empreses dels testaferros tornaven a emetre factures falses.

La fiscalia sosté que amb els diners obtinguts amb totes aquelles operacions les empreses d’IMS assumien despeses d’Unió.

Segons la Fiscalia, a la trama s'hi va sumar la Fundació Catalunya i Territori (FCT), presidida per Josep Boqué Cos, exdirector general de Consum en els governs de CiU en els anys 90. També creuen que 1,8 milions d’euros dels fons de la fundació es van desviar a IMS.

A més, aquesta fundació va adquirir una sèrie de locals que va posar a disposició d’Unió, que a partir del 2004 va deixar de pagar els lloguers. A més, el 2009, aquella institució va vendre al partit democristià cinc locals per un preu molt inferior al valor real. En total, la força política va pagar 498.000 euros per un paquet immobiliari el valor actual del qual a la baixa seria, segons consta en les diligències, d’1.130.000 euros.

Una de les entrades més grans d’efectiu que va obtenir la trama va consistir en 1.102.000 euros que l’empresa IMS Assessors Jurídics i Econòmics va facturar al banc BSCH per un llibre sobre els carnavals l’elaboració del qual podia pujar com a molt, segons els investigadors, a 140.000 euros.
e-noticies