PLANA PERSONAL DE JAUME MASSANÉS I PAPELL

17 de febrer 2010

El català és la llengua més desprotegida de la Unió Europea en relació al nombre de parlants


La Plataforma per la Llengua ha presentat tres informes que demostren que el català és la llengua més desprotegida de la Unió Europea en relació al nombre de parlants.

El primer informe compara el reconeixement de l'oficialitat de les llengües pròpies més parlades dels països de la UE i de l'espai Schengen, i mostra que el català és l'única llengua amb més de 5 milions de parlants no considerada oficial per l'estat. El segon informe mostra 500 exemples de normatives vigents que obliguen o imposen el castellà. I el tercer, analitza la presència de les llengües pròpies en webs oficials de països multilingües, i el cas espanyol és el que té menys en compte les llengües pròpies.

Segons dades de la Generalitat i el Govern Balear, 7 milions de persones empren el català habitualment, 9 milions saben parlar-lo parlen, 11 l'entenen i 13 viuen en llocs on el català és oficial. Així, de les 23 llengües de la Unió Europea el català és la catorzena llengua més parlada. A l'Estat espanyol, la població catalanoparlant suposa gairebé un 20% del total.

De les 6.000 llengües existents al món, el català ocupa el lloc 80 d'entre les més parlades. Tot i això, el català no té el reconeixement oficial en el conjunt de l'Estat espanyol i, per tant, hi ha territoris on es parla el català no la llengua no té oficialitat.

A més a més, el català no és una opció disponible a les pàgines web del cap d'Estat (la Casa Reial), del govern espanyol, del Parlament espanyol, de l'exèrcit i del Tribunal Constitucional.

Bernat Gasull, membre de la Plataforma, ha assegurat que si el català "no és una llengua oficial a la Unió Europea" és perquè "l'Estat espanyol no ho vol", ja que té mecanismes per demanar l'oficialitat d'una llengua tant en el moment d'entrar a l'UE com en qualsevol moment posterior a l'entrada. Gasull ha afegit que la Generalitat de Catalunya també té marge de maniobra per actuar i potenciar la llengua catalana.
avui.cat