PLANA PERSONAL DE JAUME MASSANÉS I PAPELL

28 de febrer 2010

L' independentisme, la primera força del país

La participació en les consultes sobre la independència d'avui en els vuitanta municipis on s'havien convocat ha estat finalment d'un 21%, és a dir, uns 60.000 votants han exercit el dret de dipositar la papereta a l'urna dels 300.000 que eren convocats. Comparant-ho amb el 13-D hi ha hagut un descens de participació: aleshores fou d'un 27,6%. Amb tot, la Coordinadora celebra les dades i destaca l'èxit organitzatiu del procés, que, segons ha destacat, ha arribat a un punt de solidesa. Ara continua l'escrutini per determinar els resultats.

El portaveu de la Coordinadora, Uriel Bertran, ha destacat que aquest nivell de participació demostra la consolidació tant de l'organització de les consultes com del mateix 'procés d'autodeterminació' i la seva fortalesa fins i tot amb una actitud passiva de l'estat. També ha dit que no era tan important la dada final de participació com l'èxit d'organització i no ha volgut fixar un percentatge mínim per determinar l'èxit de la convocatòria . Bertran es mostra satisfet per aquestes dades i parla de 'maduresa' del procés, començat a Arenys de Munt i continuat el 13-D i avui mateix.

Bertran ha destacat que si es descompten els joves de 16 i 17 anys i els immigrants, que poden votar a les consultes independentistes però no a les convocatòries electorals oficials, la participació se situaria per damunt del 21%. Pels organitzadors, és bo distingir les dades de participació tenint en compte que a les consultes independentistes hi poden votar col·lectius com joves de 16 i 17 anys i immigrants sense l'hàbit de votar interioritzat. Si bé ha insistit en què 'l'èxit més important és que s'engega el procés autodeterminació' de Catalunya, ha fet una crida a anar a votar abans els col·legis electorals no tanquin les portes, a les 20h.

Per Bertran, aquesta segona onada de consultes del 28F 's'ha evidenciat que l'estat espanyol ja no pot fer absolutament res per aturar un referèndum d'independència', com ho demostra, creuen, que les institucions catalanes ja s'hi 'impliquin' sense pors ni complexos cedint locals públics. De fet, el centre d'operacions de la Coordinadora Nacional de les Consultes s'ha instal·lat a l'Ajuntament de Caldes de Montbui. A Caldes s'havia registrat una participació del 14,74% a les 18 hores.

La població amb més participació ha estat La Nou de Berguedà (Berguedà), on ha votat el 56% de ciutadans amb dret a vot, dels 131 empadronats que hi ha majors de 16 anys, estrangers inclosos. Al Vendrell, la ciutat amb més habitants de la jornada, la plataforma calcula que s'arribarà al 8 o al 9% de participació. A Molins de Rei, la segona ciutat més gran d'aquesta segona tongada de consultes, la participació ha estat del 21%.

Un "èxit de participació"

La Coordinadora Nacional valora l'assistència a les urnes com "un èxit" perquè la convocatòria s'ha estès a comarques com el Baix Llobregat i el Baix Penedès, "on no ha estat fàcil" organitzar la consulta sobre la independència. En un comunicat, la Coordinadora recorda que la consulta és "un procés únic" i no una suma de "consultes individuals" i que s'ha de contemplar en la seva globalitat.

En aquest sentit, la Coordinadora ha destacat les 250.000 persones que s'han mobilitzat en les diferents convocatòries de les consultes i el 25% de la participació en global. A més i respecte als resultats del 28-F, ha remarcat que "cap projecte polític amb representació al Parlament ha obtingut aquest suport en nombre de vots sobre el cens". Segons la Coordinadora, CiU obté un 17,58% de vots sobre el cens, el PSC, un 14,8%; ERC, un7,8%; ICV un 5,31%; i el PP, un 5,9% sobre el total del cens.

La Coordinadotra ja ha avançat que les zones amb més concurrència a les urnes es concentren en les comarques que ja es van erigir en les més mobilitzades el 13D, com és la Garrotxa, el Gironès o la Selva, amb històric tarannà catalanista que es 'visualitza' en les consultes. 'Es comença a percebre com davant municipis i comarques amb determinades característiques es produeixen nivells participació molt semblants, cosa que demostra que la feina s'està fent molt ben feta a tot arreu', ha indicat Bertran.

Sumant electors

Un total de 290.012 electors de més de 16 anys de del Principat eren cridats a votar en aquesta segona tanda de consultes sobre la independència. En aquest municipis, situats en vint-i-cinc comarques, s'han habilitat 257 meses en 128 col·legis electorals.

La Coordinadora Nacional de la Consulta sobre la Independència ha subratllat que amb aquesta nova onada de consultes, afegida a la del 13 de desembre, un milió de catalans hauran estat cridats a les urnes, d'un total de 249 municipis. La pròxima tanda de consultes previstes serà el 25 d'abril, on ciutats com Girona, Lleida, Manresa, Reus i Figueres preguntaran als seus ciutadans si són partidaris de la independència de Catalunya. Barcelona i Tarragona ho faran en posteriors convocatòries. Per tot plegat, els organitzadors consideren les consultes un 'procés de no retorn' cap a la convocatòria del referèndum oficial d'autodeterminació.

N.de la R.

En efecte, passar del 20% de participació és un gran èxit tenint present el boicot dels grans mitjans de comunicació a Catalunya que no són més que mitjans d'ocupació. Com a exemple tenim "La Vanguardia" per a qui en l' edició d'avui no existeixen. Comprenem bé que aquest diari no hi estigui a favor, però ignorar una fet d'aquesta transcendència demostra la mala fe del Grupo Godó.

Fa molt anys hi hagué un boicot a aquest diari per les declaracions anticatalanes del aleshores director Galisonga, a qui Déi no hagi perdonat. Però, qui pot reaccionar ara contra contra una omissió? L'ocupació espanyola és cada cop més refinada . Per tant, "ojo vivo!

Ràdio Catalunya