PLANA PERSONAL DE JAUME MASSANÉS I PAPELL

14 de gener 2010

Els eurodiputats catalans demanen que es retiri la simbologia franquista del Parlament Europeu


L'eurodiputat d'ERC, Oriol Junqueras, ha presentat aquest dijous una queixa formal al Parlament Europeu per l'exposició d'una Constitució espanyola amb l'àguila, el jou i les fletxes franquistes i el lema Una, grande y libre. CiU i ICV han anunciat que també demanaran explicacions i el PSC s'ha compromès a reclamar al govern espanyol que retiri la simbologia preconstitucional i enviï a Brussel·les un nou exemplar de la Constitució. Cada Estat membre de la UE ha d'oferir a l'Eurocambra una "obra d'art o objecte que sigui representatiu de la seva vida política, parlamentària o ciutadana" i el 1998 el Congrés dels Diputats va cedir aquesta simbologia franquista.

Junqueras demana al president de l'Eurocambra, Jerzy Buzek, que retiri qualsevol símbol franquista i li pregunta "si li sembla bé exposar el que recorda de forma tan explícita un règim totalitari, una dictadura feixista". I critica que mentre la resta d'Estats regalen "peces d'art o del seu patrimoni cultural", Espanya "es defineixi a si mateixa enviant a Brussel·les una llei amb l'àguila i el lema Una, grande y libre". Això passa perquè "l'Estat espanyol és conscient que no és una sola nació i no troba cap element cultural, del seu patrimoni artístic, que pugui mancomunar tots els seus ciutadans", defensa l'eurodiputat republicà.

"Els més fanàtics de la identitat són aquells que s'autoproclamen immunes al virus nacionalista, els espanyols", denuncia l'eurodiputat de CiU, Ramon Tremosa. Tremosa fa una crida als parlamentaris catalans a "actuar amb sentit de país" i protestar plegats contra "l'exposició de símbols franquistes en seu parlamentària". I opina que exposar "la Constitució espanyola amb l'antiga àguila franquista i el lema Una, grande y libre qüestiona la suposada ruptura entre la dictadura i la democràcia".

L'eurodiputat d'ICV, Raül Romeva, també es queixa i troba "especialment desencertat exhibir un ocellot que recorda més èpoques passades que el futur cap al qual volem caminar". Romeva alerta, a més, que aquesta simbologia preconstitucional és "molt visible" perquè es troba "en una zona especialment transitada de l'Eurocambra" i lamenta que això l'obliga sovint a donar explicacions a les visites.

Substituir la Carta Magna
L'eurodiputada del PSC Maria Badia assegura que comunicarà al govern espanyol que a Brussel·les encara s'exhibeix la Constitució amb simbologia franquista i li demanarà que la canviï per un exemplar nou. "És cert que és un document històric, però preferiria que ens la canviessin per una d'actual", ha explicat. "Dubto molt que algú posi cap problema", confia Badia, que proposarà el canvi en la propera reunió de la delegació espanyola socialista a l'Eurocambra.

Va ser el Congrés dels Diputats, que el 1998 presidia el popular Federico Trillo, qui va decidir cedir a l'Eurocambra un original de la Constitució del 1978 amb l'àguila, el jou i les fletxes i el lema Una, grande y libre. Trillo va respondre així a la petició del president del Parlament Europeu, José Maria Gil-Robles, que havia demanat als parlaments estatals que fessin una donació d'algun element representatiu del seu Estat membre per exposar-los de forma permanent a les seus de Brussel·les, Luxemburg i Estrasburg. El Senat belga, per exemple, va regalar als eurodiputats una cadira del seu hemicicle; l'italià, una màquina estenogràfica, i el francès, un bust de Victor Hugo i el manuscrit del seu projecte de llei d'amnistia del 1876, amb les seves anotacions personals.

Els símbols franquistes es troben exposats en una de les sales més transitades de l'Eurocambra, a la tercera planta de l'edifici Altiero Spinelli, que connecta els despatxos dels eurodiputats amb l'hemicicle, a pocs metres. L'original de la Constitució s'exhibeix de manera que mostra clarament la simbologia preconstitucional, obert per la pàgina on es pot veure l'àguila al costat de la firma del rei Joan Carles I.


Avui.cat