PLANA PERSONAL DE JAUME MASSANÉS I PAPELL

04 de setembre 2009

Arenys de Munt


Un sol poble, una acció democràtica i la unitat d'acció entre la societat civil i la classe política està posant en crisi l'Estat espanyol. Quatre arreplegats que no representen ningú (Ciutadans i La Falange) han servit de coartada perquè l'Estat espanyol endegui una acció tan ridícula com intentar prohibir el més elemental de la democràcia, la llibertat d'expressió.

Alguns, suposadament demòcrates, han intentat ridiculitzar la consulta. És el cas del diari de referència de les esquerres espanyoles, El País, que demostrava en un article la profunda preocupació que aixeca un senzill acte democràtic que es fa en un municipi català. Un acte senzill, però d'una gran transcendència. A vegades sembla que l''enemic' ho té més clar que moltes persones del nostre país.

D'aquí les paraules de l'home de confiança del president Montilla, Miquel Iceta, que ha afirmat en una entrevista que 'la consulta d'Arenys de Munt ha de complir les regles del joc'. Paraules buides que denoten preocupació pel que pot comportar una taca d'oli d'un model imparable, que normalitza el dret a decidir. El dia 13 serà Arenys de Munt, Seròs, ja ho ha confirmat i segons diverses fonts consultades, una trentena més de municipis ho tenen previst. Aquestes consultes van camí de tenir molta més importància que no pas ens podem imaginar tots plegats.

I segurament, encara no hem vist tot. La consulta democràtica d'Arenys de Munt de ben segur que ha comportat la creació d'un petit gabinet de crisi per esbrinar per on es pot atacar la consulta, fins i tot recorrent a la guerra bruta. Caldrà estar amatent a les actuacions de tot l'entorn espanyol, des de la Falange, passant pel PP, Ciutadans i fins i tot el PSOE-PSC, i caldrà denunciar-ho. No és casualitat que un dels punts dèbils de la candidatura de Madrid 2016 sigui la poca credibilitat de la lluita del govern espanyol contra el dopatge.

Aquest dissabte, un acte conjunt de les forces polítiques que creuen en el dret a decidir (AM2000, CUP, ERC i CiU) iniciarà el calendari d'actes que culminarà el proper 13 de setembre en una jornada històrica. I aquestes quatre forces polítiques avui en dia representen democràticament la majoria del país, si li afegim que alguns membres destacats del PSC han dit públicament que votarien 'sí' en una consulta sobre la independència (Maragall, Mascarell, Sobrequés, i el mateix Joan Ferran). No és cap utopia dir que un referèndum amb totes les condicions democràtiques per celebrar-ho podria perfectament comportar una victòria suficient, democràtica i majoritària a favor d'un Estat propi. És per això que l'Estat espanyol està profundament preocupat.

El 13-S, tots som Arenys de Munt. Un sol poble ha posat al descobert les mancances democràtiques de l'Estat espanyol. La decisió judicial d'anular l'acord de l'ajuntament és una prova més de com n'és de fàcil posar contra les cordes a tot un estat. Ara toca ampliar aquesta taca d'oli de democràcia, no ens perdem en discussions internes, cal sumar, perquè si volem, podem. Si tota una potencia com l'antiga Unió Soviètica va caure per la voluntat democràtica de les Repúbliques Bàltiques, què no podrem fer si anem units a exercir el dret a decidir?

directe.cat