PLANA PERSONAL DE JAUME MASSANÉS I PAPELL

24 de juny 2009

La Flama del Canigó

Vídeo: http://www.vilaweb.tv/?video=4907
Benvolguts compatriotes!

Des de la sagrada pica del Canigó us arriba infal•liblement la Flama renovada per encendre els Focs de Sant Joan d’enguany.
Aquesta Flama nasqué a la Catalunya del Nord fa mig segle com a prova de voluntat de resistència i d’afirmació nacional. Malgrat l’intent continu de genocidi identitari des del 1659 a les comarques annexades per França mitjançant el Tractat dels Pirineus, uns patriotes rossellonesos volien promoure la consciència nacional a tots els Països Catalans i lluitaren per tal que Catalunya fos reconeguda en una futura Europa federal dels pobles i de les regions.
El 1966 portaren la Flama al Coll d’Ares per esborrar per primera vegada la frontera estatal que ens separa i per agermanar de nou amb una llum d’esperança la resta dels Països Catalans.
Al cap de mig segle les reivindicacions nacionals dels promotors nord-catalans de la Flama del Canigó estan cada vegada més compartides. Cada dia s’alcen veus de personalitats reconegudes per denunciar la subordinació del nostre poble a França i a Espanya i palesar la necessitat d’independència. Fa poc en Joan Solà, nou vicepresident de l’Institut d’Estudis Catalans, la nostra Acadèmia nacional, remarcà en una entrevista a l’Avui (8.06.2009) que no ens ha de manar ningú i que no és acceptable que la nostra llengua sigui menys que l’altra i que els altres tinguin més drets que nosaltres perquè, segons ell, això és la mort.
La Flama del Canigó per contra és símbol de vida des de fa 45 anys, de Salses a Guardamar, de Fraga i Andorra a Mao i l’Alguer. És símbol d’unió dels Països Catalans, tal i com proclamà, en rebre-la al juny de l’any passat al Parlament de Catalunya, el president, molt honorable senyor Ernest Benach.
La Flama és la fe en si mateix d’un poble que ha d’aconseguir l’estat propi per tenir les eines jurídiques, polítiques i financeres que li permetin lliurement servar i compartir la seva llengua, la seva cultura, els seus valors mil•lenaris de pau i solidaritat, proclamats ja fa mil anys pel nostre abat Oliba. La Flama és el símbol d’una nació que no vol morir.

Visca la Flama del Canigó!
Visca la Festa Nacional dels Països Catalans!
Visca Catalunya!