PLANA PERSONAL DE JAUME MASSANÉS I PAPELL

26 de juny 2009

El moviment olímpic no pot honorar falangistes

Sr Juan Antonio Samaranch (el quart per la dreta) a l’acte feixista del 18 de juliol de 1974 (revista Sàpiens, nº 42).

Manifest de la Campanya Internacional per fer dimitir Samaranch de la Presidència d'Honor del Comitè Olímpic Internacional
http://http://www.democracyanddignityinsport.cat/

Benvolgut Senyor/Benvolguda Senyora,

Des de la seva fundació l’any 1894, el Moviment Olímpic -com a expressió de l’esport mundial organitzat- no ha deixat d’insistir en la necessitat que l’esport fos vist com una gran activitat disseminadora de valors ètics i democràtics arreu del món. Els seus documents fundacionals i de principis, inclouen entre aquests valors la germanor, la llibertat i la igualtat entre les comunitats humanes. Així, la Carta Olímpica, en la seva versió promulgada el 7 de juliol de 2007, parla en el seu primer punt del “valor educatiu del bon exemple i el respecte pels principis ètics fonamentals universals”. Alhora, al seu punt segon, estableix que l’esport ha de ser un mitjà per promoure una “societat pacífica preocupada per la preservació de la dignitat humana”. En paral.lel a això, el seu punt 4 destaca que “la pràctica de l’esport és un dret humà”.

Revelacions documentals recents, difoses per la prestigiosa revista d’història “Sàpiens” -amb seu a Barcelona- confirmen ben clarament que Juan Antonio Samaranch, president honorari de l’actual Comitè Olímpic Internacional, té un passat feixista i de clara col.laboració amb el règim totalitari del General Francisco Franco a l’Estat espanyol. Ho confirma sense cap gènere de dubte la fotografia que reproduïm més avall, reproduïda de l’esmentada revista, de la què importants historiadors han avalat la certesa documental. Nosaltres sincerament considerem que aquest fet fa del tot incompatible i incongruent que el Sr. Samaranch pugui continuar ostentant el càrrec de President Honorari del Comitè Olímpic Internacional. És per això que us demanem que us adheriu, personalment -o com a entitat- a la campanya internacional per exigir-ne la dimissió immediata. Us ho demanem pel bé de la democràcia i de l’esperit de germanor que ha d’imperar entre els pobles que conformen la gran família de l’esport mundial. Si l'any 1948 l'hongarès Nikolas Hurthy va ser expulsat del C.O.I. per haver donat suport al règim nazi de Hitler i si el 1950 també ho fou l'italà Giorgio Vaccaro per haver donat suport al règim feixista de Benito Mussolini, és lògic que el Sr. Juan Antonio Samaranch també hi sigui suspès ara del seu càrrec de president honorari. No fer-ho seria un insult per a tots els demòcrates i per a totes les víctimes de règims feixistes a tot el món. Voldríem també afegir que en demanar aquesta suspensió ho fem amb el ple suport de l'associació Amical Mauthausen de Barcelona entre d'altres acreditades associacions de Drets Humans.