PLANA PERSONAL DE JAUME MASSANÉS I PAPELL

25 de juny 2008

El monòlit a Lluís Maria Xirinacs ja llueix a Ogassa, on va morir

Un monòlit de granit amb una 'X' accentuada simbolitza la figura i la lluita de Lluís Maria Xirinacs per a la nació catalana. L'escultura és obra de l'artista Jaume Rodri, amic íntim de Xirinacs, que ha explicat que el símbol de l''X' accentuada el va treure d'un dels llibres inèdits de Xirinacs titulat 'Història d'una 'x''. Aquest dimarts al migdia s'ha descobert l'estàtua davant d'unes 200 persones admiradores de Xirinacs, que s'han desplaçat fins al pla de Can Pegot, al municipi d'Ogassa, lloc on va morir l'homenatjat. Rodri ha dit que en aquest llibre Xirinacs explicava que els xinesos utilitzen el símbol de l''X' accentuada per simbolitzar els homes rectes i bons.

El bloc de granit pesa sis tones i per la banda de sota el matemàtic Jordi Bosch ha fet gravar uns coordenades que indiquen el punt exacte d'una àmfora que està enterrada amb les obres completes d'en Xirinacs digitalitzades. La iniciativa ha estat impulsada per la Fundació Randa, Germanies i altres col·lectius vinculats amb Xirinacs, que van posar una anunci gratuït en el diari Avui on es feia una crida a recaptar fons per fer aquest homenatge organitzat per la societat civil, i al marge de la política actual.

Precisament, l'escultor ha criticat durament el panorama polític actual, i els representants catalans en general. Rodri ha dit que Xirinacs 'ha quedat engolida per la mediocritat del país'. L'artista ha afirmat que en aquest lloc del monòlit que definit 'el quilòmetre zero per la independència i la dignitat del país'.

Rodri ha arremès contra la classe política. L'artista ha dit que 'el pitjor d'un polític és que no tingui creativitat, com passa sobretot últimament'. Rodri diu que prefereix un polític 'dolent o mala persona, però amb creativitat'. L'escultor ha assegurat que avui dia no hi ha gens de creativitat, 'és una vulgaritat total la manera de fer política'. Rodri que també és exdiputat al Parlament ha assegurat que sap de què parla quan critica la manera de fer política a Catalunya, i ha afegit que coneix bé de qui parla perquè ha estat també diputat.

directe!cat!