PLANA PERSONAL DE JAUME MASSANÉS I PAPELL

09 d’abril 2008

Vexat per no parlar en castellà

UN PASSATGER DENUNCIA DOS POLICIES DE L'AEROPORT ACUSANT-LOS D'HAVER-LO VEXAT I D'EXIGIR-LI QUE PARLÉS EN CASTELLÀ 08.04.2008 - 16:41

Un veí de Pineda de Mar ha denunciat al jutjat de guàrdia de Barcelona dos agents de la Policia Nacional, als quals acusa de "tracte vexatori" per haver-li exigit que parlés en castellà en un control de passaports a l'aeroport del Prat. Segons afirma Josep Maria Balart en la denúncia, per culpa de l'incident va estar "retingut" una hora i, abans de tornar-li la documentació , van anotar el seu nom i les dades del seu passaport, fet que el va "intimidar". Els portaveus de la Policia Nacional han negat "rotundament" que els fets es produïssin com explica l'afectat. "S'inventa la història. No hi va haver cap discussió per la llengua, els nostres agents tenen ordres estrictes de no fer-ho", afirmen.
L'incident es va produir ahir, cap a les deu de la nit, quan va aterrar un vol procedent de Dublín de la companyia Aer Lingus. Balart es va posar a la cua del control de documentació i davant seu tenia una família japonesa que viu a Barcelona i, segons va esbrinar, parla el català. El denunciant explica que l'examen dels documents dels japonesos es va allargar i que ell va voler tranquil·litzar els nipons garantint-los que no passava res. Aleshores, la funcionària de policia va voler saber què els havia dit. "Li vaig contestar que era un comentari privat però va insistir a saber què havia dit i em va demanar que li parlés en castellà perquè en català no m'entenia".
"Els agents mai s'enfronten al ciutadà per la qüestió de la llengua", afirma un portaveu policial La discussió va pujar de to i, segons Balart, l'agent va amenaçar-lo de posar-li les manilles. Finalment va entrar en acció un superior que es va identificar com a "representant del Cos Nacional de Policia a l'aeroport" i que li va fer saber que per a ell "a Espanya només hi ha un idioma oficial que és l'espanyol". També li va dir, segons el denunciant, que els funcionaris de la policia estatal "un dia són aquí i un altre dia en qualsevol altre punt" i que no tenen "cap obligació de parlar en català". Balart insisteix en la denúncia que "en cap moment" va demanar "a ningú" que li parlés en català, sinó que simplement defensava el dret a utilitzar ell la seva llengua.
Una qüestió "d'ideologia"
Després d'acusar-lo d'haver provocat problemes i d'haver embussat el control per la seva "ideologia", li van tornar els documents i el van deixar marxar, però no li van voler donar de manera intel·ligible el número de placa dels agents, de manera que no ha pogut incloure'ls en la denúncia.
La versió de la policia és completament diferent. "Només hi va haver un simple estira-i-arronsa com d'altres vegades, perquè hi ha gent que es rebel·la contra els controls de documentació que nosaltres hem de fer. El que és segur és que no hi va haver cap problema amb la llengua", argumenta el portaveu del cos.
El portaveu admet que, actualment, a l'aeroport hi ha un centenar d'agents que acaben d'arribar a Catalunya i que poden no entendre la llengua. "En aquest cas demanen educadament que els parlin en castellà, però mai s'enfronten al ciutadà per això. La prefectura superior dóna instruccions molt clares sobre aquesta qüestió i ofereix cursos de català als agents", afegeix.
N.de la R.
Un dia sí i un altre també es repeteixen aquestes històries de terror que no poden ser un invent. Entre la policia i el passatger,a qui us creieu? La resposta és ben clara.
D' altra banda, què fan uns policies a l' aeroport del Prat si no saben català? Saben, si més no, l' anglès?
Felicitats al denunciant pel coratge. Si podem fer ben poca cosa contra els ocupants, si més no no perdem la dignitat.

Informa: AVUI