PLANA PERSONAL DE JAUME MASSANÉS I PAPELL

04 de febrer 2008

Prous privilegis a l'església d'ultradreta espanyola ¡¡

L'abat de Montserrat, Josep Maria Soler, es va desmarcar ahir de la posició oficial de la Conferència Episcopal Espanyola (CEE) durant la seva homilia de diumenge. L'abat va afirmar que l'església com a tal no ha de voler obtenir "cap monopoli" i que ha de defensar sempre "el diàleg i la misericòrdia", mentre va rebutjar de totes totes "actuar a través de la confrontació". "Sabem que cap projecte contingent de caràcter sociològic o polític no pot pretendre tenir l'exclusivitat de representar l'Evangeli".

Per l'abat Soler el diàleg ha de ser "una convicció profunda de la pròpia identitat cristiana" i ha "d'acceptar respectuosament els altres que no tenen en l'església la seva llar espiritual". L'abat de Montserrat i bona part de l'església catalana s'han sumat així a les queixes de molts dels partits del Principat pel posicionament públic en forma de document que va prendre el màxim organ jeràrquic de l'església catòlica espanyola a finals de la setmana passada. El document carregava contra el "separatisme" i el "diàleg", i considerava la nació espanyola "un bé a preservar". Les seves recomanacions de vot descaradament parcials a favor del PP han indignat també el partit que governa ara per ara l'Estat espanyol, el PSOE, que ha elevat una queixa a la seu de l'església catòlica, al País del Vaticà.

Alguns partits, com ERC i IC-V, han sol·licitat així mateix que s'acabi amb els privilegis d'aquesta religió a l'Estat espanyol, mentre exigien que "s'autofinanciï" i s'asseguri "la plena laïcitat a l'escola".