PLANA PERSONAL DE JAUME MASSANÉS I PAPELL

09 de novembre 2007

Som una nació i diem prou ¡¡ Tenim el dret a decidir sobre les nostres infraestructures

La Plataforma Dret a Decidir convoca una "gran manifestació" contra el caos ferroviari l'1 de desembre
La plataforma acaba d'anunciar una nova mobilització ciutadana l'1 de desembre per denunciar l'enuig respecte els continus problemes de les infraestructures. La manifestació sortirà de la Plaça Catalunya a les 17 hores i es desplaçarà fins a l'Estació de França
La Plataforma pel Dret a Decidir (PDD) ha convocat una "gran manifestació" a Barcelona per protestar contra el "caos" ferroviari i exigir que les infraestructures disposin de més inversions i siguin gestionades des de Catalunya. La cita és el pròxim 1 de desembre i està previst que la mobilització ciutadana es concentri a les 17 hores a la Plaça Catalunya de Barcelona i es desplaci fins a l'Estació de França.
L'acte començarà a les cinc de la tarda al costat de l'estació de Renfe de la plaça Catalunya i finalitzarà davant de l'Estació de França
La PDD confia que la mobilització serà "massiva" i que comptarà amb un ampli suport de partits i entitats. De moment, ERC ja s'hi ha afegit, i ICV s'hi ha manifestat favorable, però amb condicions.
L'acte començarà a les cinc de la tarda al costat de l'estació de Renfe de la plaça Catalunya i finalitzarà davant de l'Estació de França, i ha estat convocat amb el lema de "Som una nació i diem prou! Tenim el dret a decidir sobre les nostres infraestructures".
Segons el portaveu de la PDD Gerard Fernández, la convocatòria neix amb el suport de les aproximadament 700 entitats adherides a la plataforma, que s'aniran pronunciant de forma explícita i individualitzada en les pròximes setmanes, però també comptarà amb el suport de diversos partits polítics i de moltes organitzacions de la societat civil catalana.
La plataforma encara no ha donat a conèixer la llista d'entitats adherides, i no preveu fer-ho fins a la setmana que ve, però ja es dóna per fet el suport de CiU i d'ERC, i prossegueixen els contactes amb ICV, EUiA i PSC.
Reacció dels partits polítics
El secretari general d'ERC, Joan Puigcercós, ha anunciat que el partit republicà se suma a la manifestació convocada per la Plataforma pel Dret a Decidir. "Ens hi afegim perquè no creiem que sigui una manifestació de protesta sinó propositiva, per fer propostes per exigir que les infraestructures de Catalunya les decidim des de Catalunya". El secretari general ha explicat que espera que els seus socis de Govern entenguin la postura d'ERC i afirma que "el que no s'entendria és que algun partit català no hi donés suport". "És de sentit comú que els partits catalans vulguin que els impostos romanguin a Catalunya en benefici dels catalans", conclou Puigcercós.
També s'ha manifestat a favor de la convocatòria Convergència Democràtica de Catalunya, per boca del secretari general adjunt, Felip Puig, que ha fet avui una crida a tots els partits polítics per participar-hi. Segons que indica Puig en un comunicat, CDC s'ha adherit a la manifestació de la Plataforma pel Dret a Decidir (PDD) i espera que la convocatòria "compti amb una gran participació" que "serveixi per canalitzar de forma cívica el descontentament de la gent davant la mala gestió de les infraestructures per part del Govern central i del bloqueig que pateix el nou Estatut".
Per la seva banda, el vicepresident d'ICV, Joan Herrera, ha reclamat que "encapçalin" la manifestació entitats com l'Associació per a la Promoció del Transport Públic o CCOO, ja que entén que són "les que més anys porten treballant per la millora de Rodalies". ICV condiciona la seva assistència al fet que la manifestació tingui caràcter unitari, que posi de manifest "la necessitat d'un canvi de model de les infraestructures" i que "comporti l'exigència de responsabilitats polítiques".
Manifest aglutinador
El manifest donat a conèixer per convocar l'acte reflecteix l'esforç fet als últims dies per intentar aglutinar al màxim nombre possible d'organitzacions, i, per exemple, no hi figura una petició explícita de dimissió de la ministra de Foment, Magdalena Álvarez, encara que sí que es critica "el menyspreu i el passotisme" amb la qual aquesta "tracta" la crisi ferroviària.
En qualsevol cas, la PDD es proposa mantenir reunions amb entitats culturals i socials de tota mena, la qual cosa inclou sindicats i organitzacions empresarials, i a més, es mostra optimista pel que fa al suport de l'entitat cultural amb més socis de Catalunya, Òmnium Cultural, així com d'intel·lectuals i artistes coneguts.
Segons Gerard Fernández, després de les primeres consultes fetes ja a partits i entitats, "es respira en l'ambient que hi ha la necessitat de fer una gran mobilització" de protesta ja que "la gent està indignada pel que passa amb la xarxa ferroviària".
Aquest factor, ha recalcat el mateix portaveu de la PDD, té la seva importància ja que, segons que ha reconegut, l'èxit de la convocatòria pot dependre no només del suport de les entitats, sinó sobretot de la circumstància que "la resignació amb la qual els ciutadans suporten els perjudicis, es converteixi en indignació".
"Volem treballar per demostrar que la societat civil catalana no està acomplexada", ha assenyalat Gerard Fernández, i que "és capaç de mobilitzar-se per exigir quin model d'infraestructures desitja" i per reivindicar "el seu dret a decidir" sobre la gestió d'aquestes.
Balances fiscals
El manifest recull, a més, una petició expressa perquè les xarxes de transport siguin traspassades a la Generalitat, perquè siguin publicades les balances fiscals, i perquè el govern català recapti i gestioni tots els impostos que paguen els catalans.
Des de la plataforma es valora positivament "gestos" com el realitzat pel president de la Generalitat, José Montilla, en expressar la seva queixa a Madrid, o les resolucions que la setmana que ve pugui aprovar el Parlament, però els portaveus asseguren que celebrar la manifestació suposa "fer un pas més".
Dilluns que ve la PDD celebrarà una assemblea amb les seves entitats adherides en el mateix lloc que avui ha presentat la manifestació, a la seu del Centre Internacional Escarré per a les Minories Ètniques i les Nacions (CIEMEN).
Diari AVUI