La diàspora de grans empreses establertes al Principat de Catalunya continua en augment. Un informe elaborat per Iberinform (Crédito y Caución) del que se'n fa ressò l'AVUI revela que 75 grans empreses de les 1.230 que hi havia l'any passat amb seu al Principat ja no hi són, i la majoria d'elles han triat Madrid per a establir-s'hi. I no només això, sinó que les que hi ha a Cataluna també facturen menys del que facturaven altres anys.
En canvi a la Comunitat de Madrid (Espanya) aquest pes augmenta, i arriba fins al 30.7% del total estatal espanyol (fa uns anys era de poc més de 28%). I factura pràcticament la meitat del total. A la capital espanyola s'hi estableixen també les empreses que facturen més "perquè hi ha les grans empreses estatals" que volen ser a la capital, com ara els bancs Santander i BBVA, i les que provenen d'un antic monopoli, com Telefónica, Iberia o Endesa, tal i com recorda el professor d'ESADE Josep M. Comajuncosa.
Algunes de les empreses que han emigrat a Madrid, com Landscape o Colonial, o la multinacional Samsung, Braun i United Biscuits, han reconegut en major o menor mesura que ho han fet per la manca d'inversions en infraestructures i serveis en general (xarxa elèctrica, connexions, TGV, vies de comunicació, etcètera). Un dels casos més sonat és l'actual ONO, que abans era Auna, anteriorment Retevisión, abans Menta, i al principi dels temps Cable i Televisió de Catalunya, i responsable del (mal) tiratge del cable a Barcelona.
Al Principat hi tenen doncs la seu social un 23.1% de les grans empreses, que facturen un 17.9% del total estatal. Pel que fa al País Valencià, disposa d'un 8.6% d'empreses i un 5.7% de facturació, i també perd pes i importància respecte el mateix estudi de l'any passat. De fet bàsicament només Madrid guanya pes relatiu i absolut en aquest estudi.
Racó Català
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada