PLANA PERSONAL DE JAUME MASSANÉS I PAPELL

24 d’octubre 2007

Les balances fiscals, els Papers i Renfe: l'Estat se'n fot

Deuen estar molt amagades, aquestes balances, perquè des que fa uns tres mesos, el ministre d'Economia va anunciar que es comprometia a publicar-les "en el menor temps possible", que no se n'ha sabut res més. Potser s'han barrejat amb la paperassa dels pressupostos generals de l'Estat, o potser són a Salamanca, amb la resta de papers espoliats als catalans que Zapatero i el ministre de Cultura es neguen a tornar, tot i estar a punt d'aprovar una llei per a la recuperació de la memòria -potser només de l'Espanya espanyola- històrica.
Però treure a la llum les balances fiscals, és a dir, treure a la llum que els Països Catalans i algun altre territori subvencionen la política solidària dels successius governs espanyols, no seria prudent a pocs mesos per a les eleccions espanyoles i amb la taula empantanegada amb uns pressupostos que només els votaran el PNB, que ha renovat el concert econòmic, tot i que el lehendakari hagi rebut una coça a la cara pel seu referèndum.
No seria prudent per als interessos del PSOE, és clar, que podria perdre vots a Espanya, però no a Catalunya, on el vot del PSC s'ha comprovat que és fidelíssim. Tan fidel que segueix rient les gràcies de ZP, que no torna els papers, i del secretari d'Estat d'Infraestructures, Victor Morlán, que dissabte passat no es podia aguantar el riure en una compareixença amb la premsa per explicar l'enèsima desgràcia de Renfe, mentre el secretari de Mobilitat, Manel Nadal, intentava treure-li les castanyes del foc dient vaguetats sobre l'incident.
És en aquest context que aquesta setmana el Congrés espanyol liquidarà les esmenes a la totalitat als pressupostos presentades per CiU, ERC, IU-ICV, EA, Coalición Canaria i el PP. No hi haurà discussió ara, però sí negociació en els propers dies per aconseguir arrencar encara que sigui una abstenció. Cap partit ha descartat públicament aquesta opció, que de fet, va ser la triada l'any passat per ERC i IU-ICV, després d'aconseguir uns calerons de més per a qüestions socials. Però el projecte de pressupostos per al 2008 de Pedro Solbes no contempla ni un sol euro per aplicar la reforma del sistema de finançament de les comunitats autònomes, que teòricament s'havia de dur a terme el 2008. Però, o Solbes se n'ha oblidat, o és que realment no hi ha cap intenció d'aplicar una reforma l'any vinent, i per tant, no cal cap partida destinada a aquesta finalitat.
Tot i així, l'Estatut català estableix que a partir de l'agost del 2008 Catalunya ha de gaudir dels avantatges d'aquesta reforma de la LOFCA. La seva no aplicació significa que el dèficit fiscal català continuarà engreixant-se en nom de la solidaritat. Ara, que potser l'equip de Zapatero fa neteja un dia d'aquests i apareix la carpeta de les balances, que lògicament, es calculen cada any amb les diverses metodologies existents. O algú es pensa que un estat no disposa d'aquestes dades quan vol i com vol? Tot just fa un any, la ministra de Foment pretenia que ens empasséssim que no existeixen xifres sobre els ingressos que generen els aeroports espanyols, unes xifres que demostrarien quins aeroports són rendibles i quins no. Evidentment, les xifres hi són. O és que qualsevol empresa no fa números quan acaba l'any?

Tribuna Catalana