PLANA PERSONAL DE JAUME MASSANÉS I PAPELL

25 d’octubre 2007

El percentatge de ciutadans que se senten 'només catalans' augmenta 3 punts, fins al 18.8%, en només mig any

L’independentisme català cotitza a l’alça. En tan sols mig any, les persones enquestades pel Centre d’Estudis d’Opinió (CEO) han augmentat del 15.8% al març, al 18.8% d’octubre (PDF). Alhora, qui se sent ‘més català que espanyol’, paradoxalment, es manté invariable al 29.5%, motiu pel qual el percentatge de ciutadans nacionalment conscients arriba, actualment, al 48.3% (45.3% fa mig any). Si la progressió dels ‘només catalans’ es manté estable, al març, quan tindran lloc les eleccions estatals, el percentatge d’independentistes declarats pot arribar al 21%, comptant –és clar– que els milers d’usuaris enfadats amb la Renfe no facin un cop de cap i es decideixin a dir prou a Espanya d’una vegada per totes. En tan sols mig any, doncs, un 3% de catalans han fet el pas de sentir-se ‘tan espanyols com catalans’ (que baixa del 44.3% al 39.5% actual) a sentir-se ‘només catalans’.
Aquestes són algunes de les dades essencials que es desprenen del baròmetre d'octubre del CEO fetes públiques avui que també apunten un notable creixement del desencís amb el nou Estatut i de la resolució de l'encaix de Catalunya amb Espanya. Si al març un 57.7% dels catalans creien que el país ha assolit ‘un nivell insuficient d'autonomia', ara aquesta xifra s'ha disparat fins el 61.6% i, com a solució, apunten que Catalunya hauria de continuar sent una comunitat autònoma (35%), opció que se situa frec a frec amb la voluntat que Catalunya fos un Estat dins una Espanya federal (34.2%). Els partidaris d'una Catalunya lliure són el 18.5%, enfront dels 14.5% del març.
Quant a les preocupacions dels ciutadans, per primera vegada es percep la manca d'infraestructures i transports com a segon problema de Catalunya, amb un 24.2%, un aspecte que, al juliol, se situava en vuitè lloc.

Tribuna Catalana