PLANA PERSONAL DE JAUME MASSANÉS I PAPELL

13 d’agost 2007

El discurs del 2002

EL DISCURS DEL 2002 Al Fossar de la Diada del 2002, Xirinacs va fer el seu últim míting multitudinari, amb un parlament que resumia el seu ideari. Aquests són uns extractes:




AUTODETERMINACIÓ.
«Independència, sobirania, emancipació, alliberament, autodeterminació; són sinònims i volen dir que fem el que creiem que hem de fer nosaltres. Això és democràcia... Una nació que no és independent, o és infantil o és esclava; per tant, la independència no solament és un dret, sinó que també és un deure.»
CONSTRUCCIÓ NACIONAL.
«Tot aquell que està radicat als Països Catalans i no estima el seu país per damunt d'Espanya, d'Europa o del món... no és digne de viure en un país. Pot tractar-se d'ignorància o de malícia. En el primer cas, s'ha d'esmerçar pedagogia... En el segon cas, se'ls ha de combatre.»
ORGANITZACIÓ.
«Fa 25 anys es va assassinar l'Assemblea de Catalunya. És importantíssim. Era la nostra ETA... una Assemblea de Catalunya orgànica, organitzada, plena de delegacions, plena d'assemblees inferiors... I, cosa mes tràgica encara, fou assassinada per catalans, per tres grups polítics que encara tenen moltes quotes de poder... Companys que van preferir llur escó a tenir un poble organitzat.» «Saludo la joventut de l'esquerra independentista, que actualment està en alça, moltes vegades sense tenir ni pares ni avis de tradició catalana.»
RESISTÈNCIA.
«Em sento amb els peus assentats damunt dels ossos de terroristes, d'aquella gent que va defensar per les armes Catalunya... Els alemanys deien terroristes als maquis que defensaven França, els francesos després en van dir herois... Aquests que estan enterrats aquí són els nostres herois. Si els enemics s'entesten a dir que són terroristes, doncs nosaltres també som terroristes.» «És molt diferent un exèrcit ofensiu que un exèrcit defensiu... Gandhi deia que el no violent no pot tractar amb neutralitat les parts d'un conflicte violent: l'agressor és l'enemic, l'agredit és l'amic, tot i que sigui violent. Jo he intentat tota la vida lluitar per la via no violenta. Però declaro aquí i ho dic ben alt, per si hi ha algun policia o algun fiscal: em declaro enemic de l'Estat espanyol i amic d'ETA i Batasuna... Estaré orgullós d'anar a la presó, perquè la presó serà el nostre lloc.»
L'ESQUERRA.
«La força dels oprimits no és avui només la força dels obrers... És la força del poble sencer, que cabalment això vol dir la paraula democràcia... Que la força estigui en el poble. Quan s'apropi aquell dia en què l'Assemblea dels Països Catalans estigui a punt per exigir la independència, els polítics més febles s'afanyaran a declarar la nostra independència des dels Parlaments per tal que no ho faci el poble.»

Informa: AVUI I EL PUNT