PLANA PERSONAL DE JAUME MASSANÉS I PAPELL

28 de febrer 2012

Defensar el català és cosa de tots (Petits gestos)


Tots sabem que existeixen moltes plataformes i entitats que treballen per la supervivència del català en front dels constants atacs de la caverna espanyola per imposar-nos el castellà.
Ara bé, seria fer una mal servei a la nostra llengua si nosaltres ens quedéssim immòbils esperant que altres facin la part que també ens pertoca com a ciutadans. Podem col·laborar amb les entitats i plataformes corresponents, és evident, però paral·lelament també podem posar el nostre granet de sorra mitjançant petits gestos com els que us explico a continuació:
  • Llegir sempre diaris en català; avui n'hi han de tota tendència. Un cop llegit, no tirar-lo a la paperera. És millor deixar-lo al tren, metro, autobús o simplement al bar perquè altres persones   en gaudeixin i s'acostumin a la lectura en català.
  • Comprar llibres, fascicles i contes en català. Cada vegada hi ha més oferta i és necessari recolzar els nostres escriptors, cada vegada més reconeguts i valorats. Això farà que les editorials s’animin a publicar-ne més en la nostra estimada llengua.
  • Instal·lar en el nostre ordinador programari lliure en català o versions que disposin de la traducció corresponent.
  • No tenir cap recança ni vergonya en escriure en català. Tenim eines i tot tipus de cursos, tant presencials com on-line, que ens permeten anar perfeccionant la nostra escriptura. A més, si com hem dit abans ens acostumem a llegir en català, això perfeccionarà encara més la nostra escriptura.
  • Si no ens representa un major cost o una pèrdua de qualitat comprar, sempre que es pugui, productes etiquetats en català.
  • Quan anem al cinema, prioritzar la versió en català de la pel·lícula que volem veure.
  • Treballar dins de les empreses (petites, grans i autònoms) perquè cada vegada hi hagin més documents interns i externs que també estiguin redactats en català.
Aquests són solament uns quants exemples, però estic segur que si hi penseu trobareu en la vostra activitat del dia a dia, o en el vostre entorn, altres petits gestos (contestadors telefònics, targetes de visita, etc.) que podeu aplicar per incrementar l’ús de la nostra llengua.
Si us plau, si ets català, exerceix com a tal ¡¡