PLANA PERSONAL DE JAUME MASSANÉS I PAPELL

13 de setembre 2010

El Dr. Moisès Broggi inaugura el monument a la independència a Arenys de Munt.

El Dr. Broggi, impulsor del Manifest 12 d’Abril, va inaugurar ahir a Arenys de Munt el monument a la Independència, obra de l’escultor Jaume Rodri.
Broggi va arribar al parc de Can Jalpí poc abans de les cinc de la tarda, acompanyat per els també impulsors del Manifest per a una candidatura unitària; Joan Blanch, Antoni Maria Badia i Margarit i el Dr. Oriol Domènec.
A l’ explanada del parc, unes tres mil persones s’hi aplegaven sota un sol esclatant. Un ambient festiu i multicolor envoltava les quatre columnes de ferro torçat de setze metres de llargada, que s’alçaven des d’un estel central de pedra cap un cel blavíssim.
Després de l’actuació dels bastoners i de la coral, el Dr. Broggi i els seus companys del Manifest van pujar a l’escenari situat al costat del monument i es van seure davant els micròfons per dirigir unes paraules als assistents a l’acte inaugural.
Va començar el Dr. Broggi recordant la primera consulta per la Independència convocada a aquesta vila per l’Ajuntament i el poble ara fa un any. Aquesta consulta tindrà una importància històrica extraordinària, va dir, ja que a partir d’aquest fet es van obrir les portes de l’Esperit de Catalunya, que no ha deixat de manifestar-se fins a la concentració multitudinària del 10 de Juliol.
Des del segle XV, ha afegit, gairebé no ens hem entès mai amb Castella. A més, Espanya , ha disposat de l’exèrcit per fer complir els seus desitjos a Catalunya, contraris al nostre desenvolupament.
Broggi va aprofitar la presència de Joan Laporta i Joan Carretero entre el públic per afirmar públicament que és de primera necessitat que els partits i associacions que s’han constituït amb la mateixa idea de proclamar la Independència, s’uneixin en una sola veu que formi un clamor universal. El públic ha interromput Broggi en diverses ocasions amb crits d’ UNITAT, UNITAT, UNITAT...
Tot seguit va intervenir el Dr, Oriol Domènec que va demanar de forma explícita una candidatura única amb el programa irrenunciable de la Independència. Domènec es va demanar perquè no havia estat encara possible aquesta unió i va assenyalar com a causa els personalismes dels candidats, que prioritzen llocs a les llistes per damunt de l’ interès general.
Recordant les detencions i maltractaments per les seves idees catalanistes després de la guerra, va encoratjar als joves a aprofitar la major llibertat de que disposen actualment per avançar cap a la Independència sense témer un cop d’Estat que, de produir-se seria insostenible dins de la Unió Europea.