PLANA PERSONAL DE JAUME MASSANÉS I PAPELL

22 de juliol 2010

El Tribunal de la Haia reconeix la independència de Kosovo

La Cort Internacional de Justícia (CIJ) de la Haia ha dictaminat que la independència de Kosovo, promulgada unilateralment pel govern provisional kosovar al febrer de 2008, “no viola la legalitat internacional”. La seva secessió és la“manifestació del seu dret a l'autodeterminació”
Encara que la decisió de la CIJ no és vinculant, la seva opinió tindrà una gran repercussió jurídica i política, doncs és la primera vegada que un tribunal decideix sobre un cas de secessió i crearà un precedent per altres regions i nacions sense estat en situacions polítiques similars.
El 8 d'octubre de 2008, l'Assemblea General de Nacions Unides va sol·licitar a la CIJ respondre a la pregunta: “S'ajusta la declaració unilateral d'independència de Kosovo per les institucions de govern provisional al dret internacional?”.
En el procés han participat una trentena de països de l'ONU, entre ells Espanya, Estats Units i Sèrbia i el propi Kosovo, que van donar les seves opinions.
Espanya va intervenir el passat 8 de desembre defensant a l'audiència pública la il·legalitat de la declaració unilateral de Kosovo.
A dia d'avui, fins a 69 països dels 192 membres de les Nacions Unides han reconegut a Kosovo, entre ells Estats Units, Japó i 22 membres de la Unió Europea, però segueixen sense fer-ho altres països com Espanya, Rússia, Xina, Brasil o l'Índia.
Pristina va proclamar la independència de la província sèrbia el 17 de febrer de 2008, malgrat la rotunda oposició de Sèrbia i després de diverses rondes de negociacions infructuoses.

Avui-El Punt.cat