PLANA PERSONAL DE JAUME MASSANÉS I PAPELL

19 de maig 2010

'La Vanguardia' valida les dades de la UOC: l'independentisme és a punt de ser majoritari

La macroenquesta de la UOC realitzada al desembre sota la direcció de Miquel Strubell ja va apuntar uns resultats demolidors: el 50,3% de la societat catalana votaria Sí en un referèndum d'autodeterminació. Avui, La Vanguardia ve a confirmar aquests números, situant el suport de la ciutadania catalana a un Estat propi en un 37%, mentre que els partidaris de preservar la unió amb Espanya 'cau' fins el 41%: 'Només quatre punts de diferència i una evolució cridanera si es té en compte que el novembre del 2008 l'avantatge dels que rebutjaven la secessió era de 14 punts i, l'octubre del 2009, d'11.' És per aquest motiu que el diari afirma: 'Males notícies per als apòstols de la involució autonòmica. La teràpia de retallades de l'Estatut està tenint uns efectes secundaris més aviat contraproduents. A dia d'avui, el suport a la independència de Catalunya s'ha situat en la cota més alta dels últims tres anys i, el que és més important, ha retallat distàncies com mai en relació amb les posicions contràries.'

La Vanguardia també revela que és entre els votants del PSC és on hi ha hagut un notable augment del sentiment independentista, passant del 22% de tot just fa dos mesos al 35% d'ara. CiU continua acollint un 40% de votants independentistes i un 40% d'unionistes.

El suport a les consultes independentistes també continua sent majoritari entre la ciutadania de Catalunya, com ja va revelar el mateix diari al març: un 54% hi dóna suport, mentre que només s'hi mostra contrari un 34%.

El Periódico també va donar a conèixer unes dades similars al desembre, quan va informar que el 39% dels catalans votaria Sí en un referèndum sobre la independència de Catalunya. Llavors, el diari del Grupo Zeta assenyalava que el sentiment unionista era compartit per un 40,6% dels catalans.

Una quarta enquesta que també valida el suport creixent a l'independentisme és la que va encarregar l'encara president del FC Barcelona, Joan Laporta, que concloïa que el 47,3% dels catalans vol un Estat propi.

Directe.cat