PLANA PERSONAL DE JAUME MASSANÉS I PAPELL

04 de març 2010

Una nova enquesta confirma la majoria autodeterminista

Un nou sondeig, aquest cop fet per TV3, mostra que una majoria de catalans, el 59.3%, és partidari de l'autodeterminació de Catalunya, i de que s'hi celebri un referèndum oficial sobre la seva independència, mentre que un 35% s'hi oposa i un 5.6% no ho sap o no contesta. L'enquesta es va fer pública ahir al programa Banda Ampla de la cadena, que va tractar l'afer de les consultes sobiranistes amb el format del programa habitual, on hi van intervenir una dotzena de ciutadans amb les seves opinions (no sempre afortunades, segons aquest fil dels fòrums). L'enquesta també assenyalava que dels enquestats, un 39.3% votaria afirmativament a la pregunta independentista, mentre que un 47.8% preferiria el "No", i la resta no ho té clar. L'enquesta confirma la majoria autodeterminista que ja assenyalava la que va fer La Vanguardia fa alguns mesos, amb un percentatge similar de favorables a la independència. Els partidaris de la independència freguen així mateix el 40%, com al sondeig d'El Periódico de fa també alguns mesos.

Així mateix cal recordar que, com va demostrar el Cercle d'Estudis Sobiranistes (CES) d'Alfons López Tena, no cal assolir el 50% del suport del cens electoral per guanyar un referèndum d'autodeterminació, perquè l'abstenció juga a favor del Sí. L'Estatut del Principat aprovat el 2006 va comptar amb "només" 1.8 milions de vots. Sense anar més lluny, el suport que va rebre l'actual president de la Generalitat de Catalunya, José Montilla, a les darreres eleccions, va ser de poc més de 15% del cens total amb dret a vot.

El recent estudi de la UOC, que es dividia en dues parts, la primera preguntant directament als catalans, i la segona als espanyols, ja va mostrar que l'independentisme pot efectivament assolir el triomf en un referèndum d'autodeterminació, i indicava que del 100% d'enquestats, un 50.3% hi votaria a favor, el 17.8% en contra, un 24.6% s'abstindria, un 5.8% no ho sap i un 1.4% no contesta.

Aquestes dades, si ho traslladem a les urnes (i descartem per tant el 24.6% abstencionista) marcarien un enorme 66.8% de vots favorables i un 23.6% de vots contraris a la independència, amb 9.5% de vots indeterminats (que corresponen als que no saben o no contesten)

Racó Català