PLANA PERSONAL DE JAUME MASSANÉS I PAPELL

10 de març 2009

Cap el tercer congrés catalanista

El notari Alfons López Tena impulsa el 3r Congrés Catalanista després que els dos anteriors se celebressin als anys 1880 i 1883. Les dues convocatòries van ser per enfortir la necessitat d’un catalanisme polític enfront del catalanisme cultural. Posteriorment, va tenir lloc també el Memorial de Greuges (1885), les Bases de Manresa (1892), eleccions de 1901i Mancomunitat de Catalunya (1914).

El nou congrés pretén, segons els organitzadors, "analitzar i debatre la via morta en què ha entrat l’autonomia de Catalunya i la necessitat d’avançar cap a l’Estat propi en el si de la Unió Europea". L’àmbit, coordinat per la Fundació Cercle d’Estudis Sobiranistes que presideix el notari i ex-vocal del CGPJ, Alfons López Tena, es posa en funcionament a partir del 9 de març. L’escriptora Patrícia Gabancho és la vicepresidenta del 3r Congrés corresponent a aquest àmbit.

L’àmbit de política del 3r Congrés Catalanista es posa en marxa a partir del 9 de març com un espai d’anàlisi "per constatar la fallida de les vies autonomista i federalista d’inclusió de Catalunya a Espanya, i per aportar solucions pràctiques en el com avancem cap a la consecució d’un Estat propi en el si de la Unió Europea".

Acadèmics i intel·lectuals de distintes universitats: Universitat Pompeu Fabra, Universitat Autònoma de Barcelona, Universitat de Barcelona, Universitat Ramon Llull, Universitat Oberta de Catalunya, Universitat de Berkeley, Universitat de Stanford, London School of Economics, Universitat de Princeton, Queen Mary, Universitat de Londres, historiadors i juristes, participen com a ponents de l’àmbit de política.

L’àmbit de política s’organitza d’una banda en sessions presencials en format de conferències, i de l’altra, a través del debat que es generarà a la xarxa (http://blocs.mesvilaweb.com/3ccp) a partir de les ponències dels diferents autors que s’aniran penjant regularment a la pàgina web del Congrés (http://www.congrescatalanista.cat/) cada dilluns i cada dijous, de forma cronològica al temari del Congrés que trobareu en el document adjunt.

AVUI.cat