PLANA PERSONAL DE JAUME MASSANÉS I PAPELL

14 d’octubre 2008

2.000 persones omplen el Palau de la Música i vibren en record de Lluís Maria Xirinacs

La lectura de les darreres paraules que el pensador i activista va deixar escrites, moment més emotiu de l'acte




Prop de 2.000 persones han retut aquest dilluns al vespre a Lluís Maria Xirinacs. Poc després d'un any de la seva mort, un Palau de la Música Catalana ple a vessar, ha recordat la seva figura, definida per tots com a un 'patriota coherent, un defensor de la independència del país i una bona persona'.

Al crit de 'poble català, comença a caminar' i 'Independència!' ha començat l'acte amb la recreació d'una càrrega dels grisos als carrers de Barcelona el 1976, en plena efervescència de l'activisme antifranquista i en uns anys on va començar la popularitat de Xirinacs per la seva plantada davant la presó Model de Barcelona per reclamar l'amnistia per als presoners polítics del franquisme.

La presència de polítics a l'acte ha estat reduïda, respectant la voluntat del mateix Xirinacs d'allunyar-se de la classe política per deixar que fos la societat civil qui liderés determinades iniciatives. El conseller de Cultura, Joan Manuel Tresserras, o el Secretari general de política lingüística, l'eivissenc Bernat Joan, han estat dels pocs que hi han assistit.

Àlex Fenoll, activista independentista de Sabadell i un dels promotors de l'acte juntament amb l'actor Joel Joan, ha explicat que els que han intervingut en l'acte -que ha combinat parlaments i actuacions musicals a parts iguals- ho han fet per la seva vinculació a l'independentisme o a la figura de Xirinacs com el periodista Josep Puigbó, conductor de l'homenatge que va ser alumne del pensador i activista homenatjat.

A més de Puigbó, han pres la paraula, entre d'altres, Mossèn Josep Dalmau; Josep Guia; Víctor Alexandre; Rosa Calafat; Arcadi Oliveres o l'historiador Oriol Junqueras.

També han participat en l'homenatge enviant un missatge enregistrat en vídeo el periodista Antoni Bassas; el futbolista de l'Ajax Oleguer Presas; el presentador Josep Cuní; o l'activista cultural del País Valencià, Eliseu Climent.

Entre les actuacions musicals, Maria del Mar Bonet, el cantautor Feliu Ventura, els valencians Obrint Pas, o Aramateix. Finalment, la coral Sant Jordi ha fet sonar les notes de la muixeranga i el cant dels Segadors per cloure l'acte no abans sense llegir 'acte de sobirania' el darrer escrit que va deixar Xirinacs abans de morir i que ha estat el moment més emotiu de l'acte.

En directe en sis cinemes d'arreu de Catalunya.

Les prop de 2.000 entrades que es van posar a la venda van exhaurir-se en poc més d'una setmana, fet que va portar als organitzadors a promoure la retransmissió en directe a sis cinemes de ciutats catalanes. El Centre Octubre de Cultura Contemporània de València i les sales de cinema de Berga, la Seu d'Urgell, Lleida, Mollerussa, Tàrrega i Palamós.