PLANA PERSONAL DE JAUME MASSANÉS I PAPELL

17 de juliol 2008

Contra el robatori, unitat i acció

Finalment, el govern espanyol ha desvetllat un dels secrets més ridículament guardats: les balances fiscals entre les diverses comunitats autònomes i l'estat. Les dades, calculades amb dos mètodes diferents: el flux de benefici i el flux monetari, presenten un resultats no per esperats menys escandalosos. Espanya és, econòmicament parlant, també, un molt mal negoci per als Països Catalans. Les dades fetes públiques pel ministeri espanyol d'Economia mostren que el dèficit fiscal de les Illes Balears és d'entre un 7,47 i un 8,56% del PIB, calculant amb el flux de benefici, i d'entre un 13,96% i un 14,20%, amb el monetari. En el cas del País Valencià, les xifres del ministeri són d'entre un 3,22% i un 3,62% seguint els càlculs del flux de benefici, i d'entre un 6'32% i un 6'40% segons el monetari. Pel que fa al Principat les dades del ministeri espanyol, parlen d'un dèficit que oscilla entre el 6,38% i el 6,69%, calculant amb el flux de benefici, i entre un 8,69% i 8,70%, amb el monetari.


Segons reconeix el propi ministeri espanyol, les comunitats amb un pitjor finançament autonòmic són les que conformen els territoris dels Països Catalans. Les Illes Balears són les més maltractades del sistema de finançament, tant si s'utilitza el mètode de flux de benefici, que relaciona la despesa pública amb una comunitat independentment del lloc on es presta el servei públic, com si es fa servir el de flux monetari. En el primer cas és d'entre un 7,47 i un 8,56% del PIB, només superat per Madrid, i en el segon d'entre un 13,96% i un 14,20%.

Tots els partits polítics amb seu (central o no) als Països Catalans s'han afanyat a escenificar el seu disgust per aquesta situació. I amb diversos graus de credibilitat han llançat propostes per palliar l'autèntica sagnia econòmica. El cert és, però, que aquesta situació d'autèntic escàndol, que no té un altre nom que robatori i tracte colonial, ja fa massa temps que dura i cap dels partits polítics que ara ploren llàgrimes de cocodril ha aconseguit revertir un dèficit que pot arrossegar el nostra país a la bancarrota.

Davant aquest espoli fiscal que pateixen els Països Catalans i que s'ha mantingut inalterable durant els darrers trenta anys de sistema democràtic, és l'hora que reaccionem. Espanya, a l'hora d'espoliar-nos ho té clar. Ens tracta a tots els catalans per igual, als d'Alzira, Girona, Alacant, Ciutadella, Lleida o Formentera. No podem deixar que l'escàndol de les balances fiscals sigui només un seguit de titulars ofegats per la calor estiuenca. La societat civil dels Països Catalans ha de reaccionar de manera unitària i amb la solidesa de les grans ocasions.

Qui dubti de si som una nació o no, que miri, com escrivia en Vicent Partal, el mapa que dibuixen les balances fiscals. Resoldrà els seus dubtes de manera immediata.

Tribuna Catalana