PLANA PERSONAL DE JAUME MASSANÉS I PAPELL

18 de gener 2008

Èxit aclaparador de la conferència pública d'Ibarretxe a Barcelona

Ahir, a les 19:00 hores, el lehendakari Juan José Ibarretxe dugué a terme la conferència que, sota el títol “Ara més que mai, iniciativa política”, vam organitzar a Barcelona la Plataforma Sobirania i Progrés conjuntament amb la Plataforma pel Dret de Decidir i la Fundació Cercle d'Estudis Sobiranistes. L'acte, celebrat a l'auditori AXA, fou un èxit desbordant d'assistència, que no eclipsà tanmateix la brillant intervenció d'Ibarretxe. El públic, que omplí de gom a gom la sala (fins al punt que s'hagueren d'habilitar sales annexes) interrompé diversos cops, amb els seus aplaudiments, el discurs del president del govern basc. A l'acte assistiren diverses i destacades personalitats del món polític, periodístic i cultural del país, així com una nodrida representació de la societat civil catalana.


Ibarretxe agraí la possibilitat de pronunciar una conferència d'aquest caire a Catalunya, tot afirmant que “em sento com a casa meva. És un plaer ser a Catalunya, a la que tan a prop em sento". El lehendakari s'afermà en la defensa dels drets dels bascos a decidir lliurement el seu futur i, en particular, la seva relació amb l'Estat espanyol. "Hem de poder decidir viure junts", perquè "el dret a decidir és la base d'una convivència moderna i democràtica". Respecte de les pors a la pressumpta divisió social que una consulta popular originaria al País Basc, Ibarretxe va recordar que "malgrat que els països no es construeixen 51% contra 49%, tampoc no és lícit que aquest 49% impedeixi el projecte del 51%".

El lehendakari es manifestà igualment ferm en el seu rebuig a l'activitat i la mateixa existència d'ETA. "La banda terrorista no només va trencar la treva sinó la capacitat de fer política a Batasuna", afirmà, tot afegint que "volem un futur diferent on ETA només sobra, destorba i no ens representa en cap negociació política". En aquest sentit, Ibarretxe va assegurar que “és un error seguir mirant a Madrid o a ETA”, tot recordant la seva voluntat de tornar-li la paraula a la ciutadania basca per a que sigui ella la que decideixi el seu futur: "vaig dir a la societat que els demanaria la seva opinió a la consulta i ho faré".

Ibarretxe plantejà la idoneïtat de que el procés de consulta es faci d'acord amb el govern espanyol, però també afirmà que si tal acord manca, el procés no es detindrà pas. “No acceptaré cap més cop de porta”, sentencià el lehendakari. Per aquesta fermesa en la defensa del dret de decidir dels pobles, Joel Joan, president de Sobirania i Progrés, afirmà en acabar l'acte que “Ibarretxe és un exemple per a tots nosaltres”, tot donant les gràcies al lehendakari “per ser aquí, per portar llum a les nostres vides i per portar esperança”. Les paraules de Joel Joan van ser llargament aplaudides, tot donant per conclòs un acte que finalitzà amb repetits crits a favor de la independència per part del públic.

Veure vídeos:

http://www.e-noticies.tv/canal-actualitat/juan-jos%e9-ibarretxe-1819.html

http://www.e-noticies.tv/canal-actualitat/a-la-confer%e8ncia-d%27ibarretxe-1817.html

Sobirania i Progrés