PLANA PERSONAL DE JAUME MASSANÉS I PAPELL

04 d’octubre 2007

Presa de pèl .... i van ....


Ajornat 'sine die' el retorn dels 'papers'

Si ja va costar Déu i ajut que tornessin els 500 lligalls propietat de la Generalitat, sembla que la documentació que pertany a particulars i ajuntaments encara dipositada a l’Archivo de la Guerra Civil de Salamanca va pel mateix camí... si és que tornen. No s’ha d’oblidar que el març vinent hi ha eleccions generals, i si el procés de devolució s’allarga gaire, segons el resultat pot quedar en paper mullat.

El ministre de Cultura, César Antonio Molina, va assegurar ahir al Congrés, en resposta a una interpel·lació urgent d’ERC, que el procés de retorn passa per la creació del Centro de Documentación de la Memoria Histórica a Salamanca. “Aquestes lamentables declaracions impliquen que l’executiu estatal posposa indefinidament el retorn de dos milions de documents de particulars i entitats catalanes que van ser confiscats a punta de baioneta per l’exèrcit franquista i que encara resten a l’Archivo de la Guerra Civil”, va lamentar-se el portaveu d’ERC al Congrés, Joan Tardà.
Presa de pèl

“Ara sí que ja podem afirmar que el govern espanyol i el PSOE han traït el compromís que van contraure quan es va iniciar la legislatura”, opina Tardà. En aquest sentit, assegura que “aquesta nova presa de pèl de l’executiu de Zapatero a la ciutadania de Catalunya li passarà una gran factura política al PSC, concretament, a la seva propera cap de llista a les eleccions generals, Carme Chacón, que va donar la seva paraula el passat mes de febrer que els documents serien restituïts als seus legítims propietaris abans d’acabar la legislatura”.
Per la seva banda, l’exministra de Cultura, Carmen Calvo, va advertir ahir que si el govern vol tornar més fons públics de l’Archivo de Salamanca a altres comunitats haurà de redactar una nova llei. Bascos i valencians, per tant, també ho tenen cru. Tenint en compte que les cambres es dissoldran al gener, no és viable una nova llei en el que queda de legislatura.
AVUI.CAT