PLANA PERSONAL DE JAUME MASSANÉS I PAPELL

29 d’octubre 2007

Ni ell sap de que parla ¡¡

El Periódico de Catalunya entrevistava ahir el cap de Convergència i Unió, Artur Mas. En l'entrevista, Mas és preguntat repetides vegades sobre quina és la seua postura exacta sobre el sobiranisme, l'independentisme, i sobre el futur del Principat. Aquestes són algunes de les preguntes clau de l'entrevista.

Vostè es proclama sobiranista?

Jo em proclamo catalanista, nacionalista català. Si algú em vol dir sobiranista, que ho faci, encara que jo no crec que sigui la millor definició. El sobiranisme forma part indissoluble del catalanisme o del nacionalisme català.

Vostè aspira a una Catalunya independent?

Un nacionalista no pot rebutjar aquesta possibilitat, però el nostre projecte és un Estat plurinacional. A mi m'interessa més la nació que l'Estat. Aquest és una figura administrativa, i la nació són les persones. No es pot tenir Estat sense una nació molt sòlida al darrere, fet que suposa una majoria nacional, que no nacionalista, molt extensa. A Catalunya, el problema és que es debat sobre l'Estat i no sobre la nació. En qualsevol cas, l'Estat serà una conseqüència de l'enfortiment de la nació. No té sentit parlar d'Estat sense parlar abans de nació.

El seu objectiu últim és una Catalunya independent?

El meu objectiu és que la nació catalana pugui projectar-se a tot arreu. Si per a això és necessari un Estat, en serà una conseqüència. Pot ser un Estat propi, o un de compartit, confederal. És més, no ha de ser necessàriament un Estat.

Creu que arribarà a veure una Catalunya independent?

Sincerament, no ho sé. Però no hem de confondre els desitjos amb la realitat.

Però és el seu desig?

Hi insisteixo: sense debat previ sobre la nació, el debat sobre l'Estat és fatal. Perquè acabarem sense Estat i amb una nació disminuïda.

Permeti'm la insistència. Anhela una Catalunya independent?

No hi haurà Catalunya independent. En tot cas, seria interdependent. Però avui dia el debat no és aquest. Potser d'aquí a 10 anys, sí, però avui no.

Racó Català.