PLANA PERSONAL DE JAUME MASSANÉS I PAPELL

14 de setembre 2007

Dos anys de presó per cremar fotografies d'uns vividors ¡¡

Dos anys de presó per cremar una fotografia. Amb aquest lema al cap, la fiscalia de l'Audiència Nacional espanyola ha decidit obrir diligències per la crema de fotografies de la família reial en el transcurs d'una concentració que va tenir lloc dijous davant l'Ajuntament de Girona per protestar contra la presència a la ciutat del rei d’Espanya, Joan Carles I. Els fiscals han enviat una petició al Departament d'Interior de la Generalitat perquè els informi de les actuacions que van dur a terme els Mossos i de les possibles identificacions, per bé que el conseller d'Interior, Joan Saura, ha afirmat que encara no ha rebut la notificació. Segons la fiscalia, els responsables de la crema de les fotografies podrien ser autors d'un delicte d'injúries a la Corona.

Dijous al vespre, l'esquerra independentista gironina -SEPC, CUP, COS, Endavant, El Forn, JAG, Maulets, MDT i PSAN- va concentrar més de 400 persones a la plaça del Vi per protestar contra la visita del rei d'Espanya per inaugurar el Parc Científic i Tecnològic de la UdG i, de retruc, per criticar la decisió del rectorat i de l'empresariat local de convidar-lo. Durant la concentració es va cremar un suport de cartró on hi havia penjades tres imatges del rei i una dels dos monarques, fet que la fiscalia considera com a delictiu. Els manifestants no van poder arribar fins al pavelló de Fontajau on es trobava el monarca amb empresaris catalans, perquè els Mossos d'Esquadra els van tallar el pas.

Paral·lelament a la protesta popular, en l'àmbit acadèmic també han sorgit tot un seguit de veus discrepants que recriminen a la rectora de la UdG, Anna M. Geli, que "una universitat catalana que sempre ha volgut fer palesa la seva catalanitat" hagi convidat "un dels símbol de l'espanyolització" per inaugurar el seu Parc Científic, oimés si es té en compte que Joan Carles I "res té a veure amb la ciència".

El fiscal té la intenció d'obrir diligències per investigar aquesta manifestació, ja que considera que els manifestants van poder incórrer en "un delicte d'injúries greus a la més alta representació de l'Estat". Segons l'Audiència Nacional espanyola, la crema de fotografies de la Corona és contrària a l'article 490 del Codi Penal, que diu que "qui calumnia o injuria el rei o qualsevol dels seus ascendents o descendents, la reina consort o el consort de la reina, el regent o algun membre de la regència, o el príncep hereter de la corona, dins l'exercici de les seves funcions o amb motiu o ocasió d'aquestes, serà castigat amb una pena de presó de sis mesos a dos anys si les calumnies o injúries foren greus, i amb la multa de sis a dotze mesos si no ho son".

El portaveu del grup d'ERC al Parlament, Joan Ridao, per contra, remarca la "normalitat" amb què es va viure a Girona la presència del rei espanyol, tot i que "molta gent va sortir al carrer per expressar la seva opinió contrària a la institució que ell encarna". Segons Ridao, es van dur a terme "actes multitudinaris participats per molta gent" i es va donar alguna resposta contrària a la presència de la monarquia a Catalunya, fet que va comportar algun "accident aïllat i puntual" però que "no malmet" la imatge d'un col·lectiu de persones que es va manifestar de forma "pacífica i democràtica".
Tribuna Catalana

1 comentari:

Anònim ha dit...

Quan ens costa cada any als catalans mantindra als Borbons ?